Válogatós a gyermeked? Lehet, hogy neofóbiás.

Nem akar enni a gyermeked? Visszautasítja az ételt? Válogat? Mindig csak egyfélét kíván? Túl keveset eszik? Megvan az oka. Minden gyermek máshogy viszonyul az ételhez, ahogy mi, felnőttek is.

 • Van, aki sokszor eszik keveset, van, aki viszont habzsol.
 • Ha szinte csak egyféle ételt hajlandó enni, vagyis szelektíven étkezik, akkor sem kell rögtön megijedni. Ez főként életkori sajátosság. Ezt a szakaszt a gyermekek rendszerint kinövik.
 • Ha visszautasítja az új ételeket, és nem hajlandó semmit megkóstolni, akkor pedig étel neofóbiával, az újtól való félelemmel van dolgunk, amelyet szintén kinőhetnek.

De mit tegyünk addig?

Mert valóban nagyon sokszor elkeserítő ez a helyzet. Nincs is annál rosszabb, mint amikor egy gyermek nem eszik rendesen. Aggódunk, hogy beteg, vagy hogy épp emiatt az lesz. Hogy el fog fogyni, hogy nem jut elég tápanyaghoz, vitaminhoz. De tényleg nincs ennél rosszabb? Tényleg ennyire központi helyen kell lennie az étkezésnek? Tényleg nem csak mi magunk generáljuk a problémát?

Felejtsd el az erőszakos etetést!

Nézz magadba őszintén: hányszor kényszeríted a gyermekedbe az ételt? Hányszor ígérgetsz neki, hogy ha ezt megeszed, kapsz csokit (pudingot stb.)? Hányszor viszonyulsz hozzá az étkezés kapcsán dühösen, elkeseredetten?

Mert erőszakkal nem megyünk semmire. Sőt! Kialakíthatunk vele több étkezési zavart is! A fenti példáknál írtam, hogy ezeket az étkezési problémákat a gyermekek rendszerint kinövik. A 2. életév és a 6. életév közé tehető mind a szelektív étkezés, mind az étel neofóbia befolyása. El kell tehát fogadnunk, hogy ebben az életszakaszban a gyermek nem úgy fog enni, ahogy mi. És ez sem véletlen.

Engedd, hogy a gyermeked szabályozza önmagát!

A fejlődés, az önállósodás elengedhetetlen része az önszabályozás.

 • Amikor a kicsi egyik nap sokat, másik nap pedig szinte semmit sem eszik, az is ennek tudható be.
 • Amikor egyik nap még imádta a banánt, de másnap visszautasítja, az is.
 • Ha egy eddig kedvenc ételt nem hajlandó többet enni, akkor egyszerűen megunta és újra vágyik. Ekkor is önszabályoz.

Ha ebbe a belső szabályozásba állandóan beleszólunk, felülbíráljuk, kritizáljuk, nagyon rosszat teszünk a kicsinek! De akkor most hagyjunk rá mindent? Nem. Mindenképpen próbálkozzunk, de semmiképp sem erőszakosan! A kisbabáknak legalább nyolcszori (de néha több) kóstolás kell ahhoz, hogy egy ételről el tudják dönteni, ízlik-e nekik, vagy sem. Próbálkozzunk kitartóan. Neked az a feladatod, hogy minél változatosabb ételeket kínálj részére, neki az a feladata, hogy eldöntse elfogyasztja-e azt, és mennyit eszik belőle.

Hogy hogyan? Máris mondom.

Legyen az étel már önmagában is kedvcsináló!

Tippek az új ételek bevezetéséhez

 1. Új ételt a korábbihoz kapcsolódva vezessünk be: krumplipüré után főtt krumplit, vagy akár héjában sültet. Borsópüré után jöhet a borsófőzelék vagy a párolt borsó. Lehet, hogy az egyiket visszautasítja, de a másik verzióban már szívesen megkóstolja.
 2. Ha nem szereti a gyümölcsöket, zöldségeket, próbálkozzunk a belőlük készített finomságokkal, pürékkel, ivólékkel stb.
 3. Díszítsük fel a poharat, készítsünk az ételből vicces állatfejeket a tányérra, vagyis tegyük vonzóvá az ennivalót a gyermek számára.
 4. Tegyük lehetővé, hogy mindig tudjon miből választani. Ha szeretnénk, hogy egyen egy kis sajtot, tegyünk mindig a tányérjára. Nem baj, ha csak a tizedik alkalommal fogja megkóstolni. Nem kell noszogatnunk, hagyjuk meg a döntési szabadságát.

Mert ha erőszakoskodunk, nem alakul ki a kicsi és az étel közötti egészséges kapcsolat. És ez sokkal nagyobb gond a későbbiekre nézve, hiszen éppen ez vezethet anorexiához vagy épp túlevéshez.

Értsük meg, hogy az étel neofóbia és a szelektív evés természetes jelenség! Ha a gyermekünk láthatóan jól fejlődik, valószínűleg nincs semmi baja, ne aggódjunk!

Mikor fordulj szakemberhez, ha nem eszik a gyermeked?

 • Ha sokáig stagnál a súlyfejlődés, esetleg fogy,
 • Ha nem fejlődik megfelelően,
 • Ha állandóan fáradt, érdektelen.

Ebben az esetben mindenképp fordulj orvoshoz, vagy kérd szakértő segítségét. Természetesen a ManóMenü szakértői  is örömmel állnak rendelkezésedre. Keress meg bennünket a Facebookon, vagy akár itt is.  Mindenkinek megpróbálunk segíteni.

További érdekes blogbejegyzéseket találsz a weboldalon -> Blog | ManóMenü (elin.hu)

ALAPANYAG KISOKOS