Folyadékfogyasztás fontossága várandósság és szoptatás alatt

A szakirodalomban számos kutatás foglalkozik a folyadékbevitel témájával terhesség és szoptatás alatt. A folyadékfogyasztás fontosságát bizonyítják ezeknek a kutatásoknak az eredményei, melyek azt mutatják, hogy a kismamák és szoptató anyukák több, mint fele nem fogyasztja el a napi ajánlott folyadék mennyiséget. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) vizsgálatai alapján, napi 8-10 pohár folyadékot ajánlott elfogyasztani (ami kb. 2-2,5 liter), melynek legalább a felét (4-5 pohár) tiszta ivóvíz tölti ki. Szoptatáskor ez a mennyiség megnőhet akár 12-13 pohárra is.

Tehát akkor miért is fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás?

Az első és legfontosabb indok a kiszáradás megakadályozása. A kiszáradás nagyon rossz hatással van nem csak az anyára, hanem a babára nézve is. A fejlődő magzat legnagyobb százalékban vízből áll, mint ahogy a felnőtt emberi szervezet is, mely megközelítőleg 60%. Ha több ivóvizet fogyaszt a leendő anyuka, akkor jobb lesz a baba tápanyagfelvétele is a méhlepényen keresztül. Fontos megemlíteni azt is, hogy a reggeli rosszullétek miatt történő folyadékvesztés pótlása is lényeges lehet, mivel akár itt is történhet jelentősebb vízvesztés, ha többször történik hányás és huzamosabb ideig fennáll ez a kellemetlen tünet.

Különösen a nyári, késő tavaszi hónapokban kellemetlen lehet a leendő anyukának az izzadás. Ezen is segíthet a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, mellyel itt a fő cél az anyára és a magzatra nézve is a dehidratáltság elkerülése. A legjobb választás a nyári hónapokban különösen a tiszta ivóvíz fogyasztása, esetleg valamilyen cukormentes ízesítéssel, hogy elkerüljük a plusz, felesleges kalóriák bevitelét.

A következő probléma, ami előkerülhet a várandósság során, az a székrekedés és sok esetben ezzel együtt járó aranyeresség. Erre is megoldás lehet a megfelelő mennyiségű, legjobb esetben ivóvíz fogyasztása, sőt akár meg is előzhető vele a még ki sem alakult székelési nehézség. Táplálkozási szempontból, a rost mennyiségének növelésével szintén elkerülhető / csökkenthető a székrekedés tüneteinek kialakulása. A két tanácsot érdemes tehát egyszerre megfogadni. Ennek pedig az egyik fő oka az, hogy ha valaki csak a rostfogyasztásra figyel oda és nem fogyasztja el mellé az ajánlott mennyiségű folyadékot akkor akár rosszabbodhatnak a székrekedéses panaszok, valamint kellemetlen puffadás és gázképződés is jelentkezhet. A legnagyobb arányban zöldségekből és gyümölcsökből ajánlott bevinni a megfelelő mennyiségű rostot. Az ajánlott, panaszokat még nem okozó mennyiség kb. 30-35 g rost/nap, amit maximum 50-55 g rost/napra lehet emelni.

A húgyúti fertőzéssel járó kellemetlenségeket is jó eséllyel el lehet kerülni, ha eleget iszunk a nap során. Ennek fő oka pedig az, hogy nem pang a vizelet a húgyhólyagban, az esetleges ott jelenlévő baktériumok pedig kiürülnek a szervezetből a gyakoribb vizeletürítés hatására. Ez nem csak a várandósság alatti időszakra igaz, hanem minden életszakaszban egyaránt.

A folyadékfogyasztás számtalan imént felsorolt jótékony hatása mellett, akár a fáradtság csökkentésére és megelőzésére is alkalmas lehet. Javítja ugyanis a vérkeringést felhígul a vér, ezáltal könnyebben és gyorsabban tud áramlani az erekben. A krónikus fáradtság gyakori probléma lehet, ezért is célszerű ennek elkerülése érdekében megfogadni ezt a tanácsot.

