Kovács Barbara csoporttagunk ajánlása alapján
Hozzávalók:
A tésztához :
- 2 dltej
- 7 gszárított élesztő
- 1 teáskanálporcukor
- 47 dkgfinomliszt
- 1 teáskanálsó
- 1 dlétolaj
- 1 dbtojás (L – es)
A töltelékhez :
- 8 dkgpuha margarin
- 8 dkgfélkemény sajt
A tetejére :
- 1 dbtojás
- ízlés szerintszezámmag
Elkészítés:
Mérjük ki a tészta hozzávalóit. Az élesztőt keverjük el a langyos porcukros tejben, a tetejére szórjunk egy evőkanál lisztet, és 10 perc alatt futtassuk fel. A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük el benne a sót, üssük bele a tojást, öntsük hozzá az olajat és a felfutott élesztővel gyúrjuk össze. Dagasszuk egy szép sima tésztává és formáljunk belőle egy gömböt. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk 15 percet pihenni. Közben előkészítjük a töltelék hozzávalóit. A margarint egy fakanállal kikeverjük, a sajtot lereszeljük .A tésztánkat lisztmentes munkafelületre borítjuk és 12 db egyenlő részre osztjuk, majd kis gombócokat csinálunk belőlük. Minden egyes kis gombócot kinyújtunk kb. 12 × 18 cm – es közel téglalap formára. A felső részén kb. feléig egy derelyevágóval 6 – 7 bevágást ejtünk. A szabadon maradt részre kenünk a kikevert margarinból, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal. Majd feltekerjük, úgy, hogy a vágások vége az aljára kerüljön. Egy picike csigát hajtunk belőle. Minden kis gombóccal így járunk el A csigát, behelyezzük a muffin formába. (esetleg nagyon vékonyan kikenhetjük margarinnal, de elegendő az a mennyiség, ami a kenése során bele kerül, igaz el nem fogja rontani). Tetejét letakarjuk a konyharuhával és 15 percet így pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 C fokra. 15 perc után lekenjük a muffinok tetejét a gyengén felvert tojással, majd megszórjuk szezámmaggal. Az előmelegített sütőben 20 – 25 perc alatt készre sülnek.