Kiss Katalin csoporttagunk receptje alapján
Hozzávalók: ( 40 db )
A tésztához:
600 g burgonya
70 ml 2,8%-os tej
1 nagy csipet kristálycukor
25 g élesztő (friss)
250 g vaj
410 g búzaliszt
1 db tojássárgája
3 csapott teáskanál só
A kenéshez:
1 db tojás
Elkészítés:
A burgonyát hámozás nélkül puhára főzzük sós vízben, majd hideg vízzel átmossuk, lehúzzuk a héját és áttörjük. Félretesszük és hagyjuk teljesen hidegre kihűlni. Csak akkor kezdjünk neki a tésztának, amikor a főtt, áttört burgonya már teljesen kihűlt. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Ha felfutott, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és bedagasztjuk a tésztát. Egy elég lágy tésztát fogunk kapni. A begyúrt tésztát 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát fél centi vastagra nyújtjuk rétesliszten, majd félbe hajtjuk, aztán a két oldalát a középsőre. Így 6 réteg lesz összesen. A behajtogatott tésztát ismét kinyújtjuk kb 2 cm vastagra. Pogácsákat szaggatunk, nem túl nagy átmérővel! Sütőpapírral fedett lemezre tesszük őket, tojással megkenjük a tetejüket, majd újabb 10 perc pihentetés után előmelegített légkeveréses sütőben 190 C fokon kb. 20-30 percig sütjük.
Letöltötted már applikációnkat? Ha nem itt megteheted:
IOS: ITT TÖLTHETED LE
Android: ITT TÖLTHETED LE