
Kiss Katalin csoporttagunk ajánlása alapján
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 1 ek házi zsír (elhagyható)
- liszt- amennyit felvesz
- 1 házi tojás (elhagyható)
- só kb. 1 kk
- házi zsemlemorzsa a forgatáshoz
Töltelékhez:
- fahéjas cukor ( méz is használható)
- 8 nagy db szilva
Elkészítés:
A burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, alaposan összetörjük és hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a sót,a zsírt,a tojást és fokozatosan adagolva a lisztet is. Könnyű, lágy, de nyújtható tésztát kell kapnunk. Lisztezett deszkán/munkalapon kb fél cm-esre kinyújtjuk és kb. 8x8cm-es kockákra vágjuk. A kockákra ráhelyezzük a félbe vágott szilvát, majd annak a közepére pedig a fahéjas cukrot. Összecsípjük a négy sarkát majd kezünkkel gombóccá formáljuk. Sós vízben kifőzzük. Miután feljöttek a gombócok a víz tetejére még további 2 percig főzzük. Zsemlemorzsát pirítunk és meghempergetjük benne. Ízlés szerint cukorral,fahéjjal, fahéjas-cukorral tálaljuk.
Tipp:
Ha a szilvát nem olvasztjuk, ki mikor a gombócokba kerülnek akkor igazán “szaftos” gombócokat kaphatunk..