Sokat gondolkoztam, hogy ezen vagy a sokkal gyakrabban használt krumpli néven szólítsam népszerű zöldségünket ebben az összefoglalóban. Aztán úgy döntöttem, hogy ahány ház, annyi szokás, és egyébként is rengeteg elnevezése van a burgonyának. Biztosan te is tudsz legalább hármat mondani. A lényeg úgyis azon van, hogy miért olyan a babáknak és nekünk is a krumpli. Van-e, amire oda kell figyelnünk vele kapcsolatban, és mikortól, valamint mennyit adjunk a kicsiknek.

A burgonya vitamintartalma

Biztos vagyok benne, hogy a burgonyáról nem a C-vitamin jut eszünkbe, pedig bőven tartalmazza ezt az értékes vitamint. Főleg a nyers krumpli. Ezen felül található még benne

 • B1-, B2-, vitamin,
 • kálium,
 • foszfor és
 • keményítő.

Szénhidráttartalma elég magas (18,4 gramm), zsírtartalma viszont szinte nincs is (0,3 gramm. A fehérje és rosttartalma közel azonos, 2,5 gramm, illetve 3 gramm.

Az összetétele miatt székletfogó, amire a hozzátáplálás kapcsán külön figyelnünk kell.

A burgonya jótékony hatásai

Mindannyian tudjuk, hogy a krumpli tipikus diétás étel. Ha betegek vagyunk, kórházba kerülnek, ez az a zöldség, amelyet szinte biztos, hogy fogyaszthatunk. Hiszen a krumpli

 • gyulladáscsökkentő (a nyers leve)
 • erősíti a szívet
 • külsőleg használva csökkenti a duzzanatokat,
 • és jó a leégett vagy pattanásos bőrre is.

Batáta vagy burgonya?

Talán ma már egyre többen tudják, hogy az édes krumpli nem krumpli, ezért nem is összetévesztendő vele. Csak azért hívják a batátát krumplinak, mert hasonlít a burgonyára. Viszont diéta és egészséges életmód szempontjából talán még jobb is, mert segíti az emésztést és rendbe teszi a vércukorszintet. Nem beszélve arról, hogy antioxidáns.

A burgonya fajtái

Engedd meg, hogy csak a fesorolás szintjén foglalkozzak ezzel, hiszen annyiféle krumpli kapható, hogy még így is soknak tűnik. Mindenesetre azt megtudhatod, melyiket mibe érdemes felhasználni.

 1. Agata: lassan fő, levesbe, salátába jó
 2. Agria: kitűnő hasábkrumplinak
 3. Amorosa: krumplipürének, főzeléknek
 4. Asterix: inkább nagyüzemi feldolgozásra termelik
 5. Balatoni rózsa: minden napra, könnyű hámozni, mindenben jó
 6. Chérie: tepsis és rakott burgonya elkészítéséhez
 7. Desirée: gyakori, főzelék, rakott ételek
 8. Hópehely: bárhogyan jó, gyakori
 9. Impala: bárhogyan jó, gyakori
 10. Karlena: chipsnek
 11. Kondor: hamar szétfő, főzelékbe való
 12. Lady Rosetta: csak chipsekhez
 13. Laura: gyorsan fő, de körethez jó
 14. Marabel: gyakori, finom, bármihez
 15. Red Scarlett: finom, bármihez
 16. Solara: szállodaláncok burgonyája
 17. Somogyi sárga kifli: salátákhoz, hidegkonyhai ételekhez

Honnan tudom, hogy friss-e a krumpli?

Ezt szerintem nem kell hosszan ecsetelni:

 • ép,
 • kemény és nem ráncos,
 • nincs rothadó, puha része,
 • nem csírás

Természetesen a csírával sincs nagy baj, ha csak 3-5 található rajta. Viszont ha több, akkor felejtsük el, mert csírázás közben szolanin termelődik, amely mérgező.

Mikortól adható a burgonya a kisbabáknak?

Leggyakrabban a krumplit szoktuk – az alma mellett – elsőként bevezetni, éppen a fenti jótékony hatásai miatt. Tényleg csak arra kell figyelnünk, hogy székletfogó, tehát kezdetben érdemes anyatejjel higítani.

Tárolás, tartósítás

A burgonya a hűvös helyet szereti. Ha nincs pincéd, vagy hideg spájzod, akkor egyszerre mindig csak kevesebb krumplit vegyél, mert hamar megrothad.

Sajnos fagyasztani sem szerencsés, sokkal jobb, ha a krumplis ételeket mindig frissen készíted el. A jó hír viszont, hogy edénytől függően a krumpli gyorsan megfő (forrás után 8-15 perc), így nem kell vele sokat vesződnöd.

Recepteket, elkészítési módokat itt és itt találsz hozzá.

Pin It on Pinterest

Share This