Tej és tojásmentes szülinapi torta
Fcn Andi csoporttagunk által elkészített recept alapján
Hozzávalók (egy 20 cm-es tortaformához)
Tojásmentes piskótához:
- 2,5 dl 100%-os almalé
- 12 dkg cukor
- ½ kezeletlen citrom héja és leve
- 1 csomag Burbon vanília
- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 6 evőkanál étolaj
Elkészítés: Az összetevőket habosra keverjük, majd a kíván formába öntve 170-180 fokon kb 25 perc alatt készre sütjük.
Meggyzselé hozzávalói:
- 1 üveg magozott meggybefőtt / lehetőleg tartósítószer mentes
- 4 dkg étkezési keményítő
- 2 evőkanál finomítatlan nádcukor
- ½ mokkáskanál őrölt fahéj (ízlés szerint)
Elkészítés: Pár kanálnyi befőtt lével elkeverjük az étkezési keményítőt, cukrot, és a fahéjat. Kb 2-3 dl befőttlevet felforralunk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük az előzőleg bekevert keményítős folyadékot. Visszatesszük a tűzre, majd folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Ezután hozzákeverjük a félbevágott vagy aprított, magozott meggyhez, hagyjuk kihűlni.
Gesztenyekrém hozzávalói:
- 18-20 dkg natúr gesztenyepüré
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 dl zab vagy kókusztej
- 2 evőkanál finomítatlan nádcukor
Elkészítés: A pudingot elkészítjük a növényi tejjel, majd ha kihűlt hozzákeverjük a cukrot és a gesztenyepürét.
A tésztát rétegekre vágjuk, majd váltakozva megkenjük a meggyszósszal, és a krémmel. Kívül a gesztenyés krémmel beborítjuk, majd ízlés szerint díszítjük.