Szilikon termékek – 4 szagtalanító eljárás

Manapság már számos háztartásban megtalálhatóak a konyhai szilikon termékek, mint például szilikon sütőformák, spatulák, vagy babakiegészítők pl pürétartó, szilikon étkészletek, szilikon poharak, szilikon evőeszközök. Ezek az eszközök nagyon praktikusak és gyakran használjuk őket, de sokak tapasztalata szerint hajlamosak átvenni az ételek vagy akár a mosogatógép tabletta illatát, mely természetesen zavaró lehet. A blogbejegyzésben körbejárjuk, miért fordul elő ez a probléma, és mutatunk 4 eljárást, hogy mit lehet tenni, hogy megszabadulj a ’szagoktól’ 😊

Miért maradnak szagosak a szilikon termékek?

Bizonyára sokatokat érdekelnek az okok, vajon miért történik, hogy a szilikon felveszi az illatokat?

A szilikon konyhai eszközök és termékek hajlamosak megtartani különféle illatokat. Ennek oka részben a szilikon anyag sajátosságában rejlik. A szilikon az egyik legtermészetesebb anyag, amelyet a gyermekeink táplálása közben eszközként használunk. Előfordulhat, hogy néha szagot észlelsz, mely valójában az élelmiszer-olajok és a mosószerek egymáshoz tapadásának az eredménye, nem maga a szilikon anyag.  A szilikon képes megtartani a különféle illatokat, például a főzés során felhasznált fűszerek, olajok és egyéb összetevők illatát.

Az olyan mosogatógép-tabletták, amelyek illatolajokat tartalmaznak, tovább ronthatják a helyzetet. Ezek az illatok könnyen beivódnak a szilikon termékekbe és hosszú ideig megtartják az aromájukat, még a mosogatás után is. A szilikon felületeken érezhető ételek és italok és a mosószerek okozta illatok eltávolításához időre van szükség. A már meglévő bukét nehéz azonnal eltüntetni.

Azonban ne aggódj, vannak módszerek melyek segítségével hatékonyan megszabadulhatsz ezektől a kellemetlen szagoktól, és visszaállíthatod a szilikon termékeid eredeti szagtalan állapotát.

Szilikon termékek – 4 szagtalanító eljárás

Mielőtt bármit tennél, győződj meg arról, hogy a szilikon terméked élelmiszer minőségű szilikonból készült. Az “élelmiszer-minőségű szilikon” kifejezés azt jelenti, hogy a szilikon anyag, amelyből a termék készült, megfelel az élelmiszerrel való érintkezésre vonatkozó biztonsági előírásoknak és szabványoknak. Az ilyen típusú szilikon nem tartalmaz olyan adalékanyagokat vagy vegyszereket, amelyek potenciálisan veszélyesek lehetnek az emberi egészségre. Az élelmiszer-minőségű szilikon biztonságosan használható ételekkel és italokkal való érintkezéshez, LFGB tanúsítvánnyal rendelkezik vagy FDA tanúsítvánnyal rendelkezik.

Olvasd el a gyártói vagy termékcímkén lévő utasításokat: bár általában van pár trükk a köztudatban a szilikon szagtalanítására, javasoljuk, hogy először olvasd el a tisztítani kívánt terméken található utasításokat. Egyes tárgyaknál a kézi mosogatás javasolt, de mosogatógépben is tisztíthatóak ezek a termékek. A mosogatószer megfelelő arányú hígítása, az ajánlott érintkezési idő betartása és az utasításoknak megfelelő öblítés segíthet a szagok elkerülésében.

1. Használj szagmentes, bio vagy öko mosogatószert és forró vizet

A mosogatógép tabletta gyártók illatolajat használnak, melyek hajlamosak beleivódni a szilikon anyagba, ezért javasolt a gyermekeknek szánt eszközöket kizárólag kézzel, és szagmentes öko vagy bio mosogatószerrel mosni. A mosogatógéptablettából kioldódó illatolajat már nagyon nehéz eltávolítani, így célszerű inkább megelőzni a probléma kialakulását.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a mosogatószer és a forró víz használata az egyik legjobb és legbiztonságosabb módszer a szagok eltávolítására. Lássuk a szagtalanítást – mire lesz szükséged? 

