Fantasztikus házi szörp recept Horváth Katától és a Csobánc Ízétől

Bodzavirág és Akácvirágszörp
Fontos hogy ne közút melletti bokrokról/fáról szedjük, mert ott nagyon poros+ a kipufogó gázok és kormok is szennyezik. Családi kiránduláshoz is remek program…csak egy karkosár kell hozzá ????
Erdők szélén, tisztások mellett sétálva, még a madárcsicsergésben is gyönyörködhetünk.
A szedésnél olyan virágokat szedjünk a bodzánál aminek a tányérján már minden virág kinyílt, és a szárán nincsen fekete, ragadós tetüváladék. A tányér alatt ollóval elvágjuk és mehet is a kosárba.
Az akácvirágnál akkor a legjobb a szedés, ha a fürtön már teltek a szirmok és láthatóan körbe dongják a méhek…akkor már szépen van benne nektár.
Otthon elkészítjük a szirupot

Én 1 liter vìz/ 80 dkg cukorral főzöm és így kb 1: 7 arányú szörpöm lesz. Aki nem akarja ilyen édesre az veheti kevesebbre a cukrot, de akkor a hígítási arány kisebb lesz.
Szirup főzése. A vizet lassan forraljuk a cukorral, amit addig keverünk amíg a cukor teljesen fel nem olvad.
Ha habosodna, akkor azt egy szűrővel, vagy kanállal leszedjük.
Félre tesszük hűlni.
Ha kézmelegre hűlt, liter sziruponként egy negyed citrom levét hozzácsavarjuk, ha kezeletlen héjú citromunk van, akkor facsarás után beledobjuk a lébe a héját is.
Ha nincs citrom, akkor ki lehet váltani citromsavval, vagy patikai aszkorbin savval. Literenként egy fél mokkás kanál elég.
Amíg hül a szirup, előkészítjük a virágokat.
Bodzánál literenként legalább 5-6 nagy tányér bodzát számoljunk.
Akácnál literenként legalább 10 fürt virággal kalkuláljunk. Minél több virágot teszünk bele, annál erősebb aromája lesz majd a szörpnek.
A virágokat nem szabad mosni, mert kimegy belőle a virágpor. A bodzánál az alsó zöld szárat csak levágjuk, az akácnál a kezünkkel csak lehúzzuk a virágokat a fürtről.
A legalkalmasabb 5 literes nagy dunsztos üvegben összeállítani a szörpöt, de egy tiszta műanyag vödör, vagy egy lábos is tökéletes.
Beleszórjuk az edény aljába a virágokat és leöntjük a langyos sziruppal. Az edényt egy tiszta ruhával le kell takarni, és lehetőleg hűvösebb helyen(napfénytől védve) 2 napig ázni hagyjuk úgy, hogy naponta 1x-2x átkeverjük.
Ezután leszűrjük. Legegyszerűbben úgy lehet csinálni, hogy a szűrőnket egy félbe hajtott textilpelenkával kibéleljük és azon öntjük át. A textil így az apróbb lebegő részeket is megszűri.
Elsődlegesen így már kész is a szörp. Üvegbe töltve hűtőben kb. 1 hétig így is eláll, vagy ki lehet adagolni jégkocka tartóba, és fagyasztva tárolni, majd nyáron csak 1-2 kockát a pohár vízbe dobni ☺
Ha télire is tennénk el pár üveggel, akkor a szörpöt felforraljuk, megvárjuk, hogy a habját elfője, és még forrón, tiszta üvegekbe merjük. Az üvegeket fejre állítjuk legalább 20 percre. Ha kihűlt, címkézzük, és mehet a kamra polcra.
Menta, citromfű esetében az eljárás ugyanez. A füvek esetében literenkén egy erős maroknyi mennyiséggel számoljunk.
Levendula szörpnél liter szirup / 20- 25 gramm szárított virág.

Ha különleges szörpöt szeretne valaki, ajánlom a rozmaringot és a kakukkfüvet.

Pin It on Pinterest

Share This