Nyirőné Sebestyén Bernadett csoporttagunk ajánlása alapján
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 15 dkg Rama margarin
- 1 csipetnyi só
- 1 teáskanál cukor
- 1 dl tejföl
- 1 dkg élesztő ( kevés tejben feloldva)
A töltelékhez:
- 15 dkg cukor
- 3 evőkanál tej
- 20 dkg darált mák / dió
- 5 dkg mazsola ( ízlés szerint)
- 0,5 db citrom reszelt héja
- 1 evőkanál baracklekvár
- 1 csipetnyi őrölt fahéj
A kenéshez:
- 1 db tojás
Elkészítés:
A lisztből és a Ramából egy csipet sóval, cukorral, a tejföllel, valamint a kevés tejben feloldott élesztővel tésztát gyúrunk. Két egyforma cipóra osztjuk, 15 percig pihentetjük letakarva, Elkészítjük a tölteléket: dió- és mák töltelék: külön-külön. 15 dkg cukrot felfőzünk 2-3 evőkanál tejjel, amibe belekeverünk 20 dkg darált mákot, illetve diót, ízlés szerint 5 dkg mazsolát, 1/2 citrom reszelt héját, 1 kanál baracklekvárt, csipet fahéjat. Egyenként kinyújtjuk a tésztát, rákenjük a tölteléket és feltekerjük. 10 percig pihentetjük. Ekkor megkenjük tojás sárgával. Újabb 10 perc pihentetés után a lazán felvert tojásfehérjével is megkenjük, villával megszurkáljuk, sütőbe tolva 170 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük.
Tipp:
A lisztet fele-fele arányban teljes kiőrlésűvel is vegyíthetjük, illetve kókuszvirág cukrot is használhatunk.