Láza Erika csoporttagunk ajánlása alapján
Hozzávalók:
- 8 darab hagyományosan sütött sós (cukor nélküli) palacsinta
A töltelékhez:
- 50 dkg friss paraj
- só
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 5 dkg vaj
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 2 gerezd fokhagyma vagy fél kiskanál fokhagymakrém
- 2 evőkanál tejföl
- 5 dkg reszelt füstölt sajt
A bundázáshoz:
- 5 evőkanál finomliszt
- 2 nagy tojás
- 3 evőkanál szezámmag
- 6-7 evőkanál zsemlemorzsa
A sütéshez:
- bő olaj
A tartár mártáshoz:
- 8 evőkanál majonéz
- fél kiskanál mustár
- 2 evőkanál tejföl vagy sűrű főzőtejszín
- 1-2 evőkanál száraz fehérbor (lehet ecetes uborka leve is)
- 1-2 kiskanál citromlé
- 1-2 kiskanál porcukor
- késhegynyi őrölt fekete vagy fehér bors
Elkészítés:
Hagyományos módon megsütjük a sós palacsintákat. A töltelékhez a paraj szárát lecsipkedjük, majd a leveleket enyhén sózott, szódabikarbónás – ettől szép üde színe lesz a spenótnak –, forrásban lévő vízbe dobjuk. 1 perc után leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, kicsit kinyomkodjuk. Durvára vágjuk, egy serpenyőben, az olvasztott vajon megfuttatjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük. Hűlni hagyjuk, azután a tejföllel és a reszelt sajttal ízesítjük. Ezt a finom parajos krémet a palacsintákra kenjük, majd két szélükből egy keveset a közepe felé visszahajtva felgöngyöljük. Rövid időre hűtőszekrénybe rakjuk, hogy a formáját jobban megtartsa. Ezután a lisztbe, a felvert tojásba, és a szezámmaggal összekevert zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. Bő, forró olajban 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük. Tartármártást kínálunk hozzá, aminek a készítése csak annyiból áll, hogy a hozzávalókat összekeverjük.