Milyen tisztítószert válasszunk a baba mellett?

Természetes tisztaság avagy tisztítószerek, amelyek baba mellett is biztonsággal használhatóak.

Anyaként már szinte természetes látvány, hogy a boltok polcait ellepő termékek tucatjainak csomagolásáról aranyos nyuszik, macik mosolyognak vissza, azt az érzést keltve bennünk, hogy ezek a termékek bizony babáknak készültek, számukra veszélytelenek. Jobban megvizsgálva azonban több esetben meggyőződhetünk arról, hogy összetételüket illetően, bizony ezek sem különböznek a többi terméktől, csupán egy hamis illúziót keltenek, amelynek gyanútlan szülőként bedőlünk.

Ezek között a termékek között szeretnénk segíteni, eligazodni, hogy tudd melyek azok, melyek összetételét tekintve valóban olyanok, amit nyugodt szívvel használhatsz a babával egy háztartásban.

Nézzünk most elsőként egy tisztítószert. Sűrűn előforduló kérdés az édesanyák körében, hogy melyik alkalmas arra, hogy a szoptatáshoz, hozzátápláláshoz, sütéshez főzéshez használt eszközöket megfelelően tudjuk tisztítani, lehetőleg úgy, hogy a legkevesebb vegyszer maradjon az eszközökön, és közben a környezetünket se szennyezzük túlzott mértékben, hiszen már nekünk is van utódunk, aki miatt ez a téma hirtelen nagyon fontossá válik.

Egyszerű higiéniai szabályok

A higiénia egészséges mértékéhez ajánlott a helyiségek heti egyszeri takarítása. Ilyenkor tisztítsuk le a felületeket, konyhai és egyéb lerakókat, munkalapokat, de ne maradjanak ki a villanykapcsolók, ajtók vagy fiókfogantyúk se. A padlót söpörjük össze, porszívózzuk fel és nedvesen töröljük át. Rendszeresen cseréljük a felmosó vizet, hogy a takarítás közben felszedett szennyeződést ne vigyük át egyik helyiségből a másikba. Rendszeresen mossuk ki a szennyezett tisztítókendőket géppel 60 fokon.

Van-e a higiéniának egészséges mértéke?

Akár egyszemélyes háztartást vezetünk, akár nagycsaládban élünk ahhoz, hogy otthon jól érezzük magunkat, szükség van a higiénia egészséges mértékére. Egyre gyakrabban próbálnak meggyőzni bennünket arról, hogy a lakásunkban hemzsegnek a rosszindulatú mikroorganizmusok, amelyeket antibakteriális tisztítószerekkel kell elpusztítani. A szakemberek azonban óva intenek a túl erős szerek használatától, mivel ezek hosszú távon többet ártanak az egészségünknek, mint használnak. Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy a háztartás fertőtlenítő tisztítása nem csak felesleges, de egészségi kockázatokat is rejt. A baktériumok bizonyos mértékű jelenléte a környezetünkben ugyanis nem káros, sőt edzi az immunrendszerünket. Emellett fontos, hogy ha túl erős szereket vetünk be a kórokozók ellen, akkor azok idővel egyre ellenállóbb fajtákat termelnek ki. A túl erős fertőtlenítőszerek használatával tehát környezetünknek is többet árthatunk, mint amennyit használunk, ráadásul az agresszív tisztítószerek sok összetevője biológiailag egyáltalán nem bomlik le.

Ha a fent leírtakkal egyetértünk, és elfogadjuk, akkor a következő pontokat érdemes figyelembe vennünk a megfelelő tisztítószer kiválasztáshoz:

  • Legyen környezetbarát, melyet folyamatosan fejlesztenek a fenntarthatóság irányába.
  • Természetes eredetű növényi alapanyagokat tartalmazzon, amely biztosítja az erős, ámde természetes tisztító és ápoló hatást
  • Bőrgyógyászatilag tesztelt legyen, amely nem vagy csak minimális mértékben tartalmaz tartósítószereket és illatanyagokat
  • Mentes legyen az olyan káros vegyszerektől, mint a formaldehidek, borátok, foszfátok, halogénvegyületek, PVC, mikroműanyagok
  • Lehetőleg minél kevesebb csomagolóanyagot használjanak az előállítás során, így csökkentve a környezet terhelését. A felhasznált anyagok újrahasznosítottak és újrahasznosíthatók is legyenek egyaránt.
  • Állatkísérletekben ne vegyen részt a gyártó, és a termék lehetőleg ne tartalmazzon állati eredetű összetevőket.
  • A termékek gyártása során, a szennyvízhálózatba tisztított víz kerüljön vissza.
  • A termékek megújuló, növényi alapú tenzideket tartalmaznak, amelyek biológiailag gyorsan és nagymértékben lebomlanak, így nem szennyezik a környezetet
  • A termékek receptúrája úgy legyen összeállítva, hogy azok alaposan eltávolítják a szennyeződéseket és megszüntetik a káros baktériumok, vírusok és gombák táptalaját.

Azt gondolhatnánk, ma már nehezen találunk ilyen tisztítószereket, pedig nem lehetetlen.

Biztos vagyok benne, hogy az itt felsorolt információk közül nem mindegyik volt számodra újdonság, viszont abban is biztos vagyok, hogy a gyermekéért és annak jövőéért felelősséget érző szülőként a jövőbeni termékválasztáshoz sikerült segítséget nyújtanunk.

A mosogató és tisztítószerek tehát nem egyformák. Sokkal több van bennük, mint ami kívülről látszik!

További érdekes blogbejegyzéseket találsz a weboldalon -> Blog | ManóMenü (elin.hu)

 

ALAPANYAG KISOKOS