Szőlő a babának – mikor és hogyan kínáljuk?

Ha elérkezett a szőlő bevezetésének ideje, egy csodálatos új ízzel és táplálékforrással gyarapodhat kisbabád étrendje. A szőlő nem csak finom, hanem egészséges is, és számos fontos tápanyagot tartalmaz, amelyek elősegítik gyermeked egészséges növekedését és fejlődését.

Egészséges-e a szőlő?

Igen, a szőlő egy egészséges és tápláló gyümölcs. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, például C-vitaminban, K-vitaminban, és káliumban. Emellett természetes cukrot és rostot is tartalmaz, amelyek segíthetnek az emésztésben és az energia szint fenntartásában.

Szőlő a babának – mikor és hogyan kínáljuk?

A szőlő már a hozzátáplálás 9-10. hónapjában adható a babáknak, de nagyon fontos, hogy megfelelő módon előkészítve kínáld, mert alakja miatt rendkívül fulladásveszélyes alapanyag.

Mikor először kóstoltatod, célszerű fokhagymanyomón keresztül átnyomni a gyümölcs levét. Így fel lehet fogni a szőlő héját és magjait is. Kóstoltatás után célszerű pár napot várni, hogy jelentkezik-e bármilyen mellékhatás: emésztési probléma, felső légúti problémák, szénanáthához hasonló tünetek. Ha nincs panasz lehet folytatni a kóstoltatást és a mennyiség növelését is.

Másik verzió a szőlő bevezetésére, ha 1 db szőlőszemet elnegyedelünk, kimagozzuk és úgy kínáljuk. Ha nagyobb a szőlőszem, egy kis késsel a héját is el lehet távolítani.

Ami nagyon fontos: 3 éves korig mindenképp negyedelve és magozva adjuk a gyerekeknek. Fulladásveszélyes alapanyagokról további információt találtok korábbi blogbejegyzésemben: ManóMenü/blog/fulladásveszélyes ételek a hozzátáplálásban

Mire kell figyelni, mikor szőlőt adunk a gyermeknek?

  1. Magok eltávolítása: A kisbabák általában nem képesek megrágni vagy lenyelni a szőlőmagokat, így azokat mindig távolítsd el, mielőtt gyermekednek adnád.
  2. Fulladásveszély elkerülése: Mivel a szőlő egy kerek és csúszós gyümölcs, fontos ügyelni arra, hogy a gyerkőc felügyelet mellett egye, 3 éves korig negyedelve és mag nélkül kínáld.
  3. Alapos mosás: Az alapos mosás fontos, mivel a szőlő héja érintkezhet a talajjal, és emiatt potenciális szennyeződéseket tartalmazhat.

További fontos és érdekes információkat tudhatsz meg youtube videómból:

A szőlő levét adhatjuk-e a gyerekeknek?

Frissen facsart gyümölcslevet 1éves kor előtt ne adjunk a gyereknek, természetesen pár kiskanálnyi szőlőből préselt lé mehet például a baba vizébe 9 hónapos kor után. 1 éves kor után max 1 dl frissen facsart lét kínálhatunk, egy napon belül több részre elosztva.

Allergén-e a szőlő?

A szőlő nem számít allergén élelmiszernek, és jól tolerálja a legtöbb kisgyerek. Mindig figyelj azonban a kisbabád reakciójára, amikor először adod neki ezt a gyümölcsöt, és ne kínáld nagy mennyiségben az első alkalommal. Más új ételt ne adj neki pár napig, így könnyebben észreveheted, ha valamilyen érzékenység vagy allergia jelentkezik nála.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő szőlőfürtöt?

Válassz olyan fürtöt, mely minél több egészséges, rugalmas szőlőszemeket tartalmaz.

A zöld (Leányka, Ezerjó) és vörös (Kékfrankos, Merlot) szőlő több antioxidánst tartalmaz, mint a fekete, kék, narancssárga, rózsaszín, lila, sárga vagy fehér szőlő.

Ügyelj arra, hogy ne legyenek rajta penész vagy rothadás jelei.

Hogyan kell tárolni a szőlőt?

A szőlőt hűtőszekrényben célszerű tárolni, így tovább megőrzi frissességét, viszont ne tárold túl hosszú ideig, mivel könnyen kiszáradhat a hidegben. Ezt a gyümölcsöt is közvetlenül fogyasztás előtt célszerű csak megmosni.

A szőlő egy fantasztikus és tápláló alapanyag, amely hozzájárulhat a kisbabád egészséges növekedéséhez és fejlődéséhez, miközben élvezetes és változatos ízélményt nyújt az étkezések során. Magas cukortartalma miatt javasolt többször keveset fogyasztani belőle egy adott napon. Remek kiegészítése lehet egy tízórainak vagy uzsonnának, de például húsok mellé kínálva is remek választás.

Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás

Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu

Forrás:

solidstrats/foods/grape

ALAPANYAG KISOKOS