Veletek együtt segítettünk!

Veletek együtt segítettünk!

Emlékeztek még, hogy október végén arra kértünk titeket, hogy ha tehetitek, akkor pár száz forinttal támogassátok ti is egy szentesi intézmény működését? A karácsony előtti gyűjtés nem másért indult, mint egy varázslatos játszótér megépítéséért, ahol az otthonban tanuló és lakó értelmileg akadályozott gyermekek önfeledten játszhatnak, kikapcsolódhatnak.

Kovács Dávid, a Magyar Vöröskereszt ifjúsági szakmai vezetője, akivel nem mellesleg ezt a szuper és hasznos videót készítettük a kisgyerekkori elsősegélynyújtásról, mesélt nekem először a szentesi Rigó Alajos Gyógypedagógiai Intézményről, és én rögtön tudtam, hogy segíteni szeretnék.  Ebben az intézményben ugyanis 51 felnőtt teljes erőbedobással azon dolgozik, hogy a tanórai foglalkozások keretein túl napközis és szakköri foglalkozásokat, logopédiai és mozgásfejlesztéseket nyújtson az ott tanuló és/vagy ott is lakó értelmileg akadályozott gyermekek számára. Nemcsak az intézményben folyó munka, az ott dolgozók fáradhatatlan tenni akarása és segítségnyújtása fogott meg, hanem az a történet is, amit az intézmény vezetői megosztottak velem.

A Rigó Alajos Gyógypedagógiai Intézmény már 1994 óta segíti a térségben lakó gyermekeket, 2015-ben viszont egy tragédia beárnyékolta működésüket. Egy szerencsétlen tűzeset miatt  egyik napról a másikra új helyet kellett keresni: az akkori intézmény épülete csaknem teljes egészében megsemmisült és életveszélyessé vált. Szerencsére a város vezetése az segítségükre sietett és felajánlott egy új épületet. Az új fészek ugyan nem nevelési-oktatási célra épült, de az ott dolgozó felnőttek és az odajáró gyerekek is nagyon jól érzik magukat. És micsoda eredményeket értek/érnek el!

  

A nevelők büszkén osztották meg velem, hogy tanulóik atlétika, asztalitenisz, tenisz, kerékpár és úszás sportágakban is versenyeznek, de az intézményben működik gyermekkórus, rajzszakkör is. A 2016/2017-es tanév országos komplex tanulmányi versenyen 2. helyezést ért el az iskola egyik csapata, teniszben pedig már többször zsebeltek be országos bajnoki címet, kerékpárban nemzetközi szinten is jeleskedtek. Az intézmény bekerült a Magyar Vöröskereszt Bázisiskolái illetve Bázisóvodái sorába, így a művészetek és a sport mellett az egészséges, egészségtudatos életre való nevelés is nagy szerepet kapott az iskola működésében. A tanárok, nevelők egészségnapokat, elsősegély szakkört szerveznek, a gyerekek pedig vöröskeresztes és katasztrófavédelmi versenyeken vehetnek részt.

Nagyon hálás vagyok Dávidnak és a Vöröskeresztnek, megtisztelő volt együtt dolgozni. És természetesen nagyon büszke vagyok arra, hogy a Manómenü közössége összefogott és együtt, közösen 38.000 forinttal járultunk hozzá az intézmény karácsonyához.

Ebből az összegből kültéri játszóteret ugyan még nem tudnak építeni, de fejlesztő eszközök és játékok kerültek a fa alá. Az átadáson természetesen mi is részt vettünk, a karácsonyi műsoron készült képeket ti is megnézhetitek.

  

Fantasztikus munka zajlik ebben az intézményben, nagyon örülök, hogy egy picit ehhez mi is hozzájárulhattunk. A kültéri játszótér megépítése még mindig cél, így az intézményben folyó szakmai munka támogatására létrehozott Esély a Mosolyra Alapítvány minden vállalkozótól vagy magánszemélytől érkező támogatásnak nagyon örül. Az alapítványról és ezáltal az intézményről bővebben ezen a Facebook oldalon olvashattok!

   

ALAPANYAG KISOKOS