Szezonális finomságok – sütőtök

Nemcsak azért lelkesedem ennyire ezért a zöldségért, mert isteni és rendkívül változatosan felhasználható, hanem mert remek alapanyag a hozzátáplálás kezdeti szakaszában is.

No de nézzük csak ezt az ízletes csodát egy kicsit közelebbről!

✅ A sütőtökről csak szuperlatívuszokban érdemes beszélni, hiszen: magas A, B, C, E -vitamin – és karotintartalommal rendelkezik, ezen felül jelentős kalcium- és foszforforrás. Érdemes vastartalmú ételekkel együtt fogyasztani, hiszen komoly C-vitamin tartalma elősegíti a vas felszívódását a szervezetbe. Mindemellett rostokban igen gazdag, így a székrekedéses babáknak segítséget is jelenthet.

Arra azonban nagyon figyeljetek, hogy milyen tököt választotok étkezési célra, ugyanis némelyik fajta kifejezetten veszélyes lehet, ugyanis rosszullétet okozhat.

 Ahogy már említettem, hozzátápláláskor egy igen hasznos barátra lelhetünk a sütőtökben, mert édeskés ízét a legtöbb baba azonnal megszereti. Ráadásul a kellően megpárolt (és a kezdeti szakaszban pürésített) zöldség igazán fulladásveszélyt sem jelent, noha érdemes figyelnünk, hogy egy kósza mag se maradjon az ételben! A sütőtököt jelentős allergénként sem tartjuk számon, de bevezetését érdemes kis adagokban, apránként véghezvinni!

 Noha megpucolása és feldarabolása kicsit macerás, feledteti velünk, hogy kiválóan kombinálható édes és sós ízekkel egyaránt, így nagyon sok étel alapanyaga lehet: készülhet belőle krémleves, pite, köret, főzelék, tészta vagy akár egy jó kis zabkása is.

 Tipp: mivel száraz, sötét, hűvös helyen akár hetekig, hónapokig is eláll, érdemes raktározni belőle a téli időszakra!

❓ Te már elkezdted a még fellelhető finomságokat eltenni a téli időszakra?  Az LFGB minősítéssel rendelkező ManóMenü szilikon pürétartók remek segítséget nyújtanak a kisebb porciók – akár a pürésített sütőtök – fagyasztásában! Keresd a ManóMenü webshopban! ➡️https://shop.manomenu.hu/57-fagyasztas

Ha bizonytalan vagy mikor melyik alapanyagot célszerű bevezetni a babád étrendjébe, töltsd le a hozzátáplálási kisokost.

Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás

Forrás:

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_sutotok_jotekony_hatasai/20171003155039

https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/taplalkozas/sutotok-igy-vetheti-be-betegsegek-ellen/gpmregj

https://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/14994/sutotok

ALAPANYAG KISOKOS