Kiss Katalin csoporttagunk ajánlása alapján
Hozzávalók:
Piskótához:
- 4 tojás
- 4 kanál liszt
- 4 kanál cukor ( mézzel/bármilyen cukorral helyettesíthető)
- foszfát mentes sütőpor
- langyos víz
Krémhez:
- 5 db tojásfehérje
- 120 g cukor
- 500 ml tej
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 1 ek vaníliás cukor
- 1 ek porcukor(vaníliás, a szóráshoz)
Elkészítés:
Piskóta:
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd a sütőporral elkevert lisztet és a langyos vizet felváltva hozzáadjuk. Majd lisztezett tepsiben 200 fokon kb 25-30 perc alatt készre sütjük.
Krém:
A tojásfehérjéket 1-2 ek cukorral nagyon kemény habbá felverjük. A krémhez a pudingport összekeverjük 1 ek cukorral, öntünk bele kb. 150 ml hideg tejet, majd összekeverjük. A tejet feltesszük forrni a maradék, ill. az 1 ek vaníliás cukorral. Ha felforr, beleöntjük a pudingporos tejet, és állandó keverés mellett egy sűrű pudingot főzünk belőle. Amint kész, egy nagyobb átmérőjű keverőtálba szedjük át, és egy keverőlapáttal a tojáshabot óvatosan, de alaposan beledolgozzuk. A megsült piskóta tésztát kettévágjuk. Az alsó tésztalapot egy megfelelő nagyságú tepsibe, magasabb falú edénybe tesszük, ráhalmozzuk a kész krémet, és szépen elsimítjuk. A teteje lapot egy fűrészes késsel egyenlő nagyságú négyzetekre vágjuk, és egyenként ráhelyezzük a krémre, óvatosan, kissé rá is nyomhatjuk. Hűtőbe tesszük, és kb. 1 óra múlva már fogyasztható. Tálaláskor a felső elvágott négyszögtetők mentén vágjuk a szeleteket. Házi vaníliás porcukorral nagyon vékonyan megszórjuk és fogyaszthatjuk is.
Tipp:
A cukrot nádcukorral helyettesíthetjük és vaníliás cukor nélkül is készíthetjük a krémet. Használhatunk leveles tésztát is a házi készítésű piskótatészta helyett.