Etetőszék választás – az 5 legfontosabb szempont

A hozzátáplálási időszak kezdete nem csak az alapanyagok bevezetésével, hanem általában a megfelelő etetőszék keresgélésével is egybeesik. A legtöbb babatermékhez hasonlóan több száz etetőszék fajtával, illetve típussal találkozhatsz a boltokban és online egyaránt.

Azért, hogy segítsünk, szakembereinkkel összegyűjtöttük, hogy melyek azok a legfontosabb szempontok, aminek a tudatában biztos vagyok benne, hogy könnyebben fogjátok megtalálni a számotokra és gyermeketek számára is leginkább megfelelő etetőszéket.

A legjobb etetőszéknek az alábbi 5 legfontosabb szempontnak kell megfelelnie:

   1. Helyes ülési pozíció – teljesen függőleges háttal tudjon ülni benne a gyermek 
   2. Stabilitás – stabil, vastag váza legyen, ne boruljon fel
   3. Biztonsági heveder – legyen több ponton záródó biztonsági heveder a székben
   4. Lábtartó – állítható legyen a lábtámasz
   5. Tálca – kivehető legyen a tálca, hogy a családi asztalhoz oda tudd húzni a széket

  Lehet most felmerült benned pár kérdés, nézzük meg részletesen is ezeket a szempontokat, hogy lásd mi miért fontos.

  1. Helyes ülési pozíció

  Az gondolom nem lep meg, hogy ülve a legbiztonságosabb enni. Ez igaz a pici babákra is – mikor már tud önállóan ülni – és igaz ránk felnőttekre is.

  Az étkezéshez szükséges jó pozicionálás legfőbb célja, hogy elegendő stabilitást biztosítson a testnek ahhoz, hogy az evésben részt vevő izmok a lehető legjobban teljesítsenek. Stabil testtel jobban tudjuk irányítani az izmainkat, produktívabban tudunk rágni, könnyebben tudjuk irányítani a szánkban lévő ételeket, aztán pedig biztonságosan le tudjuk nyelni azokat.

  A helyes pozíció evéshez:

    • az egész talp stabil támasztékon legyen;

    • a térd be legyen hajlítva;

    • a medence előre billenjen ne hátra;

    • a hát teljesen egyenes legyen, a váll a csípővel egy vonalban legyen;

    • az asztallap vagy tálca a köldök felett, de a mellkas alatt legyen.

   Honnan lehet tudni, hogy helyes pozícióban ül a gyermek?

   Ha lehetőséged van rá, ültesd be az etetőszékbe és nézd meg oldalról, így jobban fel tudod mérni a babád ülőhelyzetét.

   A baba vállát és a csípőjét nézd meg, hogy azok függőlegesek-e.

   A képen látható első gyermek pozíciója a legmegfelelőbb az étkezéshez. A második gyermeknél a vállak a csípő mögött vannak, a baba hátradől.

    

   Forrás: https://solidstarts.com/the-ultimate-guide-to-high-chairs-for-babies/

   Miért fontos ez?

   A helyes ülőhelyzet kulcsfontosságú a biztonságos nyelés szempontjából. Amikor a gyermek hátra van dőlve – még ha enyhén is – a súlya hátra tolódik és a gravitáció is ebbe az irányba húzódik. A kissé hanyatt fekvő helyzetben a szájba helyezett étel is hátra felé a torok felé mozdulhat. Ezen felül a nyelvre is hatással van ez a helyzet, a nyelv kissé hátra eshet a szájban, ami gátolja azon képességét, hogy irányítsa az ételt.

   Amikor a gyermek egyenesen ül, vagy enyhén előre dől és a lábára nehezedik, ez a testtartás támogatja leginkább, hogy a nyelv rugalmasabban mozogjon (ne csússzon hátra), ami által a gyerkőc könnyebben tudja irányítani a szájában lévő ételt.

   Tudjuk, hogy számtalan etetőszéknek van dönthető funkciója, ez esetleg pürés táplálásnál jól jöhet pár hónapig, de ne ez legyen a fő szempont választáskor.

   FONTOS! Szilárd ételeket csak abban az esetben célszerű kínálni, ha a babád már önállóan tud ülni.

   Mire figyelj még mikor etetőszéket választasz?

