Veszprémi Regina – Bébispenótos nyuszi
Hozzávalók:
- 100g kenyér szalonna (bőr nélkül)
- 1 kg Pecsenye nyúl
- 2 fej hagyma
- 200 g bébi spenót
- 2 szál répa
- 2 szál kakukkfű
- 1/2 szál rozmaring (ha sűrű, ha nem akkor 1)
- só, bors
- 4 dl tejszín
- 2 kisebb gerezd fokhagyma
A szalonnát vékony szeletekre vágom és közepes lángon zsírjára sütöm, amíg ropogós nem lesz. Ebbe a zsírba belefektetem a nyuszi alkatrészeit és mindkét oldalát picit megpirítom. Majd lefedem és puhára párolom. Villával lehet ellenőrizni. Amíg puhul a hagymát 1/4 cikkekként szeletelem. A bébi spenótot pedig nagyobb csokrokra fogom és csíkokra vágom. A répát sajtreszelőn lereszelem.Amikor puha a hús tálcára szedem. A maradék zsiradékon a hagymát megpirítom (ezt magasabb hőfokon), eközben borsozom. A nyúl is és a hagyma is sok zsiradékot vesz fel, így ha szükséges pótoljuk. Ahogy hűl a hús, szedjük le a csontról és vágjuk kisebb darabokra. (Az egészben ez tart a legtovább) Közben a sült hagymát dobjuk rá a spenótot és fedő alatt fonnyasszuk meg jó alaposan. Vizet öntsünk kicsit alá, nehogy leégjen. Ezt igény szerint később is pótoljuk. Mikor kész a husi aprítsuk fel a fűszert (Csak a leveleket és a zsenge ágakat használjuk!) és az apró hússal tegyük vissza az edénybe. Pici vízzel fedő alatt párolom még kb 5 percig, hogy összeérjen picit. Felöntöm a tejszínnel, a vékony karikákra vágott fokhagymával együtt újabb 5 perc kevergetés közben. Ha nem volt nagyon felvizezve, akkor elég sűrű lesz és kész vagyunk. Amennyiben nem elég sűrű nyugodtan tegyünk hozzá 1 kanál lisztet apránként bekeverve. Figyeljünk, hogy egy főzelék állagnál nem kell sűrűbbnek lennie. Sózni a legvégén kell. de ne nagyon, hisz a nyúltól, tejszíntől és a pirított hagymától ez egy alapvetően édes étel, a só csak ezt hivatott még egy kicsit kiemelni.
Főtt rizzsel, bulgurral, greslivel vagy teljeskiörlésű tésztàval tálaljuk.