Egyszerű tippek a folyadékfogyasztás növeléséhez

Kezdem az egyik legegyszerűbbel. Jó, ha mindig a szemünk előtt van az egyik kedvenc vizes palackunk/poharunk/kulacsunk, amiből a legjobban szeretünk inni. Legyen minél jobban a kezünk ügyében, elérhető közelségében.

Mivel a mai világban már szinte mindenkinek a keze ügyében van egész nap a telefonja, érdemes kipróbálni a folyadékfogyasztásra emlékeztető alkalmazásokat is. Egyre több van ugyanis belőlük és ha valaki erre fogékony akkor jó választás lehet. Ezek a különféle „Drink water reminder” nevezetű alkalmazások. Ilyenek például a „Waterful!”, „Hydrillo” vagy az „Igyál Vizet Akváriummal”. Egyszerűbb formájú, de célzottabb megoldás lehet az is, hogy kirakunk a hűtőre, faliújságokra, asztalokra, tehát ahol viszonylag sokszor megfordulunk a nap folyamán egy-egy emlékeztető cetlit magunknak.

Az MDOSZ ajánlásában is megtalálható, hogy a napi folyadékfogyasztásunk minimum fele víz legyen. A tiszta csapvizet nagyon könnyen és gyorsan és élvezetesebbé lehet tenni. Adjunk hozzá például citrusféléket (citrom, lime, narancs), használhatunk cukormentes szörpöket, sőt akár kígyóuborkát is szeletelhetünk bele. Ha így is unjuk már a vizet, akkor válasszunk 100%-os, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcsleveket, melyek jó vitaminforrások is. Ha jól esik, ihatunk teát is. Nyáron jó választás lehűtve, akár plusz citrusfélékkel és gyümölcsökkel feldobva, lehetőleg hozzáadott cukor nélkül.

Nagyon jó választás lehet sok esetben, amikor nem kívánjuk annyira az édes ízt az egyszerűbb híg levesek fogyasztása is. Például a különféle zöldséglevesek, vagy ragulevesek, zöldségkrémlevesek formájában.

Koffeint a közhiedelemmel ellentétben lehet fogyasztani, de csak mértékkel, amennyi jól esik egy nap. Ezzel nem tudunk igazán ártani a babánknak, sőt mértékletes kávéfogyasztás még jót is tehet. Az alkohollal kapcsolatban viszont már más a helyzet. Az alkoholos italokat szigorúan kerülni kell várandósság és a szoptatás alatt is, mivel bizonyítottan erős magzatkárosító hatása van, valamint kialakulhat a magzati alkohol szindróma is, mely során az alkohol károsítja a születendő gyermek idegrendszerét. A szoptatás alatt pedig az anyatejből a gyermek szervezetébe kerül az alkohol.

Összegezve tehát, a vízfogyasztás nagyon sok módon jótékony hatással bír a várandósok szervezetében, kezdve a fáradtság csökkentésétől egészen a székrekedés esélyének megjelenéséig. Ahhoz, hogy több folyadékot igyunk a nap során, csupán egy szokásként kell berögzülnie és máris könnyebben fog menni a folyamat. Ha tudatosan figyelünk rá és akarunk is változtatni vízfogyasztási szokásainkon, akkor sikerülni fog. Ebben próbáltam tehát a segítségetekre lenni pár tippel, javaslattal, amik motiválóan hatnak.

További érdekes blogbejegyzéseket találsz a weboldalon -> Blog | ManóMenü (elin.hu)

https://www.babaszoba.hu/articles/terhesseg/Mennyi_folyadekra_van_szukseg_a_terhesseg_alatt?aid=20210104144254

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24672791/

https://go.gale.com/ps/anonymous?id=GALE%7CA160417809&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=00296570&p=AONE&sw=w

https://www.babanet.hu/gyermekvallalas/kismama/miert-kulonosen-fontos-babavaras-alatt-a-vizfogyasztas/

ALAPANYAG KISOKOS