5+1 bevált tipp a reggeli rosszullét ellen

A kismamák körülbelül 2/3-ánál fordul elő a reggeli rosszullét, émelygés. A várandósság első trimeszterében jellemző leginkább ez a kellemetlen tünet. Jó hír tehát, hogy nem minden esetben jelentkezik a reggeli rosszullét, viszont elég gyakori probléma, amit pár tippel könnyen enyhíthetünk vagy akár meg is szüntethetünk. Ebben az írásomban ehhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani Nektek. 

  1. Megfelelő mennyiségű pihenés

Először is fontos a sok és kielégítő pihenés, nyugalom. Ajánlott legalább nyolc órát lehetőleg pihentetően aludni az éjszaka során. Ez a szervezetünk megfelelő regenerálódásához szükséges. Ha valaki kialvatlan, akkor előbb jelentkezhet akár a rosszullét is. A felkelés, ébredés is legyen lassabb, kényelmesebb, ne ugorjunk ki hirtelen az ágyból, mert ez is előidézhet kellemetlen tüneteket.

  1. Keksz fogyasztás

Még lefekvés előtt odakészíthetünk magunknak pár darab kekszet, amit szeretünk. Egyik legjobb választás lehet a gyömbéres keksz. A gyömbér bizonyítottan csökkenti a hányingert, már évszázadok óta használják a rosszullétek ellen. Ezt az ágyból való kikelés előtt, mikor már érezzük, hogy kezd felfordulni a gyomrunk, még az ágyban el lehet fogyasztani. Pár percet utána is maradjunk még az ágyban. Általában ez a módszer sokaknak segít, mivel így gyorsan és hatékonyan lehet csökkenteni a gyomorsav mennyiségét, ami legtöbb esetben a hányingert okozza ilyenkor. Jó, ha a nap folyamán is ott van a kezünk ügyében, amiből bármikor tudunk enni, ha érezzük, hogy „kavarog” a gyomrunk.

  1. Folyadék

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra is oda kell figyelni, mivel a dehidratáltság is okozhatja akár a rosszullétet. Javasolt inkább hűtött vizet, teát inni, mivel hidegen az italok gyomornyugtatóként hatnak. Jó választás lehet a hideg citromos víz, limonádé, jeges tea. A gyömbér is bizonyítottan csökkenti a hányingert, mint ahogy már fentebb is említettem. Friss gyömbért lehet rakni teába, limonádéba is, de számos teaféleségből is lehet kapni gyömbéreset.

  1. Erős szagok kerülése

Mivel a kismamák szaglása érzékenyebb ilyenkor, ezért javasolt kerülni az erős, fűszeres illatokat, szagokat is. Sok esetben ugyanis akár ettől is kialakulhat a nem kívánt émelygés. Ha mégsem sikerül valamiért elkerülni ezeket a kellemetlenebb szagokat és megjelent a rosszullét akkor minél hamarabb szellőztessünk, vagy menjünk ki a friss levegőre egy kicsit sétálni. Ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor beválhat, ha szagolunk valami erős, de friss illatot, például gyömbért, citromot, rozmaringot.

  1. Étkezés

Legjobb ilyenkor, ha többször eszünk kevesebbet, hogy ne terheljük meg túlságosan az emésztőrendszerünket. Válasszunk könnyen emészthető, nem zsíros és fűszeres ételeket, különösképpen az esti órákban érdemes megfogadni ezt a tanácsot. A vacsorát lehetőleg ne lefekvés előtt fogyasszuk el, hanem előtte 2-3 órával, hogy jobban tudjunk aludni, pihenni. 

  1. B6-vitamin

A B-vitaminok családjába tartozó B6-vitamin egyik legismertebb és legjobb tulajdonsága a hányinger és rosszullét csökkentése. Érdemes kipróbálni a várandósság során is. Eleve sok komplex terhes-vitaminban is megtalálható. Mivel vízben oldódó vitaminról van szó, ezért nem olyan egyszerű túladagolni, viszont sokkal nem érdemes túllépni az ajánlott mennyiséget, ami 25 mg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által kiadott vitamin-és ásványianyag fogyasztási előírás alapján.

További érdekes blogbejegyzéseket találsz a weboldalon -> Blog | ManóMenü (elin.hu)

Források:

https://czeizelvitamin.hu/tanacsok-babavarashoz/varandossag-alatti-tippek-amelyeket-erdemes-megfogadni/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24646807/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26348534/

ALAPANYAG KISOKOS