A friss zöldfűszer használata egészen új szintre emeli a főzést. A megfelelő párosítások olyan plusz ízeket hoznak elő az alapanyagokból, amit nem is gondolnánk, illetve jelentősen csökkenthető a só mennyisége is az ételkészítés során. De nézzük mit is érdemes tudni róluk…
Tisztítás
- Mindig mosd meg a friss zöldfűszereket használat előtt. Ha fagyasztani vagy szárítani szeretnéd, akkor szárítsd meg, egy tiszta textil konyharuha segítségével.
Hogyan tárold a fűszernövényeket?
- A fás szárú fűszer növényeket (pl: rozmaring, kakukkfű) zárható edénybe vagy zacskóba a hűtőben akár egy hétig is tárolhatjuk,
- A lágyabb szárú növényeket egy ujjnyi vízbe állítva tudjuk tárolni (pl: petrezselyem, koriander, stb)
- Ha cserepes növényt vásároltál, azt ültesd át nagyobb cserépbe, vagy ültesd ki a kertbe, erkélyre, teraszra. Így akár késő őszig friss fűszernövényeid lesznek.
Hogyan tartósítható a friss fűszernövény?
Mielőtt beköszönt a hűvösebb ősz, érdemes télire is eltenni. Hogy pontosan hogyan tudod ezt megtenni arról egy korábbi cikkünkben találsz leírást. KATTINTS IDE
Friss fűszernövények vs szárított fűszernövények: Mikor melyiket kell használni?
- Sütésnél például jobb használni a szárított fűszernövényeket, mert a frissek hamar megégnek.
- Főtt ételekhez érdemes friss fűszernövényt használni, mert az íze sokkal intenzívebb
- A friss fűszernövényeket érdemes a főzés végén az ételhez adni, míg a szárított fűszernövényeknél erre nem kell különösebben figyelni.
Néhány fűszernövényről bővebben:
Bazsalikom
- Íze remekül passzol édes és sós ételekhez is
- Nagyon jól harmonizál a paradicsommal, mindenféle hússal, tenger gyümölcseivel, halakkal, salátákkal
- Általában mediterrán ételekben, pestoban és tészta szószban használják
- Különböző bazsalikom fajták vannak, amelyek mindegyike eltérő ízekkel rendelkezik
Metélőhagyma
- Enyhe hagymás ízzel rendelkezik
- Jól passzol a baromfi húsokhoz, tojáshoz, halhoz, burgonya ételekhez,
- Általában salátákban, mártásokban, szószokban, rizsételekben, rizottókban használják leggyakrabban
Koriander
- Íze citrusos, frissítő
- Remekül illik az avokádóhoz, paradicsomhoz, húsok közül pedig a bárányhoz
- Általában latin és ázsiai ételeket, salsákat, chutney recepteket, salátákat, thai curryket, levest ízesítenek vele
Kapor
- Íze enyhén ánizsszerű
- Jól párosítható a tökfélékkel, a halakkal és a kagylókkal
- Általában európai és közel-keleti ételeket, tojásos ételeket, burgonyasaláta készítésekor használjuk
Menta
- Íz: Édes ételekhez és italokhoz ajánlatos, enyhén hűvös íze van
- Párosíthatjuk gyümölcsök többségével, zöldségekkel és a bárány húshoz
- Általában közel-keleti ételekben, curryokban, nyári salátákban, teákban, koktélokban használják
Oregano
- Íz : kissé keserű ; pikáns borsos
- Párosítás: mindenféle húshoz, halhoz és zöldséghez illik
- Általában mediterrán és mexikói ételekben, tésztaszószoknál, salátaöntetekben, pizza készítésénél használjuk
Petrezselyem
- Íz : Könnyű friss zöld íz
- Párosítás: mindenféle húshoz, zöldséghez, halhoz illik
- Általában salátákban, mártásokban és köretekhez használjuk
Rozmaring
- Íz: fás / fenyőgyantás íz, teaszerű aromával
- Jól párosítható a bárány, a sertés, a nyúl, a csirke, és a sült zöldségekkel
- Leggyakrabban levesek, pörköltek, péksütemények és szószok kiegészítője
Zsálya
- Íz: Fás, fanyar,
- Jól párosítható a sertés, marha, pulyka, burgonya, sajt tartalmú ételekkel
- Általában vaj alapú szószokban, töltelékben, rizottóban használjuk.
Kakukkfű
- Íz: Fűszeres, enyhén hűsítő
- Jól használható a bárány, borjúhús, baromfi, hal, tojás, paradicsom, zöldségek mellett
- Általában sült ételekhez, levesek, rizsételek, pörköltek fontos fűszere
További érdekes blogbejegyzéseket találsz a weboldalon -> Blog | ManóMenü (elin.hu)
Nézz szét webshopunkban is -> www.shop.manomenu.hu