KONYHAI ESZKÖZÖK

Ha egy jól felszerelt konyhával rendelkezel, nem feltétlenül szükséges új eszközöket beszerezni. Ha azonban az alábbi leírásokat átolvasva úgy érzed valami mégis hiányzik a zavartalan bébiétel készítéshez, próbáld meg az itt leírtakat felhasználni a megfelelő választáshoz.

Műanyag tárolók

A műanyag tárolóknál két fajtát különböztetünk meg. Az egyik, amiben az alapanyagokat tároljuk a felhasználásig, a második, amibe pedig a már készétel kerül kiporciózva, akár fagyasztásra előkészítve.

A zöldségek, gyümölcsök hűtőben való tárolására közepes és nagyobb méretű edényeket használunk, melyeknél nem feltétlen szükséges a légmentes lezárhatóság.

A kész ételek, illetve a fagyasztott fűszerek, stb. tárolására jó minőségű, minél jobb zárhatóságot biztosító kisebb edényt (max.0,5l) használunk. Ez azért fontos, hogy a már étkezésre szánt élelmiszerrel, egészen biztosan ne érintkezzen semmi, és esetlegesen a hűtő vagy fagyasztó „ízét” se szívja magába.

Műanyag edények,

A turmixoláshoz elengedhetetlen egy magas falú műanyag edény, hogy ne maszatolj mindent össze.  Ha sikerül zárhatót beszerezned plusz pont, hiszen a következő étkezésig ebben tudod tárolni az ételt.

Műanyag kistányér

Bizony mi is beleestünk abba a hibába, hogy az első kistányér megvásárlásánál az volt a fő szempont, melyik a legcukibb. A választás egy gyönyörű kék Mickey egeres tányérkára esett, ami nem mellesleg lefelé szűkülő, magasabb falu volt. Na… hát pont nem tudtam benne villával összenyomkodni a burgonyát, vagy a turmixolás után pár nagyobb darab maradt benne. Pár nap után újabb tányérral bővült a készlet, ami kb. 2 cm magas, egyenes falú, nagyobb átmérőjű. Ebben könnyebben el is hűl az étel, és egyszerűbb kezelni benne a nagyobb darabos ételeket. A műanyag tányérokból is kapható olyan, amelyekhez tartozik tető, de ha ezek zárása nem elég erős, akkor sokáig ne tárold így az ételt, mert érintkezik a hűtő levegőjével.

Poharak

Saját tapasztalataink alapján ennek használatát nem fogják elsietni a manócskák, de ha mindenképpen poharat szeretnél használni, vastagabb anyagú, kicsit kifelé hajló, lekerekített végűt próbálj beszerezni.

Edények, serpenyők,

Fontos, hogy sérülésmentes, jó minőségű fazekak, serpenyők alkossák az alapot. Ne használj alumíniumot (rossz hővezető), és olyan zománcos és teflon edényt, amelynek fedőrétege már sérült.  Ha most kezded a főzés tudományát elsajátítani, akkor mindenképpen szerezz be egy – két kisebb edényt, amiben a babának az első 2-3 évben főzni fogsz egészen addig, amíg ugyanazt nem eszi, amit Ti. Arra figyelj oda, hogy a fedő megfelelően illeszkedjen, hogy a párolás során az értékes anyagok ne tudjanak elillanni.

eszközök-01-01-01

Aprítógép

Az aprítógép használati köre nagyban függ a teljesítményétől is. Gyengébb teljesítményűekkel zöldséget, gyümölcsöt tudsz aprítani, pépesíteni, míg a nagyobb teljesítményűekkel, már húst, olajos magvakat, sőt akár jeget is.

Botmixer

Sokoldalú, és szintén a nélkülözhetetlenek közé tartozik. Alkalmas főtt zöldség, főtt vagy sülthús pépesítésére, keverésére, turmixitalok mixelésére, gyümölcsjoghurt keverésére. Rendkívül kényelmes, mert nem kell az ételeket öntögetni, hanem a lábasba tartva használhatjuk. Nem utolsó szempont, hogy a tisztítása is egyszerű.

