Tízórai – uzsonna ötletek az uzsonnás dobozba

Mit csomagoljak a gyerkőcnek?

Tudjuk, hogy sokaknál a gyerekek tízóraijának, illetve uzsonnájának változatos elkészítése elgondolkodtató lehet, de higgyétek el megéri a gondos tervezést és pár aprósággal szuper, vidám és egészséges uzsisdobozt tudtok összehozni, akár minden nap.

Én az otthon, házilag összekészített és összecsomagolt uzsonnás dobozban hiszek.

A szülők által elkészített otthon csomagolt uzsonnásdoboz mindenképp egészségesebb verzió lehet, mint például a bolti péksütemények. Ebben a blogbejegyzésben olyan ötleteket, tippeket és recepteket osztok meg Veletek, amelyekkel a tízórai és az uzsonna készítése egyszerűbbé és élvezetesebbé válhat.

Az otthoni tízórai és uzsonna csomagolás előnyei:

  • Táplálóbb: Képzeld el, hogy a reggelek többé nem csak a boltban kapható, gyakran cukros péksüteményekről szólnak. Az otthon készített uzsonnásdoboz lehetőséget ad arra, hogy kiegyensúlyozott és tápláló ételekkel lássuk el a gyerekeket. Minőségi alapanyagokkal dolgozva könnyedén elkerülhetjük a felesleges cukrot, mesterséges színezékeket és egyéb adalékanyagokat, és így támogathatjuk az egészséges életmódot.
  • Személyre szabott: A saját készítésű uzsonnákkal az irányítás a te kezedben van. Minden szem, falat és íz pontosan úgy kerülhet a gyermeked dobozába, ahogy te szeretnéd, illetve ahogy ő szereti 😊. Egyszerűen gondoskodhatsz az alapanyagok kiegyensúlyozott elosztásáról és a változatosságról.
  • Kreatív, szórakoztató: a változatos, otthon készített tízóraik és uzsonnák nem csak az étkezésről szólnak, hanem kreativitásról és szórakozásról is. Szendvicskiszúrók segítségével színes és változatos falatokkal meglepheted a gyerekeket, és megadhatod nekik az örömöt, hogy minden nap más és izgalmas ízeket fedezhetnek fel.
  • Új ízek: Az otthon készített tízóraik illetve uzsonnák megadhatják a lehetőséget a gyerekeknek, hogy új ízeket és ételeket kóstoljanak meg. A különféle formák, textúrák és színek izgalmat és érdeklődést kelthetnek, segítve a válogatósság leküzdését.
  • Szeretettel teli: az otthoni készítésű étel mindig törődést és szeretetet sugall. Egy kis üzenettel vagy vidám rajzzal pedig még tovább emelheted az étel és a nap kezdetének hangulatát.
  • Egyszerűség és hatékonyság: Bár az uzsonnák összekészítése kezdetben időigényesnek tűnhet, egy kis rutinnal valójában időt és energiát takaríthatsz meg. Az előző napról maradt ételek újrahasznosítása és a tervezett bevásárlás segíthet az egyszerűség és praktikusság fenntartásában.

Az otthon készült falatok lehetőséget adnak arra, hogy tudatosan válogass a friss és tápláló összetevők közül. Emellett az otthoni készítés összehozza a családot, és a gyerekeket is bevonhatod az előkészületekbe, ami pozitív hatással lehet az étkezési szokásaikra.

Ötletek mit csomagolj tízóraira, uzsonnára

Szeretnék pár verziót mutatni inspirációként, melyek összességében mutatnak uzsis dobozokat:

1.doboz: Teljes kiőrlésű kisebb zsemle, amibe most vaj helyett humuszt került, kézműves szalámi, uborka, sajt. Mellé gyümölcs (szőlő és füge) valamint koktélparadicsom. Nasinak lehet jó minőségű gabonából készült kekszet tenni, lehetőleg olyat, ami nem tartalmaz sok cukrot, emulgeálószert, aromákat és tartósítószert. Legjobb, ha te sütöd otthon, de azért nem kell megijedni kaphatóak már szuper kekszek az üzletekben is.

2.doboz: Ha olyan dobozotok van, ami belül osztott kialakítású, akkor lehetőséged van arra, hogy a különböző típusú esetleg állagú ételeket egymástól elkülönítve helyezd el. A doboz tartalma: barack, szőlő, uborka, répa szeletelve, mozarella rúd szeletelve és banánszusi: tortilla lap vagy palacsinta megkenve mogyorókrémmel a banánra tekerve.

3.doboz: Ha a gyerkőc szereti a toast kenyeret, egy jó minőségű vajjal és finom sonkával nem tudsz mellé fogni. A doboz tartalmaz még szőlőt, répát, mogyorót, kölesgolyót, többféle kekszet és pár szem Smartiest is, már csak azért is, hogy tovább színesítse annak tartalmát 😉

Ez a fajta uzsisdoboz elérhető a ManóMenü webshopban -> shop.manomenu.hu/uzsonnásdoboz

Mint látjátok rengeteg féleképpen lehet variálni az alapanyagokat. Fő szempont, hogy tartalmazzon a doboz fehérjét, gyümölcsöt, zöldséget és gabonát is. Persze egy kis nasi néha-néha azért belefér 😉

További ötleteket találsz youtube videóimban:

Tízórai és uzsonna recept ötletek

Pár olyan receptet kigyűjtöttem nektek, melyet otthon is könnyen el tudtok készíteni és tápláló alkotóeleme lehet az uzsonnás doboznak:

Ha esetleg még a hajrában jól jönne néhány gyors, és nem mellesleg egészséges tízórai ötlet, akkor ne habozz, mert most több mint 40% kedvezménnyel lehet a tiétek a több hétre elegendő ötletet és receptet tartalmazó online kiadványunk! -> manomenu.hu/termek/indul-a-suli-tízórai-ötletek

Válogass ovi illetve suli kezdéshez szükséges praktikus kiegészítőkből is -> shop.manomenu.hu/indul a suli

ALAPANYAG KISOKOS