   2. Stabilitás

   Fontos, hogy stabil lábakon álljon az etetőszék. Mikor etetőszéket választasz általálban még pici a gyermek, de gondold végig azt, hogy egyre aktívabb lesz, izeg-mozog majd, helyezkedik és ez bizony próbára fogja tenni az etetőszéket is, melynek stabilan kell állnia a kihívásokkal szemben. Tudnivalók a háttámláról: amikor a gyermek egyenesen ül, vagy enyhén előre dől és a lábára nehezedik, az a testtartás támogatja leginkább a biztonságos pozíciót az evéshez. Egyáltalán nem szükséges, hogy dönthető legyen a háttámla, fontosabb, hogy egyenes háttal tudjon ülni a gyermek. Ha a stabilitása még nem alakult ki teljesen, támasszuk ki oldalról például összecsavart törölközővel.

   3. Biztonsági heveder

   A kisgyermekek számára az etetőszék hevederei kritikus fontosságúak a gyermek biztonsága szempontjából, emellett segítik a testtartás szabályozását, hogy egyenesen tudjanak ülni. A biztonsági öv megakadályozza, hogy a gyermek kimásszon a székből, vagy elboruljon valamelyik irányba. Gyakran három vagy ötpontosak, tartozik hozzájuk derékszíj és vállszíj is. Minden esetben használjátok a biztonsági öveket, ha a gyerkőcöt beleteszitek az étkezőszékbe!

    

   4. Lábtartó

   Tudnotok kell, a lábtartóval ellátott etetőszék segít a lehető legbiztonságosabb etetési környezet megteremtésében.

   A stabil, állítható lábtartó biztosítja a legjobb alapot a test többi részének, lehetővé téve, hogy a rágó- és nyelőizmok végezzék feladatukat.

    

   Forrás: https://solidstarts.com/the-ultimate-guide-to-high-chairs-for-babies/

   A stabil alap egyenlő a stabil, alapos rágással. Ez a 90-90-90 fokos pozíció biztosítja a legnagyobb stabilitást a fej és a nyak számára nyelés közben és lehetővé teszi a karok és a kezek hatékony használatát, gondolunk itt az étel elérésére és megfogására.

   Ha olyan etetőszéket választotok, melynél nem állítható a lábtámasz, akkor célszerű valamit a ráhelyezni, pl. egy könyvet, hogy a fentebb látható állapotot tudjátok elérni a babátok fel tudja venni a legbiztonságosabb étkezési helyzetet.

   5. A tálca

   Ha a babád elveszíti az egyensúlyát és egyik vagy másik irányba dől, akkor nézd meg, hogy a feneke elég magasan van-e a székben. Segíthet a függőleges stabilitás elérésében, ha mind a két karja a tálcán van, főleg, ha a tálca a hasáig ér (köldök felett, mellkas alatt van). Ha a tálca vagy az aszal a gyerkőc hónaljáig ér, akkor célszerű pl egy párnát vagy egy könyvet betenni a popója alá, így emelve testét a megfelelő magasságba, mert ő így fogja tudni legnagyobb hatékonysággal elérni és megfogni az ételt, vagy az evőeszközt.

   Ami még segíthet a stabilitás elérésében, ha törölközőt vagy takarót teszel a baba csípője mellé, hogy oldalirányú megtámasztást kapjon, azonban, ha sok ilyen támasztékra van szükség, akkor jobb, ha kicsit vársz, még stabilabban ül.

   A kivehető vagy tálcás etetőszék megkönnyíti a szék asztalhoz húzását, elősegítve, hogy a gyermek is részt tudjon venni a családi étkezéseknél.

   A komfortos evéshez a gyermekeknél is ugyanarra az evési pózra kell törekedni, amiben mi felnőttek is elfogyasztjuk az ételeket. Persze a gyermekek sok esetben nem elég stabilak és izgágák, de egy jól megválasztott etetőszékkel nem csak a biztonságukat, kényelmüket is biztosítjuk.

   Hosszas keresgélés után sikerült etetőszéket is beszereznünk a ManóMenü választékába. A kiválasztásnál természetesen fontos tényező volt, hogy minden fentebb említett szempontnak megfeleljen.

   A ManóMenü webshopban megtaláljátok az új termékek között -> shop.manomenu.hu/etetőszék

   Forrás:

   Ertekin, C., Keskin, A., Kiylioglu, N., Kirazli, Y., On, A. Y., Tarlaci, S., & Aydoğdu, I. (2001). The effect of head and neck positions on oropharyngeal swallowing: a clinical and electrophysiologic study. Archives of physical medicine and rehabilitation82(9), 1255–1260. 

   https://solidstarts.com

   https://momlovesbest.com

   https://newwaysnutrition.com

   ALAPANYAG KISOKOS