Gyümölcscentrifuga

Csak abban az esetben célszerű gyümölcscentrifugába beruházni, ha a család többi tagja is szeretettel fogyasztja a friss leveket. Segítségével bármilyen gyümölcsből, zöldségből friss levet sajtolhatunk. A centrifugális erő választja szét a zöldség / gyümölcs levét a húsától, így csak a fogyasztásra kész lé csurog ki az edénybe. Viszonylag nagy anyagveszteséggel jár, sok helyet foglal, de cserébe kiváló minőségű, friss, vitamindús innivalót varázsolhatunk az egész családnak. A présgépek több levet biztosítanak, mint a centrifuga, de magasabb beruházással is jár.

Vásárlásnál figyeljünk oda, hogy olyat vásároljunk, melyet könnyű tisztítani, hogy ne veszítsük el a kedvünket, hogy házilag készítsük el ezeket az értékes leveket!

Citromfacsaró / citrusprés

Csak citrusok levének kinyerésére alkalmas, de az első pár évben ez is megteszi, hiszen a babának nem adunk többet egy – egy narancsnál, vagy mandarinnál. Arra figyeljünk oda, hogy a citrusok savtartalma magas, mely bánthatja a babák gyomrát, ezért célszerű babavízzel hígítani.

Mérleg

Ezt picit később / úgy a 10. hónap után/ fogod sűrűbben használni, mikor már babakekszet vagy egyéb olyan ételt készítesz, melynél fontos a pontos mennyiség kimérése. Addig is adunk pár ötletet, hogyan mérj közel pontosan.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mértékegységek:

1 púpozott evőkanál = 2 dkg;

1 teáscsésze, bögre = kb. 250 ml 250g

1 kávéscsésze = 1 dl;

1 vizespohár = 1,5-2 dl;

6-7 friss bazsalikom levél kb. 1 kávéskanál szárítottnak felel meg.

1 ml 15 csepp 1 g

1 teáskanál (tk) 5 ml 5 g

½ tk 2,5 ml 2,5 g

1 evőkanál (ek) 15 ml 15 g

½ ek 7,5 ml 7,5 g

¼ bögre 60 ml 60 g

½ bögre 125 ml 125 g

¾ bögre 180 ml 180 g

3 teáskanál = 1 evőkanál

16 evőkanál= 250 ml

6,5 evőkanál = 100 ml

Húsdaráló

Ha egyébként nem rendelkezik a háztartásod húsdarálóval, semmiképpen ne vegyél, mert a konyhai robotgépek többsége megbirkózik ezzel a feladattal. Viszont vitathatatlanul nagy előnye, hogy szívesebben adsz olyan húst a gyermekednek, amit előtte megmostál, és te magad daráltál le, hiszen nem tudhatjuk milyen állapotban volt a bolti daráló, amikor az általunk vásárolt húst darálták.

Reszelő

Sajtok, gyümölcsök reszeléséhez érdemes beszerezni egy kis kézi reszelőt, amit könnyű elmosni és akár magaddal is viheted a babatáskában, ha szükséges.

Almareszelő

Először azt gondoltuk, na ez az, amire nem lesz szükségünk, hiszen vagy egy tucatnyi reszelőnk van. Igen ám, de az első hónapban, amikor szinte csak leveket fogadnak el a babák, bizony a hagyományos reszelők által kapott masszát nem szívlelik, többen kiköpik, ellenben ezzel az eszközzel egészen finom állagúra törhetjük a gyümölcsöt, így a babák már szívesen fogadják el.  Mindig frissen reszeljük a gyümölcsöt, így őrzi meg a legtöbb vitamint a fogyasztásig.

