Hozzátáplálás kezdete – az avokádó

Az avokádó puha és tápláló, így fantasztikus választás a kóstoltatás és hozzátáplálás kezdeti időszakában. Sima és krémes textúrájú miatt könnyen pépesíthető. Babáknak más gyümölcsökkel, zöldségekkel keverve pépként adhatjuk, már 6 hónapos kortól.

Nézzük meg miért is érdemes bevezetned ezt a fantasztikus gyümölcsöt a kisbabád étrendjébe:

  • Szuper tápláló – Az avokádó közel 10 féle vitamint és 20 különböző ásványi anyagot tartalmaz. Legjelentősebb A- és B-vitamin-, kalcium-, foszfor-, vas-, nátrium-, kálium-, niacin- és karotin tartalma, valamint nagy mennyiségű rostot is tartalmaz, mely támogatja az emésztést.
  • Egészségügyi előnyök – Javítja a szív és érrendszer egészségét, támogatja a szem, a bőr és a haj egészségét, támogatja az idegrendszer működését. Értékes zsiradékokat tartalmaz, telítetlen zsírsavakban gazdag.
  • Növeli az immunitást – Az avokádó tele van antioxidánsokkal, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságokkal, amelyek segítenek megakadályozni, hogy a baba megbetegedjen.

Gyakori allergén az avokádó?

Az avokádó nem tartozik a gyakori allergének közé, de allergiás reakciót válthat ki, például orális allergiát – amelyet a száj körüli viszketés jellemez – illetve a latexre allergiásoknál is előfordulhat tünet az avokádó fogyasztása vagy érintése során.

Az avokádó fulladásveszélyes?

Az avokádót nem tekinthető fulladásveszélyes ételnek, főképp, ha puha és érett. Ügyelj arra, hogy a baba életkorának és táplálkozási képességének megfelelő méretű és alakú formában kínáld ezt a gyümölcsöt, így tovább csökkentve a fulladás kockázatát. Mint mindig, most is gondoskodj arról, hogy biztonságos étkezési környezetet teremts és karnyújtásnyira legyél a babától étkezés közben!

Hogyan kínáljuk az avokádót a babák számára?

Az érett avokádóban az a nagyszerű, hogy puha, nem igényel főzést, így az egyik leginkább hozzáférhető élelmiszer a baba táplálására. Könnyen sima pürévé turmixolható, de akár villával is egyszerűen pépesíthető.

Avokádós receptötletek

Az avokádó nemcsak egészséges, hanem rendkívül sokoldalú is, és számos finomság elkészítéséhez szolgálhat alapanyagként. Íme két izgalmas recept, amelyeket gyermekednek, de akár az egész családnak kínálhatsz.

Avokádó tárolása

Szobahőmérsékleten 3-7 nap alatt beérik. Az érett példányokat hűtőszekrényben legfeljebb 2-3 napig tárolhatjuk. Fogyaszthatjuk nyersen, grillezve, vagy salátaként.

Ha bizonytalan vagy mikor melyik alapanyagot célszerű bevezetni a babád étrendjébe, töltsd le a hozzátáplálási kisokost.

Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás

Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu

.

Forrás:

Avocado for Baby (puree & baby-led weaning) 6+ months | Baby Foode

Avocado for Babies – Healthy Little Foodies

Full article: Hass Avocado Composition and Potential Health Effects (tandfonline.com)

ALAPANYAG KISOKOS