Zöldfűszerek tartósítása

A kisgyermekes szülők legjobb barátja az ételek ízesebbé tételéhez a zöldfűszerek. Főleg, ha tudatosan kerülni akarod a túlzott só fogyasztást, és a mesterséges adalékanyagokat tartalmazó ételízesítőket.

Lássuk milyen lehetőségeink vannak akkor, ha ezeket a fantasztikus ízeket szeretnénk egész évben élvezni, de csak a nyári hónapokban tudunk hozzájutni.

  1. Nevelgesd a konyhaablakba – Bár kétségtelen, hogy ez időigényes és helyigényes elfoglaltság, de szemet gyönyörködtető, és friss.
  2. Fagyaszd le – Talán a legegyszerűbb, és íz megőrzés szempontjából a legjobb megoldás. De persze ennek is számtalan variációja van, nézzük csak hát sorba:

– Egyszerű fagyasztás: Vágd, illetve szedd le a zöldfűszerek leveleit, most meg alaposan, csepegtesd le, és önzáródós nejlon zacskóba, vagy kisebb, jól záródó műanyag edénybe tedd. A snidlinget, petrezselymet, koriandert, lestyánt és medvehagymát aprítva érdemes eltenni.

– Fagyasztás jégkocka tartóba: Jó módszer lehet az egyes fűszernövényeket jégkocka tartóba helyezni, majd vízzel vagy jó minőségű olivaolajjal leöntve megfagyasztani. Hátránya talán annyi, hogy több helyet foglal, és nehezebb a mennyiségeket jól eltalálni / tehát ha 1 kocka sok, nem tudsz belőle elvenni/.

Tipp: Mindig napsütéses meleg időben szüreteld a növényeket, mert akkor a legmagasabb az illóolaj tartalma.

Képek forrása: Pinterest

  1. Szárítás – Ezt az eljárást érdemes, még a melegebb hónapokban elvégezni, amikor még valóban ki tudnak száradni a levelek, és nem dohosodnak vagy penészesesednek be. Szedd le, mosd meg, és helyezd egy konyharuhával vagy papírtörlővel leterített tálcára. Folyamatosan forgasd, hogy mindenhol egyenletesen ki tudjon száradni. Ha kész / általában 2-3 nap jól szellőző helyen, de semmi képpen sem tűző napon/ helyezd jól záródó edénybe, csatos üvegbe. Kétségtelen, hogy így sem az íze, sem a színe nem lesz olyan intenzív, mint például a fagyasztásnál, de nem mindenki rendelkezik fagyasztóval, és annak a térfogata is véges.
  2. Készíts belőle fűszerecetet – Például 3 dl almaecetbe áztass 1 csokor bazsalikom levelet, majd 1 hét után szűrd le. Ugyanígy elkészíthető kakukkfűvel, vagy medvehagymával is.

 

További érdekes blogbejegyzéseket találsz a weboldalon -> Blog | ManóMenü (elin.hu)

ALAPANYAG KISOKOS