Szilágyi Cintia csoporttagunk receptje alapján

Hozzávalók:
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
½ kocka friss élesztő (2,5 dkg)
¾ bögre langyos tej (bő 2 dl)
1 nagy csipet só
¼ bögre kristálycukor + 1 mokkáskanálnyi (4 dkg)
10 dkg vaj (vagy margarin)
1 tojás
A töltelékhez:
25 dkg tehéntúró
1 kisebb citrom leve kifacsarva
1 kisebb citrom héja lereszelve
2 csomag vaníliás cukor (20 g)
¼ bögre kristálycukor ízlés szerint (4-8 dkg)
1 tojás sárgája

Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne egy mokkáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és tíz percre félretesszük, hogy felfusson. A túrót összetörjük a cukrokkal, majd összekeverjük a többi hozzávalóval.Kóstoljátok, ha nem elég édes, keverjetek még hozzá cukrot. A lisztet, a cukrot, a sót elkeverjük egy nagyobb dagasztótálban, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt valamint a 10 dkg nagyon puha vagy felolvasztott vajat, a tojást, ezután lágy, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Ha túl száraz, akkor adunk hozzá még egy pici tejet, ha ragacsos, akkor lisztet. Félretesszük, letakarjuk, és kelni hagyjuk, körülbelül 50-60 percig. Ezután lisztezett felületre borítjuk, kinyújtjuk olyan fél centi-centi vastagra, majd egy borospohárral vagy egy nagyobb szaggatóval köröket szaggatunk belőle. A körök közepére úgy egy teáskanálnyi tölteléket halmozunk, összecsípjük őket, mintha batyucskákat csinálnánk, majd fejre fordítjuk őket, és még egy picit gömbölygetjük a kezünkkel, hogy szép kis labdácskáink legyenek. Kivajazott nagy méretű, tűzálló tálba (vagy két kisebb tálba) sorakoztatjuk őket, közvetlenül egymás mellé, hagyjuk őket további fél órát kelni, letakarva, majd a tetejüket megkenjük olvasztott vajjal és 190 fokos sütőben aranybarnára sütjük őket, körülbelül fél-háromnegyed óra alatt. Legyen jól átsütve, különben nyers marad a közepe! Meghintjük a tetejüket porcukorral, és langyosan tálaljuk!

 

Letöltötted már applikációnkat? Ha nem itt megteheted:

IOS: ITT TÖLTHETED LE

Android: ITT TÖLTHETED LE

Pin It on Pinterest

Share This