Sokat gondolkoztam, hogy ezen vagy a sokkal gyakrabban használt krumpli néven szólítsam népszerű zöldségünket ebben az összefoglalóban. Aztán úgy döntöttem, hogy ahány ház, annyi szokás, és egyébként is rengeteg elnevezése van a burgonyának. Biztosan te is tudsz legalább hármat mondani. A lényeg úgyis azon van, hogy miért olyan a babáknak és nekünk is a krumpli. Van-e, amire oda kell figyelnünk vele kapcsolatban, és mikortól, valamint mennyit adjunk a kicsiknek.
A burgonya vitamintartalma
Biztos vagyok benne, hogy a burgonyáról nem a C-vitamin jut eszünkbe, pedig bőven tartalmazza ezt az értékes vitamint. Főleg a nyers krumpli. Ezen felül található még benne
- B1-, B2-, vitamin,
- kálium,
- foszfor és
- keményítő.
Szénhidráttartalma elég magas (18,4 gramm), zsírtartalma viszont szinte nincs is (0,3 gramm. A fehérje és rosttartalma közel azonos, 2,5 gramm, illetve 3 gramm.
Az összetétele miatt székletfogó, amire a hozzátáplálás kapcsán külön figyelnünk kell.
A burgonya jótékony hatásai
Mindannyian tudjuk, hogy a krumpli tipikus diétás étel. Ha betegek vagyunk, kórházba kerülnek, ez az a zöldség, amelyet szinte biztos, hogy fogyaszthatunk. Hiszen a krumpli
- gyulladáscsökkentő (a nyers leve)
- erősíti a szívet
- külsőleg használva csökkenti a duzzanatokat,
- és jó a leégett vagy pattanásos bőrre is.
Batáta vagy burgonya?
Talán ma már egyre többen tudják, hogy az édes krumpli nem krumpli, ezért nem is összetévesztendő vele. Csak azért hívják a batátát krumplinak, mert hasonlít a burgonyára. Viszont diéta és egészséges életmód szempontjából talán még jobb is, mert segíti az emésztést és rendbe teszi a vércukorszintet. Nem beszélve arról, hogy antioxidáns.
A burgonya fajtái
Engedd meg, hogy csak a fesorolás szintjén foglalkozzak ezzel, hiszen annyiféle krumpli kapható, hogy még így is soknak tűnik. Mindenesetre azt megtudhatod, melyiket mibe érdemes felhasználni.
- Agata: lassan fő, levesbe, salátába jó
- Agria: kitűnő hasábkrumplinak
- Amorosa: krumplipürének, főzeléknek
- Asterix: inkább nagyüzemi feldolgozásra termelik
- Balatoni rózsa: minden napra, könnyű hámozni, mindenben jó
- Chérie: tepsis és rakott burgonya elkészítéséhez
- Desirée: gyakori, főzelék, rakott ételek
- Hópehely: bárhogyan jó, gyakori
- Impala: bárhogyan jó, gyakori
- Karlena: chipsnek
- Kondor: hamar szétfő, főzelékbe való
- Lady Rosetta: csak chipsekhez
- Laura: gyorsan fő, de körethez jó
- Marabel: gyakori, finom, bármihez
- Red Scarlett: finom, bármihez
- Solara: szállodaláncok burgonyája
- Somogyi sárga kifli: salátákhoz, hidegkonyhai ételekhez
Honnan tudom, hogy friss-e a krumpli?
Ezt szerintem nem kell hosszan ecsetelni:
- ép,
- kemény és nem ráncos,
- nincs rothadó, puha része,
- nem csírás
Természetesen a csírával sincs nagy baj, ha csak 3-5 található rajta. Viszont ha több, akkor felejtsük el, mert csírázás közben szolanin termelődik, amely mérgező.
Mikortól adható a burgonya a kisbabáknak?
Leggyakrabban a krumplit szoktuk – az alma mellett – elsőként bevezetni, éppen a fenti jótékony hatásai miatt. Tényleg csak arra kell figyelnünk, hogy székletfogó, tehát kezdetben érdemes anyatejjel higítani.
Tárolás, tartósítás
A burgonya a hűvös helyet szereti. Ha nincs pincéd, vagy hideg spájzod, akkor egyszerre mindig csak kevesebb krumplit vegyél, mert hamar megrothad.
Sajnos fagyasztani sem szerencsés, sokkal jobb, ha a krumplis ételeket mindig frissen készíted el. A jó hír viszont, hogy edénytől függően a krumpli gyorsan megfő (forrás után 8-15 perc), így nem kell vele sokat vesződnöd.
Recepteket, elkészítési módokat itt találsz hozzá.
Forrás:
Beluska-Turkan, K., Korczak, R., Hartell, B., Moskal, K., Maukonen, J., et al. (2019). Nutritional Gaps and Supplementation in the First 1000 Days. Nutrients, 11(12), 2891. DOI: 10.3390/nu11122891. Retrieved February 23, 2021
Akyol, H., Riciputi, Y., Capanoglu, E., Caboni, M. F., Verardo, V. (2016). Phenolic Compounds in the Potato and Its Byproducts: An Overview. International journal of molecular sciences, 17(6), 835. DOI:10.3390/ijms17060835. Retrieved February 23, 2021
Robertson, T.M., Alzaabi, A.Z., Robertson, M.D., Fielding, B.A. (2018). Starchy Carbohydrates in a Healthy Diet: The Role of the Humble Potato. Nutrients, 10(11), 1764. DOI:10.3390/nu10111764. Retrieved February 23, 2021
MacLean, K.S., Langille, W.M. (1918). Arsenic in orchard and potato soils and plant tissue. Plant Soil, 61, 413–418. DOI:10.1007/BF02182021. Retrieved February 23, 2021
Zhou, X., Gao, Q., Praticò, G., Chen, J., Dragsted, L. O. (2019). Biomarkers of tuber intake. Genes & nutrition, 14, 9. DOI:10.1186/s12263-019-0631-0. Retrieved February 23, 2021