Mikortól adható dinnye a babának?

Egy kiváló frissítő gyümölcs a görögdinnye, de emellett miért is érdemes fogyasztani?

Mert remek antioxidáns és immunerősítő, köszönhetően a benne található fitotápanyagoknak (mint a béta-karotin). Nem elhanyagolható C-vitamin tartalma sem, amely segíti a vas felszívódását, így érdemes vasban gazdag növényekkel fogyasztani. Mindemellett tele van vízzel, így – főleg a legnagyobb kánikulában – remekül segíti a megfelelő folyadékpótlást is, ami gyerekek esetében igazi kincs.

Mikortól adható görögdinnye a babának?

Ha épp szezonban van – megfelelően felvágva és kimagozva -, a 7-8. hónapban már kínálható babáknak, hiszen nem jelent kiemelkedően fulladásveszélyt, és nem is számít allergén gyümölcsnek. Természetesen kivételek mindig vannak: a parlagfű allergiánál, vagy orális allergiás szindrómában szenvedőknél előfordulhat érzékenység a görögdinnyére is.

Mire kell figyelni, mikor dinnyét kínálsz a gyermekednek?

  • Ajánlott alaposan megmosni a dinnyét, mielőtt felvágjuk. A dinnye héja külsőleg érintkezhet a különböző szennyező anyagokkal, például talajjal, vegyszerekkel vagy mikroorganizmusokkal. A mosás segít eltávolítani ezeket a potenciális szennyeződéseket, és csökkenti a baktériumok vagy más kórokozók által okozott fertőzés kockázatát. Használjunk meleg vizet és dörzsöljük alaposan a dinnye héját, majd alaposan öblítsük le. Ezzel a módszerrel maximalizálhatjuk az élelmiszerbiztonságot.
  • A gyümölcs tálalásakor figyeljünk a magok eltávolítására, és a megfelelő méretre vágásra: a legkisebbeknek érdemes hosszúkás, kb. két ujjnyi vastag hasábokat vágnunk, hogy az kézzel könnyen fogható legyen.
  • A gyümölcs lédússága miatt előfordulhat, hogy a picik először prüszkölnek, vagy öklendeznek tőle. Ilyenkor maradjunk nyugodtak és adjunk lehetőséget a babának, hogy kiköpje a felesleges folyadék mennyiséget! Fogzás idején pürésítve és fagyasztva a babák ínyét is kényeztethetjük vele.
  • Az első alkalommal csak kis mennyiségű dinnyét kínáljunk a gyermeknek, hogy megtapasztalhassa az ízét és figyelhetjük a reakcióit. Ha nincs semmilyen negatív reakció, fokozatosan növelhetjük az adagot és gyakoriságot.
  • A görögdinnye több mint 90%-a víz, ami elősegíti az egészséges emésztést. Jelentősebb mennyiség elfogyasztása esetén nem szokatlan a lazább széklet.

Hogyan kínáljuk a babáknak a dinnyét?

Amikor dinnyét kínálunk gyerekeknek, az alábbi módszerekkel vonzóvá és könnyen fogyaszthatóvá tehetjük számukra:

Vágjuk kisebb darabokra: Vágjuk a dinnyét kisebb, könnyen kézben tartható darabokra vagy kockákra. Ez segít a gyerekeknek könnyen megfogni és rágni a dinnyét.

Variációk: Kísérletezzünk a dinnye különböző vágási változataival. Kínálhatunk szeleteket, kockákat vagy gömböket. A gyerekek szeretik a különleges formákat és textúrákat.

Díszítés: Használhatjuk a dinnyét díszítésre is. Például helyezzünk egy kis dinnyedarabot egy pálcikára, vagy használjunk különböző gyümölcsöket, hogy aranyos arcokat vagy mintákat készítsünk a dinnyére.

Kombinációk: A dinnye finom ízével és frissességével tökéletesen kombinálható más gyümölcsökkel. Készíthetünk gyümölcssalátát, smoothie-t vagy gyümölcsös joghurtot esetleg dinnyepizzát is.

dinnye gyerekeknek

Példa mutatása: Mutasd meg a gyereknek, hogy te is élvezed a dinnyét. Ha látják, hogy élvezed az egészséges ételt, valószínűbb, hogy ők is nyitottak lesznek rá.

