Dobrovics Dalma csoporttagunk ajánlása alapján
Hozzávalók:
A rizshez:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 250 g rizs – jázmin (szárazon)
- 530 ml víz
- 2 teáskanál ételízesítő (pl.: Vegeta)
A raguhoz
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 kis fej vöröshagyma
- 1 kis fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
- 3 csipet fehérbors (őrölt)
- 1 mokkáskanál köménymag (őrölt)
- 1 mokkáskanál majoránna
- 300 ml víz
- 1 evőkanál pirospaprika (őrölt)
- 250 g sertés darált hús (sovány)
A rétegezéshez
- 400 g kelbimbó
- A sütőtál kikenéséhez
- 1 evőkanál vaj
- 2 púpozott evőkanál zsemlemorzsa
A tetejére
- 300 g tejföl (20%-os)
- 70 g trappista sajt (reszelt)
Elkészítés:
Egy edényben olajat hevítünk, hozzáadjuk a rizst, majd fehéredésig pirítjuk. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk az ételízesítőt, majd alaposan összekeverjük. Pár percig forraljuk, majd lekapcsoljuk alatta a lángot. Fedő alatt hagyjuk készre párolódni. A hagymákat apró kockára vágjuk, a fokhagymát lereszeljük és olíva olajon elkezdjük pirítani. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel és majoránnával. Felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a pirospaprikát. Beletesszük a darált húst, alaposan összekeverjük, majd az egészet készre főzzük. A kelbimbókat félbe vágjuk, majd sós vízben, forrástól számítva 10 percig főzzük. Egy hőálló tálat kikenünk vajjal és megszórjuk zsemlemorzsával. Az aljára tesszük a kelbimbó felét. Összekeverjük az elkészült darált húsos ragut a rizzsel, és a kelbimbóra kanalazzuk. A maradék kelbimbókat a rizses húsra helyezzük, majd rásimítjuk a tejfölt és megszórjuk reszelt sajttal 200 C fokos sütőben kb 30 percig sütjük, amíg a sajt szépen rá nem pirul. Ha nagyjából kihűlt, szépen szeletelhető az elkészült rakott kelbimbó.
Tipp:
Vegeta helyett használhatunk Himalája sót vagy só mentes Vegeta is kapható. A majoránna elhagyható.