Hámozó

Segítségével könnyen meghámozhatjuk az almát, krumplit, uborkát, körtét, karalábét. Legjobbak talán a rozsdamentes acélból gyártottak. Segítségével vékonyabban hámozható meg az élelmiszer, mint a késsel. Ez azért fontos, mert a héjban és közvetlenül alatta található a legtöbb vitamin.

Fokhagymanyomó

Az első pár hétben, hónapban, amikor a baba még csak néhány kanálnyi ételt eszik, nem érdemes botmixerrel, aprítógéppel próbálkozni, mert ilyen kicsi adagokkal nem birkóznak meg. Fokhagymanyomóval viszont tökéletesen pépesíthetjük a kis mennyiségű, puhára főtt alapanyagokat, ráadásul egyébként is hasznos eszköze a konyhádnak. Praktikus eszköz a levesek, főzelékek sűrítésére is. Ha főtt burgonyát vagy édesburgonyát helyezünk a nyomóba, vékony szeletekben nyomja ki azt, és könnyen oldódik a forró ételben.

Vágódeszka

A vágódeszkából minimum 2 darabra lesz szükséged. Egyiken dolgozz a húsokkal, a másikon pedig minden egyébbel (zöldség, gyümölcs, stb.) Erre azért van szükség, mert a nyers húsok, leginkább a baromfi hús, többfajta baktériummal lehet fertőzött, melyek a megfelelő sütési, főzési folyamat során elpusztulnak, és semmilyen veszélyt nem jelentenek, viszont a vágódeszkán és egyéb tároló edényekben megtelepedhetnek, és csak nagyon alapos, fertőtlenítő tisztítás során pusztulnak el. Ezért nagyon fontos hogy azt a deszkát, kést, tányért, amit használsz az ételek elkészítésénél, nagyon alaposan mosd el, és a munkaterületet is tisztítsd meg!

Kombinált pároló és turmixgép

Bár az ára elég magas, nagyon praktikus készülék, melynek nem csak az első hónapokban lehet nagy hasznát venni. A megtisztított párolni kívánt húst, zöldséget, gyümölcsöt belehelyezve megpárolja, majd a beépített kések segítségével az ételt össze is turmixolja. A legújabb generációs kombinált gépek már fagyasztani is képesek.

Könnyed, tápláló bébiételek

Zárható műanyag tasakok

Bármilyen, nem folyadék halmazállapotú étel tárolására alkalmas lesz. Akár a jégkocka tartóba lefagyasztott zöldségek, gyümölcsök, vagy húsok is belekerülhetnek, így még kisebb helyet fognak elfoglalni a fagyasztóban.

Jégkockatároló

Bármilyen jó, ha már van otthon, de ha még nincs, akkor érdemes mélyebb, és nagyobb méretűt választani, hiszen kevesebbet tudsz beletenni, ha kisebb adagok szükségesek, viszont 8-10 hónapos kortól már mindenből nagyobb mennyiségre lesz szükség, így egyszerre többet is el tudsz készíteni a fagyasztott gyümölcsből vagy húsból.

Szita

Ennek az eszköznek nagy hasznát fogod venni, és nem csak a tészta vagy leves leszűréséhez, hanem a borsó, bab, vagy egyéb fásabb szárú zöldségek (pl.: spárga vagy szárzeller) átpaszírozásához az elkövetkező 4-6 hónapban.

Vízforraló

Most lehet, hogy azt kérdezed, miért került ide a vízforraló, de hidd el fontos kiegészítője a konyhádnak, főleg ha kisbabád van. Nem csak akkor veheted jó hasznát, ha egy nyugtató teát szeretnél főzni magadnak, hanem bizony a baba ételének melegítéséhez is jó segítség. Soha nem használunk mikrohullámú sütőt az étel melegítéshez, ezért a babaételt vagy étel melegítőben vagy a felforralt vizet edénybe kiöntve, és abba állítjuk bele a baba ételét tartalmazó edényt vagy üveget. Nagyon gyors megoldás, pár perc alatt étkezési hőmérsékleten van az étel.

Pin It on Pinterest

Share This