Mire kell figyelni, mikor dinnyét vásárolunk?

A görögdinnye vásárlásakor törekedjünk az egész gyümölcs vásárlására, hiszen az előre elszeletelt darabok sajnos – ritka esetben ugyan, de – szalmonella veszélyt jelenthetnek. A megfelelő finomság kiválasztásakor érdemes a dinnye alját megvizsgálnunk: ha kellően sárga, az jó indikátora lehet, hogy érett, édes darabbal van dolgunk.

Görögdinnye tárolása

Ha dinnyét veszünk, főleg ha termetes méretűre esik a választásunk, fontos, hogy a megfelelő tárolásról is gondoskodjunk – ez segít megőrizni a frissességét és ízét.

  1. Hűtőszekrényben tárolás: Az érett dinnyét legjobb hűtőszekrényben tárolni, mert a hideg hőmérséklet segít megőrizni a frissességét. Egész dinnye tárolása: Ha egész, éretlen dinnyét tárolunk, akkor azt szobahőmérsékleten érdemes tartani, amíg meg nem érik. A dinnye megfelelő érettségét a kopogtatás vagy a héj jellemzői alapján lehet felmérni. Ha a dinnye teljesen érett, akkor azt át lehet helyezni a hűtőszekrénybe, hogy további frissességet és hűvösséget biztosítson. Vágott dinnye tárolása: Ha már felvágtunk egy dinnyét, és csak egy részét fogyasztjuk el, a maradékot hűtőszekrényben tároljuk. Csomagoljuk be légmentesen záródó tárolóedénybe vagy fóliába, hogy megakadályozzuk a levegővel való érintkezést, ami hozzájárulhat a dinnye minőségének romlásához.
  2. Fagyasztás: a dinnye fagyasztható. A felkockázott dinnyét dinnyét helyezzük légmentesen záródó fagyasztózacskókba vagy tárolóedényekbe. Ügyeljünk arra, hogy a levegőt kiszorítsuk a csomagolásból, hogy minimalizáljuk a fagyasztás okozta minőségromlást. Amikor felhasználásra kerül, a fagyasztott dinnyét általában felengedjük a hűtőszekrényben, majd frissen vagy fagyasztottan felhasználhatjuk smoothie-kban, gyümölcssalátákban vagy más receptekben. Fagyasztásról bővebben itt olvashatsz -> Manómenü/blog/fagyasztási kisokos

*TIPP:  ha bizonytalan vagy mikor melyik alapanyagot célszerű bevezetni, töltsd le a hozzátáplálási kisokost.

Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás

Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu

További érdekes blogbejegyzéseket találsz a weboldalon -> Blog | ManóMenü

Forrás:

Solidstarts/watermelon

Tamburini, E., Costa, S., Rugiero, I., Pedrini, P., & Marchetti, M. G. (2017). Quantification of Lycopene, β-Carotene, and Total Soluble Solids in Intact Red-Flesh Watermelon (Citrullus lanatus) Using On-Line Near-Infrared Spectroscopy, Sensors, 17(4), 746. DOI: 10.3390/s17040746. Retrieved June 23, 2021.

Naz, A., Butt, M. S., Sultan, M. T., Qayyum, M. M., & Niaz, R. S. (2014). Watermelon lycopene and allied health claims, EXCLI Journal,13, 650–660. Retrieved June 23, 2021.

American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. (2020). Oral allergy syndrome (OAS). Retrieved June 23, 2021.

Rodriguez J, Crespo JF, Burks W, Rivas-Plata C, Fernandez-Anaya S, Vives R, Daroca P. (2000). Randomized, double-blind, crossover challenge study in 53 subjects reporting adverse reactions to melon (Cucumis melo)Journal of Allergy and Clinical Immunology, 106(5), 968-72. DOI: 10.1067/mai.2000.110467. Retrieved June 30, 2021.

U. S. Department of Agriculture. (2019). Watermelon, rawFoodData Central. Retrieved July 2, 2021

ALAPANYAG KISOKOS