5 ok miért válassz szilikon étkészletet a babának

Mint odaadó szülő, természetesen a legjobbat szeretnéd csemetédnek. Ehhez hozzátartozik egy veszélytelen étkészlet biztosítása is, melyet majd gyermeked használni fog, ha már szilárd ételeket is eszik. Bár a műanyag termékek látszólag jó választásnak tűnhetnek, nem feltétlenül ez a legjobb verzió a kicsik számára. Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk, miért nem tekinthetjük biztonságosnak a műanyag étkészleteket a csecsemők számára, és miért jobb inkább szilikon tányérokat, tálkákat és baba evőeszközkészletet választani a gyermekek étkezéséhez.

A műanyagból készült étkezési eszközök hátrányai

A műanyagok különféle vegyi anyagokat tartalmazhatnak, melyek beszivároghatnak az ételekbe, különösen melegítéskor. E vegyi anyagok közé tartozik a biszfenol A (BPA) és a ftalátok, amelyek számos egészségügyi problémát okoznak. A BPA például egy endokrin károsító, amely megzavarhatja a hormonműködést, és fejlődési problémákkal, viselkedési problémákkal, sőt elhízással is összefüggésbe hozható. A ftalátok szintén endokrin károsítók, és összefüggésbe hozhatók a reproduktív problémákkal.

A szilikon miért biztonságos választás a gyermek étkezéséhez?

Amikor a kicsik egészsége és biztonsága a tét, az egyik legfontosabb dolog az, hogy a megfelelő termékeket válasszuk. Anyaként gyorsan rájövünk, hogy a jó minőségű szilikon termékek valódi áldást jelentenek a baba étkezés során. Hadd osszam meg veletek, miért!

Miért fontos a jó minőségű szilikon?

Mert a jó minőségű szilikon termék

• BPA-mentes: Nem tartalmaz káros anyagokat, amelyek kiszivároghatnak az ételekbe vagy italokba

• Hypoallergén: Nem okoz allergiát vagy irritációt a babánál

• Időtálló: Tartós és ellenáll a napi kopásnak, így hosszú távon is használható

• Könnyen tisztítható: Egyszerűen mosható, akár mosogatógépben is

5 érv a szilikon baba étkészletek mellett

A szilikon egy szintetikus anyag, amely szilíciumból (homokban található szilícium-dioxidból származik), oxigénből, szénből és hidrogénből készül. Számos előnnyel rendelkezik a műanyaggal szemben, ha babaételekről van szó, többek között:

1. Nem mérgező: A műanyagokkal ellentétben a szilikon mentes BPA-tól, ftalátoktól és egyéb káros vegyi anyagoktól. A BPA és flatát mentes felirat jelzi számodra, hogy a termék káros anyagoktól mentes. Továbbá célszerű ellenőrizni, hogy a termék rendelkezik-e valamilyen minőségi tanúsítvánnyal.

A szilikon étkészletek minőségének és biztonságának ellenőrzésére és tanúsítására számos nemzetközi és helyi szervezet létezik. Ezek a szervezetek teszteket és ellenőrzéseket végeznek, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a szilikon termékek megfelelnek az egészségügyi és biztonsági előírásoknak. Néhány példa a szilikon étkészletek minőségi tanúsítványaira:

  • FDA (Food and Drug Administration) tanúsítvány: Az Egyesült Államokban a FDA ellenőrzi és szabályozza az élelmiszerekkel kapcsolatos termékeket, ideértve a szilikon étkészleteket is. Ha egy termék rendelkezik FDA tanusítvánnyal, az azt jelenti, hogy megfelel az amerikai egészségügyi és biztonsági előírásoknak.
  • LFGB (Lebensmittel-, Bedarfsgegenstände- und Futtermittelgesetzbuch) tanúsítvány: Ez egy németországi tanúsítványrendszer, amely az élelmiszerrel érintkező termékek, így a szilikon étkészletek minőségét és biztonságát ellenőrzi.
  • BPA-mentességi tanúsítvány: A BPA (biszfenol-A) egy olyan vegyi anyag, amely a megtalálható a műanyagokban és egészségügyi kockázatokat jelenthet. A BPA-mentességi tanúsítvány azt jelzi, hogy a szilikon étkészlet nem tartalmaz BPA-t vagy más káros vegyi anyagokat.
  • ISO 9001 minőségi tanúsítvány: Az ISO 9001 egy nemzetközi minőségirányítási szabvány, amely az adott vállalat minőségi folyamatainak és rendszerének minőségét igazolja. A szilikon étkészleteket gyártó vállalatok ezt a tanúsítványt szerezhetik meg, amely biztosítja a termékek minőségét és megbízhatóságát.

Fontos megjegyezni, hogy a minőségi tanúsítványok lehetnek országspecifikusak, és a szabványok és előírások is eltérhetnek az országok között. Amikor szilikon étkészletet vásárolsz, érdemes ellenőrizni a termék mellékelt tanúsítványait, hogy megbizonyosodj arról, hogy megfelelnek az adott ország előírásainak és minőségi sztenderdjeinek.

