Titokzatos idegen – A gomba
Noha az egészséges táplálkozás egyik alappillére a sok zöldség fogyasztása, szegény gomba valahogy sokszor kimarad a tányérból. Nem is csoda, hiszen egy igen megosztó “személyiség” a kategóriájában: sokan imádják, sokan viszont kifejezetten ódzkodnak tőle.
Hozzátápláláskor általában komoly fejtörést okoz: vajon adható a piciknek gomba? Mikortól? Hogyan?
Ejtsünk hát pár szót kalapos barátunkról!
Minek nevezzelek?
Sokan nem tudják, de a gomba igazság szerint nem zöldség, sőt nem is növény, ugyanakkor nem is állat, hanem az élővilág egy önálló országát alkotja.
A kavar oka, hogy a békebeli biosz-órákon még rendszertanilag a növényekhez soroltuk őket, mára azonban külön élőlénynek számítanak, révén hogy sejtjeik felépítése és anyagcseréjük nagyban eltér a növényekétől.
Gomba, a vitaminbomba
Egyes források szerint a gomba az egyetlen “növényi” eredetű D-vitamin forrás, ami már önmagában fogyasztásra érdemessé teszi ezt a furcsa “nemzöldséget”. Ha azonban hozzávesszük, hogy B-vitaminokban és ásványi anyagokban, például szelénben, káliumban és vasban is gazdag, valamint kiváló antioxidáns is, már szinte “super food” magaslatokba emelhetjük! Mindemellett szén-hidrát tartalma igen alacsony, így kiváló étel diétázók számára is.
Gomba bevezetése – mikortól?
Sajnos a gomba többeknek nem könnyen emészthető összetevő, így a bevezetése 12 hónapos kor után ajánlott: kis mennyiségben, csakis főzve, vagy párolva, nyersen semmiképpen!
Ritka esetekben allergia léphet fel rá ez azonban elhanyagolható előfordulást mutat.
Milyen gombát együnk?
Mivel kalapos barátunk rengeteg fajtája a szabadban is megtalálható, erős a csábítás, hogy magunk szedjük vele tele a kosárkánkat és ebből főzzünk otthon. Mivel azonban sok gombafajta erősen mérgező és az emberi szervezetre veszélyes, én nem ajánlom a szedést, hacsak nem tanult és nagyon tapasztalt gombászok vagyunk (vagy van velünk egy ilyen személy). Szerezzük be ezt a finomságot a piacon, a zöldségesnél, vagy a szupermarketben – egy kevéssé romantikus, ugyanakkor sokkal biztonságosabb módja ez a gomba begyűjtésének.
Hogyan szerettessem meg a gombát a családdal?
Ahogy írtam, a gomba marketingjén lenne mit javítani: furcsán néz ki, mérgező is lehet, és ráadásul sokaknak még az állaga se igazán bizalomgerjesztő.
Érdemes több fajtájával is próbálkozni, mert van köztük némi ízbeli különbség. A kisebbeknek kiváló finger food lehet, azért javaslom kerüljön belőle többször a tányérra, sosem tudhatjuk mikor jön el az alkalom, amikor babánk bizalmat szavaz neki!
Készítsük gyakran és változatosan: lehet belőle köret, főétel, húspótló, pizzafeltét vagy darálhatunk belőle a következő adag fasírtba is.
Akárhogyan is, ne erőltessük, hiszen sok felnőtt sincsen kibékülve ezzel a vitaminbombával! Kerüljön belőle gyakran az asztalra, fogyasszuk jó ízzel, ezzel is példát mutatva gyermekünk számára! Kis türelemmel és szerencsével, előbb-utóbb ez az étel is felkerül a “szeretem” listára!
Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás
Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu
Forrás:
Yu, S., Weaver, V., Martin, K., Cantorna, M. (2009). https://bmcimmunol.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2172-10-12. BMC Immunol 10, 12. DOI:10.1186/1471-2172-10-12. (Hozzáférés: 2020. december 29.)
Jo Feeney, M., Miller, A.M., Roupas, P. (2014). https://journals.lww.com/nutritiontodayonline/Fulltext/2014/11000/Mushrooms_Biologically_Distinct_and_Nutritionally.10.aspx. Táplálkozás ma, 49 (6), 301–307. DOI:10.1097/NT.00000000000000063. (Hozzáférés: 2020. december 29.)
Cebin, A.V., Petravić-Tominac, V., Djakovic, S., Srecec, S., Zechner-Krpan, V., (2018). https://www.dl.begellhouse.com/journals/708ae68d64b17c52,66746bdc1bb430f2,636ba7aa05cc8572.html. Nemzetközi gyógygomba folyóirat, 20(8), 797–808. DOI:10.1615/IntJMedMushrooms.2018027412. (Hozzáférés: 2020. december 29.)
Koivikko, A. és Savolainen, J. (1988). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3278649. Allergia, 43(1), 1-10. DOI: 10.1111/j.1398-9995.1988.tb02037.x. (Hozzáférés: 2020. december 29.)
Dauby, P.A., Whisman, B.A., Hagan, L. (2002). https://www.annallergy.org/article/S1081-1206(10)61962-X/pdf. Annals of allergy, asztma és immunológia: hivatalos kiadása az American College of Allergy, Asthma, & Immunology, 89 (3), 319–321. DOI:10.1016/S1081-1206(10)61962-X. (Hozzáférés ideje: 2020. december 29.)