Fulladásveszélyes ételek a hozzátáplálásban

Noha titeket is, és minden hozzám forduló szülőt arra bíztatok, hogy ne görcsöljön rá túlzottan a szilárd ételek bevezetésére, természetesen ennek a folyamatnak is vannak olyan szempontjai, amiket messze nem szabad fél vállról vennünk! ☝️

  Ezek közé tartozik a fulladásveszélyes ételek ismerete, megfelelő előkészítése és tálalása, valamint az éppen étkező baba szemmel tartása is. Sajnos egy pillanat alatt meg lehet a baj, amiről sok esetben kiderül, hogy egy kis odafigyeléssel elkerülhető lett volna.

A leggyakoribb fulladásveszélyes ételek – Ezeket az alapanyagokat érdemes kerülni a baba első éveiben!

A hozzátáplálás megkezdése nagy fordulópont minden kisgyermek és szülő életében. A baba végre elkezdheti felfedezni és megízlelni a különböző ételeket és alapanyagokat, mi, szülők, pedig örömmel és aggodalommal vegyes tekintettel követhetjük végig a folyamatot.

Bizony az első évek nem könnyűek a hozzátáplálás tekintetében, hiszen rengeteg alapanyag jelenthet különböző rizikót az amúgy sem egyszerű úton, például a fulladásveszély szempontjából.

Te tudod melyek a leginkább kerülendő ételek a fulladás okozta kockázat tekintetében? 

Nem? Ne aggódj, most összeszedtem Neked!

Ezeket kerüld a baba első életévében: 

1, Minden, ami apró

Legyen az borsó, áfonya, vagy éppen szőlő, ezek az apró, kerek alapanyagok egészben bizony komoly veszélyt jelentenek. Érdemes hát az ártalmatlanításukért pürésíteni őket! 

2, Minden, ami leveles zöldség, saláta

Kiváló példa a spenótlevél, amely noha vasban gazdag, fontos alapanyag a konyhában, egészben fulladást is okozhat. Ezért minden esetben vágjuk nagyon apróra és fonnyasszuk, pároljuk meg, mielőtt a baba ételéhez adjuk! 

3, Minden, ami aszalt gyümölcs

Noha remekül lehet ízesíteni a kekszeket vagy zabkásákat az aszalt gyümölcsökkel, már csak a kemény, rágós állaguk miatt is érdemes óvatosan, mértékkel adnunk belőlük babánknak. Ha mindenképp szeretnénk feldobni velük az adott ételt, áztassuk forró vízbe 10 percre (hogy megpuhuljanak), és vágjuk nagyon apró darabokra őket!

4, Az a fránya alma

Sajnos a baba első életévében a csónakokra vágott alma is komoly veszélyforrás lehet, ezért minden esetben figyeljünk arra, hogy csak párolva, reszelve, esetleg meghámozva és vékony szeletekre vágva kerüljön a pici elé! 

5, Nyers zöldségszeletek

Az első években bizony érdemes kerülni a vastagabb, hosszanti szeletekre vágott nyers zöldségeket (mint a répa, vagy a zellerszár), hiszen ezek könnyen “félre mehetnek”. 4 éves kor után azonban már nagyobb biztonsággal adhatóak ezek az egyébként remek snackként is funkcionáló alapanyagok!

6, Koktélparadicsom

Sajnos sem az alakja, sem a mérete, sem a csúszós külső héja nem teszi túlzottan biztonságossá a koktélparadicsomokat, ezért ügyeljünk rá, hogy gyermekünk első 4 életévében mindenképpen negyedekre vágva tálaljuk őket! 

7, Nagyobb szemű szőlő

A koktélparadicsomhoz hasonló tulajdonságai miatt a nagyobb szemű szőlő is komoly veszélyforrás, ezért ezt az alapanyagot is a fentiekben leírt módon, negyedekre vágva szervírozzuk babánk első éveiben!

8, Magok és diófélék

Dió, mandula, mogyoró, napraforgómag…. Szintén komoly fulladásveszélyt jelentenek! Sikeres bevezetés után az ételekhez adhatjuk nagyon apró, darált formában, vagy kínálhatjuk krémesített, kenhető alternatíváikat is! 

9, Virsli

Noha a virsli kedvelt étel a picik körében, mérete és állaga miatt szintén érdemes a baba első életéveiben apró – nem kerek – darabokra vágva tálalni! 

10, Nutella és egyéb krémek

Ohh milyen jó is a mogyoróvajat a kanálról lenyalogatni! De nem a kicsiknek, akiknek a “fojtós”, ragadós anyag könnyen a torkán akadhat! Ezért érdemes ezeket a finomságokat pár évig inkább csak vékonyan a kenyérre kenve kínálni! 

fulladásveszélyes ételek 4 éves kor alatt - lista

Az abszolút tiltólista

Végül, de nem utolsó sorban következzen az ételek egy olyan listája, amelyekre egyáltalán nincs szüksége az 1-4 éves korú gyermekeknek, és komoly fulladásveszélyt is rejtenek ezek a nyalánkságok:

– Chips
– Popcorn
– Keménycukorka
– Rágó

Rengeteg balesetet megelőzhetünk azzal, ha a fenti négyest messzire kerüljük, lehetőleg minél tovább! 

Természetesen minden gyerek más, akár még a fulladásveszély tekintetében is! Érdemes hát a rizikósabb ételek kínálásakor saját ítélőképességünkre és gyermekünk ismeretére is támaszkodnunk! 

Minden esetben gondosan szánjuk rá az időt az ételek előkészítésére és legyünk biztosak benne, hogy amikor gyermekünk eszik, az ő figyelme és a miénk is legfőképpen az étkezésen van. Sok esetben ugyanis az okozza a bajt, hogy mi szülők nem reagálunk időben – mert épp a szobában sem voltunk -, vagy gyermekünk nem az ideálisnak megfelelő körülmények között eszik: mozgásban van, esetleg tévét néz, nem az ételre összpontosít. 

Ha tehát ezeket az apróságokat tudatosítjuk és jobban odafigyelünk, máris sokat tettünk a biztonságosabb és örömtelibb étkezésért! 

A fulladásveszélyről bővebben olvashatsz a egy másik blogbejegyzésemben -> ManóMenü/blog/hogyan tudod minimalizálni a fulladás kockázatát

Hozzátáplálással kapcsolatos termékeket keresel? Nézz be webshopunkba -> ManóMenü webshop

ALAPANYAG KISOKOS