Válogatósság kezelése vendégségben

“Majd ha megetted, ami a tányérodon van, akkor kaphatsz desszertet!”

“Csak kóstold meg! XY neked főzte, egyél belőle, hiszen finom!”

“Edd meg szépen, amit eléd raknak!”

“Hiszen úgy nem lehet felállni az asztaltól, hogy nem is ettél ebédet!”

Ismerősen csengenek a mondatok?

 Akik régóta követik a Manó Menüt, azok tudják, hogy miért nem szerencsés a fenti módszereket – gyakran – alkalmaznunk! (Hibákat persze mindannyian vétünk… )

❓De mi a helyzet, ha az intelmek nem tőlünk, hanem a jóakaró rokonoktól, barátoktól jönnek?

 Hiszen gyakran – amikor végre együtt a bővebb család -, felcsendülnek hasonló mondatok az asztalnál.❓Mit tehetünk ilyenkor?

✅ Emlékezzünk: együtt a család, ezek ritka, kincset érő pillanatok! Ne rontsuk el őket! Engedjük el fülünk mellett a megjegyzést, esetleg finoman állítsuk le a jóakarónkat! (Alább adok tippet, hogy hogyan!  ) Gyermekünk úgyis ránk fog figyelni, a mi reakciónkat lesi referenciáért, így ha mi nyugodtak és érdektelenek maradunk, benne se hagynak majd mély sérelmet az elhangzottak.

 ✅ Ha sejtjük, hogy gyermekünk nem fog kedvére valót találni a felkínált ételek között, hagyjuk, hogy kicsit bőségesebben reggelizzen aznap! A jó tanácsokat ez ugyan nem állítja meg, de legalább mi nem aggódunk majd feleslegesen, hiszen tudjuk, hogy gyermekünk nem éhezik.

✅ Békéljünk meg a helyzettel: lehet, hogy a mai étkezés csak kenyércsipegetésből, vagy két falat sültkrumpliból áll csimotánk számára! Ha mi nem reagáljuk túl a dolgot, a rokonság se fogja.

✅ Készüljünk előre, és vigyünk valami olyan ételt (akár csak valami köretet), amiről – nagy valószínűséggel – tudjuk, hogy gyermekünk is meg fogja enni! Voilá, mindenki boldog!

 (Ne vigyük azonban túlzásba, és ne készüljünk külön háromfogásos ebéddel válogatós gyerkőcünk számára!)

 A jolly joker reakció: ha a gyermek nógatása nem akar abbamaradni, finoman végét vehetjük azzal, hogy megköszönjük a segítséget (!), és megkérdezzük gyermekünket, hogy éhes-e? Amennyiben a válasz egy “nem”, a kedélyek remélhetőleg lecsillapodnak némileg.

➡️ Jó alternatíva lehet, ha arra hivatkozunk, hogy az ünnep, vagy összejövetel örömére ma kicsit “lazítunk” a szabályokon, és így ma elengedjük a nem-evés problémáját…És ne feledjük! A desszertet nem kiérdemelni kell, így jusson csak belőle a kis “fényevőnek” is!

Forrás:

Teaching Children How to Be a Good Guest – A Virtuous Woman: A Proverbs 31 Ministry

ALAPANYAG KISOKOS