Húsvéti kalácskenyér

recept leírása

A húsvéti kalács elengedhetetlen hozzávalója a hagyományos húsvéti menünek.

Kicsi gyermek mellett, azonban nehéz időt szakítani ilyen időigényes étel elkészítésére, ezért hoztunk nektek egy praktikus, gyors, finom kalácskenyér receptet. A recept tejmentes, hogy a legkisebbek, és az erre érzékenyek is megkóstolhassák, de természetesen hagyományos módon is elkészíthető.

Hozzávalók

200 g durumliszt
60 ml zabital (vagy ennek megfelelő tej)
Negyed élesztő kb. 12 g
50 g margarin (vagy vaj)
2 evőkanál nádcukor
1 kisebb marék aszalvány
1 csipet só
1 tojás
Fél vaníliarúd kikapart magja
1 kisebb marék szeletelt mandula a tetejére

Elkészítés lépései

1
A langyos tejben futtassuk fel az élesztőt.
2
A lisztet tegyük egy tálba, és a közepébe öntsük bele az élesztős tejet, tojást, a vajat, cukrot és csipet sót, vanília magokat.
3
Keverjük össze a lisztet a folyékony hozzávalókkal, és tegyük hozzá az aszalványt (ha kisebb gyermek is fogyasztja akkor daráljuk le). Dagasszuk a tésztát addig, amíg már nem tapad a tál falához.
4
A tésztából formáljunk cipót, tegyük rá egy sütőpapíros tepsire, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk megkelni. Miután megkelt a kalácskenyeret kenjük meg felvert tojással, és szórjunk rá mandulaszeleteket.
5
170 ˚C fokra előmelegített sütőbe, körülbelül 30 percig sütjük. A színén nagyon szépen látszik, mikor készült el.
Tipp: Késsel vághatunk egy keresztet a cipó közepébe, így nem reped szét sütés közben.

Ha tetszett a recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lépjetek be a Facebook csoportunkba.

További receptek

Paella

Farsangi fánk gyerekeknek

Bababarát fánk

Madártej recept

Madártej