Tekulics Nikolett csoporttagunk receptje alapján
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 5 evőkanál liszt
- 5 evőkanál porcukor
- 1 sütőpor
- 500g túró
- 2 citrom
- 1 vaniliás cukor
- 1 lapzselatin
- 1 tortazselatin
- 0,5 liter habtejszín
- gyümölcsök ízlés szerint (lehetőleg szezonális)
Piskóta tészta: 5 tojást szétválasztunk. A fehérjét kemény habbá verjük 1 evőkanál porcukorral. A sárgáját 4 evőkanál porcukorral és egy sütőporral addig keverjük míg világos nem lesz. Ezután a sárgájába egy kanál liszt, egy kanál fehérje így kevergetjük míg összesen 5 evőkanál liszt és az összes fehérje bele nem kerül. A nyers tésztát formába öntjük és nagyjából 20 percig sütjük. Villával vagy egyéb hegyes konyhai eszközzel megszúrjuk, ha nem ragad a tésztánk akkor elkészültünk a sütéssel.
Krém: fél kiló túrót, 2 reszelt citrom héjával és egy vaníliás cukorral szinte folyóssá keverjük. Ezután az 1 csomag lapzselatint langyosan és fél liter habtejszínt kemény habbá verjük, majd a korábban készített túrókrémmel összekeverjük. Az elkészített krémet egyenletesen felkenjük a piskótára majd a hűtőbe helyezzük (minimum 1 órára). Ízlés szerinti gyümölcsökkel díszíthetjük, végül a tetejére tortazselatint készítünk.
Tipp:
- ha kész a piskóta kivesszük a formából fejjel lefelé és lesúlyozzuk egy tállal míg meleg, különben púpos lesz a közepe.
- a habtejszín legalább 2 órát hűtőben legyen 5 fokosan lehet vele igazán jól dolgozni.
- a torta tetejére készített zselatin fedje le a gyümölcsök tetejét, ellenkező esetben elveszítik a víztartalmukat, és elszíneződnek.