Fagyasztási kisokos -10 jó tanács és a tudnivalók

A fagyasztás napjaink nagy népszerűségnek örvendő eljárása, hiszen sokkal egyszerűbb tartósítási módszer, mint a befőzés, gyorsabb, és szélesebb körben elterjedt. Szakértők állítása szerint a fagyasztás valóban jó dolog, ha szüretelést követően történik meg. A friss zöldség, gyümölcs a legjobb, de mélyhűtési technikával biztosíthatjuk egész évre a szezonális finomságokat. Főleg azért is, mert a fagyasztott termékek nagyjából ugyanazt a tápanyag- és vitaminszükségletet biztosítják, mint a friss termékek.

Fontos azonban néhány dolgot betartanunk annak érdekében, hogy minél jobb minőségben őrizhessük meg az így tartósított alapanyagokat.

10 jó tanács fagyasztáshoz

1. Minden mélyhűtőben van gyorsfagyasztás program, ezt használjuk!

2. Csak alapos tisztítás és átválogatás után helyezzünk bármit is a fagyasztóba!

3. Csak akkora adagokat készítsünk, amit egyszerre elfogyaszt a baba, mert visszafagyasztani nem tudjuk a maradékot!

4. Válasszunk friss, szüretelés utáni zöldséget, gyümölcsöt!

5. Ha tehetjük, válasszuk a biotermékeket, vagy saját termesztésű, esetleg megbízható forrásból származó alapanyagot!

6. A fagyasztóba kerülő csomagokat légmentesen zárjuk le máskülönben „hűtőize” lesz az ételnek!

7. A fagyasztásra szánt csomagokat, dobozokat töröljük szárazra, máskülönben összefagynak!

8. A csomagok alakja legyen szabályos így könnyebben tudjuk összerakni, jobb lesz a helykihasználás!

9. Lehetőleg kerüljük az üvegben való fagyasztást, de ha ez nem megoldható akkor semmi képpen ne töltsük színültig, mert szétfagyhat, és az üveg eltörik!

10. Címkézzük fel a csomagokat és írjuk rá mikor tettük el, és mi van benne, esetleg azt is meddig szeretnénk felhasználni, így könnyen tudunk szelektálni!

Egyéb tudnivalók, a fagyasztással kapcsolatban

Javasolt tárolási idők a fagyasztóban:

Gyümölcs: 10 hónap Zöldség: 8 hónap Kenyér, sütemény: 3 hónap

Baromfi: 4 hónap marha-, sertéshús: 10 hónap Vadhús: 6 hónap Zsíros hal: 1 hónap

Fagyasztás után – a kiolvasztás és módszerei:

Fontos, ha egyszer kivettünk valamit a mélyhűtőből, és az kiengedett, akkor semmi esetre se fagyasszuk újra, mert elszaporodhatnak benne a baktériumok!

A kiolvasztás módszerei:

  • hűtőszekrényben történő kiolvasztás
  • vízben történő kiolvasztás
  • szobahőmérsékleten történő kiolvasztás: pékáruk esetén ez az ideális
  • Mikrohullámú sütőben történő kiolvasztás a kiolvasztási funkcióval: ez a leggyorsabb módszer, de lehetőleg csak vészhelyzetben alkalmazzuk.

Miért nem szabad újra visszafagyasztani az ételt?

A fagyasztás egy tartósító eljárás, melynek célja egyrészt megőrizni az élelmiszer ízét, minőségét, tápanyagértékét, másrészt meggátolni a káros baktériumok szaporodását, az étel romlását. Fagyasztó hőmérsékleten a baktériumok szaporodása, élettevékenysége leáll, de vannak baktériumok és gombák, amelyek még a fagyasztást is túlélik, és felolvasztás után újra vegetálnak, szaporodnak. Fontos, hogy az élelmiszert a lehető leggyorsabban hűtsük le és ne szakadjon meg a hűtőlánc folyamata!

Jó tudni, hogy a rosszul lefagyasztott és felolvasztott élelmiszerek minősége is rossz lesz.

Mi fagyasztható és mi nem?

  • Tejtermékek és fagyasztása: Jól fagyasztható: vaj, sajt, juhtúró, vaj- és túróalapú szendvicskrémek, élesztő. Közepesen fagyasztható: tejszín, homogenizált tej. Nem fagyasztható: tejföl, kefir, joghurt (a bennük lévő zsír kicsapódik), nyers/főtt egész tojás, házi készítésű majonéz. Tárolás: maximum 1 hónapig.
  • Pékáruk, sütemények fagyasztása: Jól fagyasztható: kenyér, kifli, zsemle, piskóta, aprósütemény, élesztős/rétes tészta. Tárolás: maximum 3 hónapig.
  • Gyümölcs pépek és pürék: A téli és tavaszi időszakban nehéz hozzájutni jó minőségű, változatos alapanyagokhoz, ezért ezekről már nyáron vagy akár ősszel gondoskodhatunk. Jól fagyasztható: cseresznye, meggy, körte, alma, szilva, ribizli, barack, avokádó. Közepesen fagyasztható: eper, szamóca. Kevésbé fagyasztható: dinnye, szőlő, citrusfélék (levüket vagy a belőlük készült gyümölcspürét viszont lefagyaszthatjuk. Tárolás: maximum 10 hónapig. Bővebben a pépek és pürék fagyasztásáról egy másik blogbejegyzésemben olvashatsz -> ManóMenü/blog/Hogyan fagyasszuk le a püréket
  • Zöldségek: Jól fagyasztható: sóska, spenót, padlizsán, paprika, kelbimbó, borsó, bab, gomba, sütőtök, cukkini, tök (legyalulva). Ezekből a zöldségekből célszerű minél többet elraktározni a téli időszakra, természetesen mindig figyeljünk arra, hogy megbízható forrásból szerezzük be. Kevésbé fagyasztható: saláta, paradicsom, retek, krumpli. Tárolás: maximum 8 hónapig. + Információ: a mélyfagyasztott zöldség sokkal hamarabb megfő, mint a friss, mert fagyasztáskor a sejtstruktúra átalakul.

*Tippek:

ha rendelkezünk hűtőládával, és van helyünk az apróbb darabos gyümölcsöt, zöldséget szemenként helyezzük el egy sütőpapíros tálcán, és így tegyük be a fagyasztóba, majd miután megfagytak adagoljuk zacskóba vagy dobozba. Ezzel elkerüljük az összefagyást, így később könnyebben tudunk kivenni belőle !

Ha babád nyáron, vagy ősszel született, akkor a hozzátáplálás bizony téli, illetve kora tavaszi időszakra fog esni. Ebben az időszakban korlátozottan áll rendelkezésre jó minőségű, változatos alapanyag, ezért ezekről, már nyáron el kell kezdened gondoskodni.

Érésidőben próbáljunk meg megbízható forrásból minél több fent említett gyümölcshöz hozzájutni.

Pürék, pépek fagyasztásához praktikus eszközöket találsz a webshopban -> shop.manomenu.hu/fagyasztás

További érdekes blogbejegyzéseket találsz a weboldalon -> ManóMenü/blog

ALAPANYAG KISOKOS