10+1 tipp a “vírusmentes” bevásárláshoz

Noha higiéinai szempontból mindig is érdemes volt külön figyelmet fordítani a biztonságos bevásárlásra, a CoVid19 fokozott veszélye óta az ilyen irányú óvatosság mindennapjaink alapvető és létfontosságú kritériumává vált.
Tudom, hogy az elmúlt hetek karanténléte után mindenki szaladna, futna a régi élete után, és szeretné, hogy minden ugyanolyan legyen mint azelőtt. ”Legyen már vége”, “álljunk már vissza” – érzem én is. Sajnos azonban (vagy éppen szerencsénkre) ez nem fog megtörténni. Legalább is nem mostanában…

Egyrészt a járvány hullámokban visszatérhet ( legalább is a WHO erre számít); emiatt érdemes a szokásainkat erre a hullámzásra, rugalmasságra felkészíteni. Másrészt pont itt van az ideje annak, hogy néhány dologban változtassunk a mindennapi életünk tekintetében.
Most ebben a cikkben első sorban a bevásárlással kapcsolatban gyűjtöttem össze olyan tippeket, amiket érdemes lehet megfontolni.
Sajnos minden beszerző körút alkalmával ott rejtőzik a valós fertőzésveszély, éppen ezért joggal merülhet fel a kérdés: tudod, hogy miként lehet csökkenteni a megfertőződés kockázatát a nagy élelmiszer-beszerzés közepette?

1, Az első és legfontosabb: vásárolj offline minél ritkábban! Természetesen igényel némi tervezést és szervezést, de ha teheted, menj bevásárolni mondjuk csak 2-hetente, ezzel is csökkentve a másokkal való érintkezés alkalmait. Hozott némi jót is ez a karantén lét: megtanultál online shoppingolni, amit ezután sem kell abbahagynod. Sőt, használd minél gyakrabban, így rengeteg időd felszabadul, amit akár a gyermekeddel, vagy finomabbnál finomabb falatok elkészítésével tudsz tölteni!

2, Gondolj másokra is! Tartsd meg azt a jó szokásodat, hogy ha már nekiindulsz, beszerzel néhány dolgot az idősebbeknek, szomszédoknak, barátoknak is – ezzel segítve, hogy nekik ne kelljen külön kimozdulniuk.

3, Viselj maszkot! Legyen az a szakirodalom szerint hitelesebb verzió, vagy sem, viseld csak! A semminél bármelyik több védelmet nyújthat, a pszichológiai hatásról nem is beszélve: ha Te viseled, azzal másokat is a hordására ösztönzöl. Ha gyermekedet is mindenképpen magaddal kell vinned egy-egy bevásárló körútra, neki is szerezz be egy szuper darabot! Otthon azért próbálgassátok többször, hogy már ne legyen meglepetés a boltban, hogy fel kell venni. Nagyobb gyerekeknek nyugodtan mondjátok el miért van rá szükség…meg fogják érteni.

4. Használj bevásárlókocsi takarót! A bevásárlókocsik nem éppen tiszták, higiénikusak. Sőt, ha belegondolsz, hogy aznap hányan fogták meg azt a részt, amit a babád is, már lehet, hogy nem tűnik olyan jó ötletnek oda ültetni a csöppséget. Csak ráhúzod a bevásárlókocsira, beleülteted a gyermeket és máris egy tiszta felület veszi őt körül. Így nem kell azon izgulnod, hogy mit fog meg, rosszabb esetben, mit rágcsál meg, amíg te válogatsz a boltban.

5, Vásárolj a legkevésbé forgalmas időszakokban! Szuper segítség ehhez a Google: ha rákeresel az általad választott üzletre, a kereső megmutatja, hogy az általában melyik idősávban a legforgalmasabb. Kerüld ezeket az órákat, és indulj útnak akkor, amikor valószínűsíthetően már nem kell azon sakkozni, hogy hogyan tartsd meg mindenkivel a 2 méter távolságot.

6, Menj előre megírt listával! Főleg ha 2 hetes blokkokban vásárol az ember; lista nélkül lehetetlen a bevásárlást kihagyás nélkül abszolválni. (Tapasztalat.) Pontosan ezért járd körbe a boltot még otthon, fejben, írd össze a tervezett menü alapján az összetevőket, és egy frappánsan összeszedett segédlettel vágj neki a túrának – így elkerülheted a felesleges “mit is akartam?” bolyongásokat a sorok között. Ehhez segítségül itt találsz 2 heti menütervet.

7, De ne a telefonodba írd a bevásárlólistát! Egyes kutatások szerint a mobiljaink felülete maga a fertő: mivel mindenhova magunkkal visszük, állandóan tapogatjuk, de nem mossuk le őket, így tele vannak bacikkal. Csökkentheted tehát a bolti szennyeződések átkerülését, ha elő sem veszed a telefonodat, amíg ki nem értél az üzletből és le nem fertőtlenítetted a kezedet!

8, Mosd rendszeresen a textil zacsikat! Sokan odáig merészkednek ebben a vészterhes időben, hogy az eldobható verziók használatát ajánlják, én azonban ennek továbbra sem vagyok a híve. Egyrészt nem gondolom, hogy a nylon zacsinál nincs meg a veszélye, hogy előttünk már más is összetapogatta, másrészt CoVid ide, CoVid oda – még mindig felelősséggel tartozunk a környezetünkért. Az viszont tény, hogy az újrahasznosítható textiljeink fokozott fertőzésveszélyt rejtenek magukban, ezért fontos, hogy rendszeresen mosd és fertőtlenítsd őket – minden használat után! Ha teheted használj pamutból készült zacskót, azt 100%-ban lehet fertőtleníteni.

9, Legyen nálad kézfertőtlenítő! Használd is, bevásárlás előtt és után is. Egy fokkal elvetemültebb – ugyanakkor hasznosabb és hatásosabb -, ha használat előtt a bevásárlókocsi fogantyúját is áttörölgeted!

10, Tartsd a távolságot! Evidens és mindenhonnan ez folyik, de muszáj hangsúlyozni: tartsd a távolságot másoktól! Várd meg, amíg az előtted álló kiveszi a kosarat, nézelődj türelmesen, amíg valaki odébbáll az általad is kiszemelt polctól és várakozz másoktól megfelelő távolságban a pénztárnál! Most nem rohan senki, így nem kell attól tartanod, hogy bárki is eléd furakodik.

+1 , Hazaérve is: első a biztonság! Érkezéskor moss alaposan kezet, tedd el / dobd ki a felesleges csomagolásokat, zacskókat, fertőtlenítsd azokat az élelmiszereket, melyeknek a csomagolását akár ételkészítés vagy étkezés közben többször is megfoghatod. Pl:tej, nasik, stb Öltözz át…. és moss kezet még egyszer! – mosd ki a textil szütyőket, majd száradás után vasald is át őket!

A “tudatos-vásárló” fogalma tehát a CoVid miatt kialakult helyzetben új értelmet nyert.

Ne csüggedj, ha nem sikerül mindent azonnal észben tartanod és megfelelően kivitelezned! A lényeg: vigyázz magadra, hiszen ezzel vigyázol a leginkább a környezetedben tartózkodókra is!

További érdekes blogbejegyzéseket találsz a weboldalon -> Blog | ManóMenü

ALAPANYAG KISOKOS