Vas babáknak – magas vastartalmú ételek

A kisgyermekek egészséges fejlődése és jólétének kulcsfontosságú elemeként a megfelelő tápanyagok, köztük a vas, kiemelkedő szerepet játszik. A vas nem csupán az agy és a kognitív képességek fejlődésének motorja, de nélkülözhetetlen a megfelelő immunrendszer működéséhez is. Amint a csecsemő megszületik, a vas tartalékai körülbelül hat hónapig elegendőek. Ennek fényében rendkívül fontos, hogy a kisgyermek étrendjében már a hozzátáplálás kezdetén megfelelő mennyiségű vasat biztosítsunk.

Forrás: https://www.sweat.com/blogs/nutrition/iron

Mennyi vasra van szüksége a gyerekeknek?

A vas szükséges napi beviteli mennyisége 6-12 hónapos korban 11 mg, ami 3 mg-al magasabb, mint a felnőtt férfiak esetében. Később ha elérte a gyermek az egy éves kort 7 mg a napi igénye, körülbelül 3 éves koráig.

Talán meglepő, hogy a kisbabák ilyen kis testükkel több vasat igényelnek a megfelelő fejlődéshez és egészséges élethez. De ne aggódj, hiszen számos természetes forrásból származó élelmiszer segíthet a megfelelő vasbevitel biztosításában.

Vasban gazdag élelmiszerek:

Állati eredetű alapanyagok:

  • máj (kiváló, ha fiatal állaté és szabadtartásban nevelkedett)
  • különböző húsok, mint a bárány, marha, csirke, pulyka és hal
  • tojás

Emellett a zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék is jó vasforrások lehetnek:

  • spenót, leveles zöldek, hüvelyesek, lencse, cékla, napraforgó, quinoa és amaránt
  • az aszalt gyümölcsök (mint például mazsola, füge és szilva), banán, brokkoli
  • barna rizs, valamint a vassal dúsított gabonapépek és kenyérfélék szintén hozzájárulhatnak a vasbevitelhez.

Fontos megjegyezni, hogy bár a növényi alapú élelmiszerek is tartalmaznak vasat, a szervezetben való hasznosulásuk kisebb mértékű, mint az állati eredetű élelmiszerek esetében. A növényi alapú élelmiszerekben található vas csak kb. 3-5%-ban szívódik fel, míg az állati eredetű táplálékoknál ez az arány már 15%-ra nő.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem minden felsorolt alapanyag adható a hozzátáplálás kezdetétől. A részletes útmutatást és tájékoztatást a megfelelő hozzátáplálásról a következő linken találod: www.manomenu.hu/hozzátáplálási kisokos

Hogyan tudjuk segíteni a vas felszívódását?

A vas felszívódása szervezetünkben kulcsfontosságú a megfelelő vérszegénység megelőzése és a tápanyagok hatékony hasznosítása szempontjából. Íme néhány mód, amivel segíthetsz a vas felszívódásának növelésében:

A vas felszívódásának növelésében a C-vitaminban gazdag élelmiszerek is segíthetnek. Ilyen élelmiszerek például a bogyós gyümölcsök, brokkoli, leveles zöldségek, sütőtök, karfiol, paprika, savanyú káposzta és a citrusfélék. A C-vitamin és a vas szinergiája hozzájárulhat a hatékonyabb felszívódáshoz és hasznosuláshoz.

Húsfélék és C-vitamin kombinálása: Ha állati eredetű élelmiszert kínálsz, például vöröshúst, halat vagy baromfit, próbáld meg C-vitaminban gazdag zöldségeket vagy gyümölcsökkel tálalni. Például egy citromlével ízesített halétel vagy egy C-vitaminban gazdag saláta segíthet fokozni a vas felszívódását.

Forrás: https://kidseatincolor.com/best-iron-rich-foods-for-babies-and-toddler

Kerüld a kalciumot: Nagy mennyiségű kalcium (tejtermékek, kalcium-kiegészítők) együtt fogyasztva gátolhatják a vas felszívódását. Ha a vasbevitelt növelni szeretnéd, érdemes elkerülni a kalciumtartalmú ételeket vagy kiegészítőket.

Kínálj hüvelyeseket és gabonaféléket: Hüvelyesek (pl. lencse, bab, csicseriborsó) és teljes kiőrlésű gabonafélék (pl. barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér) is tartalmaznak vasat. Azonban ezekben a növényi élelmiszerekben található növényi vas kevésbé hasznosul, mint az állati eredetű ételekben található vas. Az előző pontban említett C-vitamin együtt fogyasztása azonban segíthet ezen élelmiszerekben található vas felszívódásában.

Válassz vasban dúsított élelmiszereket: Néhány gabonapehely, kenyér vagy más élelmiszer vasban dúsított lehet. Ezeket az élelmiszereket választva könnyebb lehet biztosítani a megfelelő vasbevitelt.

Só és cukor mérséklése: Nagy mennyiségű só és cukor fogyasztása negatívan befolyásolhatja a vas felszívódását. Próbáld meg csökkenteni ezeknek az anyagoknak az étrendben való jelenlétét.

Honnan tudhatom, hogy a gyermekem vashiányos?

Ha a gyerekek nem kapnak elegendő vasat az étrendjükben, az vashiányos állapothoz vezethet. Néhány jel, amelyre figyelni kell, mert lehet vashiány okozza:

  • Energiahiány
  • Gyengeség
  • Lassú súlygyarapodás
  • Étvágytalanság
  • Ingerlékenység
  • Sápadt bőr
  • Szívdobogás

A fent említett tippek segíthetnek a vas felszívódásának optimalizálásában. Azonban minden szervezet különböző, és ha komolyabb problémát észlelsz a vasbevitellel vagy felszívódással kapcsolatban, mindenképpen konzultálj egy orvossal vagy táplálkozási szakemberrel.

A vas mellett a kisgyermek étrendjében számos más fontos tápanyag is megtalálható, amelyek nélkülözhetetlenek az első három év megfelelő fejlődéséhez és növekedéséhez. Gondoskodjunk róla, hogy a kisbabánk minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson.

Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás

Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu

 

Forrás:

https://solidstarts.com/top-25-iron-rich-foods-for-babies-toddlers

https://srnutrition.co.uk/iron-rich-meals-for-babies-toddler

https://kidshealth.org/en/parents/iron.html

ALAPANYAG KISOKOS