2. Hőálló: A szilikon étkészletek ellenállnak a magas hőmérsékletnek, így biztonságosan melegítheted a baba ételeit anélkül, hogy aggódnod kellene a beléjük szivárgó vegyi anyagok miatt. A szilikon étkészletek széles hőtartományban használhatók, általában -40 és +220 Celsius fok közötti hőmérsékleti tartományban bírják el a hőt. Ez azt jelenti, hogy biztonságosan használhatók a fagyasztóban, a mikrohullámú sütőben, és akár sütőben is, ha a hőmérséklet nem haladja meg a maximális hőmérsékletet. Fontos azonban ellenőrizni a gyártó által megadott specifikációkat, mivel az egyes termékek anyaga és hőállósága eltérhet. Ha a termék specifikációi nem tartalmazzák ezt az információt, érdemes megkérdezni a gyártót vagy az eladót a termék konkrét hőtűrőképességéről.  A műanyag viszont káros vegyszereket bocsáthat ki magas hőmérsékletnek kitéve, ezért nem ajánlott például műanyagot használni a baba ételének melegítésére.

3. Fagyasztóban is használható: A szilikon a fagyasztóban is használható, így tökéletes bébiételek tárolására. A szilikon fagyasztásával kapcsolatos jó teljesítményét a kémiai szerkezete magyarázza. A szilikon hőállóságához hasonlóan a fagyasztásával kapcsolatos tulajdonságai is az oxigén atomokkal való kötéseinek köszönhetők. Ezek az oxigén atomok stabilizálják a szilikon szerkezetét és meggátolják annak lebomlását vagy károsodását alacsony hőmérsékleten.

  • A szilikon fagyasztásával kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a szilikon edények, tálak és tárolódobozok ellenállnak az alacsony hőmérsékleteknek, anélkül, hogy repednének vagy eltörnének. Ezért kiválóan alkalmasak a bébiételek vagy más ételek fagyasztására és hosszú távú tárolására a fagyasztóban. Ezenkívül a szilikonból készült termékek könnyen tisztíthatók és tartósak, így ideálisak a hosszabb távú élelmiszer-tároláshoz.

4. Törhetetlen: A szilikon rendkívül tartós anyag, így nem kell aggódnod, hogy a gyermek összetöri és esetleg megsérül a termékek használata közben: csemetéink folyamatosan kísérleteznek, mivel ezáltal fedezik fel a körülöttük lévő világot. Amikor a babád megfogja a tányért vagy a kanalat, majd könnyedén leejti a földre, valójában tapasztalatot szerez arról, hogy mi történik ilyenkor. Ez a folyamat része a tanulásnak, azonban nem mindegy, hogy például üveg tárgy esik ilyenkor a földre vagy egy törhetetlen szilikon eszköz.

5. Tartós: a szilikon különösen tartós alapanyag. Biztos lehetsz benne, hogy hosszú ideig szolgálni fogja az igényeiteket.

Milyen a jó szilikon termék?

🦖Tapadókorongos alappal rendelkezik: ez segít elkerülni a tányér vagy pohár felborulását az étkezés közben

🦕Ergonomikus kialakítású: kényelmesen illik a baba kezébe, és segíti az önálló evést

Színes és vidám: a gyerekek imádják a színes dolgokat, amelyek segíthetnek az étkezési folyamat élvezetesebbé tételében

🌱 Biztonsági tanúsítvánnyal rendelkezik: győződjünk meg róla, hogy a termék megfelel az élelmiszerbiztonsági előírásoknak

A ManóMenü választékában található szilikon termékeket itt találod -> ManóMenü webshop/szilikon termékek

Hogyan ápoljuk a szilikon étkészleteket?

  • A szilikon étkészletek mosogatógépben is moshatóak, de kézi mosogatással is egyszerűen tisztíthatóak. A mosogatógépben használt mosogatószer tabletták illatát felvehetik, de ez háztartás függő, ki milyen gépet és tablettát használ.
  • Enyhe tisztítószerrel: használjunk enyhe, természetes alapú mosogatószert, melyek nem tartalmaznak szintetikus illatanyagokat vagy vegyi anyagokat.
  • Ne használjunk súrlódószereket a szilikon étkészletek tisztításához, mivel ezek károsíthatják a felületüket.
  • Szagtalanítás: ha a szilikon eszközök felvették az étel illatát, készítsünk ecetes-vizes oldatot, áztassuk be őket, majd alaposan öblítsük le. Ez segít eltávolítani az esetleges kellemetlen szagokat.
  • Szárítás: A szilikon étkészleteket hagyjuk megfelelően száradni, lehetőleg levegőn. Ne használjuk túlmelegített felületeket vagy hőlégfúvókat a szárításhoz.

A szilikon étkészletek választása nemcsak környezetbarát és biztonságos, hanem praktikus is. Rugalmasságuk és tartósságuk miatt hosszú távon megőrzik minőségüket, és kényelmesen használhatók a gyerekek számára. Ne habozzunk kipróbálni őket, hogy egészséges és fenntartható étkezési lehetőségeket kínálhassunk családunknak.

Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás

Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu

Forrás:

https://brightberry.com.au/blogs/news/silicone-bowls-baby-safer-than-plastic

https://brightberry.com.au/blogs/news/6-reasons-why-baby-feeding-silicone-tableware-are-best-for-your-baby

https://www.yooforea.com/blogs/baby-feeding/are-all-silicone-feeding-products-safe-for-babies

ALAPANYAG KISOKOS