Szabó Katalin csoporttagunk ajánlása alapján
Hozzávalók:
A tésztához:
- háromnegyed bögre 3,5%-os kefir (1 kis pohár, 150 g)
- negyed bögre étolaj (fél dl)
- szűk fél bögre 2,8%-os tej (1 dl)
- három és fél bögre fehér finomliszt ( 45 dkg)
- fél kocka (2,5 dkg) friss élesztő
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 tojás
A sós vajhoz:
- 10 dkg puha vaj vagy margarin
- fél evőkanál só
A kenéshez:
- 1 tojás sárgája
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk egy kisebb edényben, majd belekeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük. Egy másik kisebb tálkában a sót összekeverjük a puha vajjal, majd ezt is félretesszük. Ha az élesztő felfutott, akkor egy nagyobb műanyagtálba mérjük bele a lisztet, öntsük rá az élesztős tejet, majd az összes többi hozzávalóját a tésztának, és gyúrjuk össze. Ha nagyon ragad, akkor adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha nagyon száraz, akkor egy kis tejet, mert jól kezelhető tésztát kell kapnunk. A tésztát osszuk négy részre, majd nyújtsuk őket körülbelül tányérnagyságú körökké. Két lapra osszuk szét a sós-vajas keveréket, és szépen kenjük szét rajtuk egyenletesen. Ezután helyezzünk rá mindegyik megkent körre egy másikat, majd vágjuk őket cikkekre a következőképpen: a két lap mindegyikét nyolc-nyolc cikkre. (Pizzavágót is használhatunk) Ha mindezzel megvagyunk, már nincs is egyéb dolgunk, mint a cikkeket a hosszabbik felüktől kezdődően kiflikké felcsavarni, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezni őket, tojássárgával megkenni a tetejüket, és 180 fokos sütőben (alul-felül sütés programon) aranyszínűre sütni őket.