Mutatjuk: gumikesztyűre, – szagmentes mosogatószerre, – nem karcoló szivacsra és mikroszálas kendőre. Vedd fel a kesztyűt, hogy a kezed zsír- és olajmentesen maradjon. Ezután töltsd fel a mosogatót forró vízzel és néhány csepp mosószerrel. Minél melegebb a víz, annál jobb. Hagyd állni a konyhai eszközöket 20 perc és egy óra között, attól függően, hogy mennyire erőteljes az illatuk, amit el szeretnél távolítani. Áztatás után dörzsöld le nem karcoló szivaccsal a terméket, öblítsd le forró vízzel, majd szárítsd meg mikroszálas kendővel.

2. Szódabikarbóna és citromlé hatása

A szódabikarbóna vízzel összekeverve szintén segíthet a probléma kezelésében, nem csak a szagokat, de a szennyeződéseket is jó hatásfokkal el lehet távolítani. Vigyél fel egy vékony réteg szódabikarbóna pasztát (vízzel kevert szódabikarbóna) a szilikon termék felszínére, ahol a szag vagy szennyeződés található.

Dörzsöld le: Használj egy nem karcoló szivacsot vagy kefét és óvatosan dörzsöld le a szódabikarbóna pasztát a szilikon felszínén. Győződj meg róla, hogy óvatosan tisztítod a szilikonot, hogy ne karcolódjon meg. Mosd le: ölítsd le a szódabikarbóna maradványait meleg vízzel. Töröld szárazra a szilikon felületet egy mikroszálas kendővel.

Citromlé: Ha továbbra is maradnak szagok, a citromlé segíthet. Csepegtess citromlevet a szilikon felületére, hagyd hatni néhány percig, majd alaposan öblítsd le és szárítsd meg.

3. Szagtalanító eljárás: forralás

Forralás: a forralás is hatékony módszer lehet a szilikon termékekből származó szagok eltávolítására. Az forró víz segíthet abban, hogy a szilikonból kioldódott szagok és anyagok kipárologjanak. Ha a szilikont tisztítás után 20-30 percig forraljuk, akkor a szag nagy valószínűséggel megszűnik.

4. Szagtalanítás sütéssel

Sütés: Az oven-safe szilikon termékeknél (olyan szilikonból készült termékeket, amelyek használhatók sütőben) a magas hőmérséklet is segíthet abban, hogy a szagok kipárologjanak és a szilikon tisztább legyen.

A sütőben sütés esetén ellenőrizd a gyártói utasításokat és a termék hőállóságát. Ha a termék megfelelő sütésre, pl +220 vagy +240 fokig használható, akkor a sütés során a magas hőmérséklet segíthet az esetleges szagok eltávolításában.

Azonban legyél óvatos, ne tegyél olyan szilikon termékeket a sütőbe, amelyek hőállósága bizonytalan, mert a magas hőmérséklet károsíthatja vagy deformálhatja azokat. Ha a szagok továbbra is problémát jelentenek, akkor az előzőleg említett módszereket (szódabikarbónás kezelés vagy forralás) is próbáld meg.

Ezek a módszerek a leghatékonyabbak a szilikon termékek szagának és szennyeződéseinek eltávolítására, anélkül, hogy károsító hatásúak lennénk. Azonban mindig olvasd el a gyártói utasításokat, és győződj meg róla, hogy a termékhez használhatók-e ezek a tisztítószerek illetve milyen hőtartományt bírnak el, azaz hány fokig használhatóak.

Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás

Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu

Forrás:

https://onco.uk/blogs/ideas/why-does-my-silicone-product-smell

https://www.marthastewart.com/8191825/how-remove-smells-silicone-spatulas-ice-cube-trays-baking-trays

https://www.nytimes.com/wirecutter/blog/how-to-get-smells-out-of-silicone-kitchenware/

ALAPANYAG KISOKOS