Tudatos szenzoros készülődés az adventi időszakra

Abban az évszázadban élünk, ahol soha senmmire nincs időnk, nehezen lassulunk le és leginkább örülünk, ha utolérjük magunkat a feladatokkal. Ha pedig ez sikerül, akkor nincs időnk kiélvezni, legalábbis ez a nagy tapasztalat.

Viszont, amikor már gyerekek és babák vannak a családban, előre kell gondolkozni jóval, hogy hogyan is lesz a december, merre, mit, mikor és hogyan fogunk csinálni, mert a legtökéletesebb adventi készülődést szeretnénk.

Elárulok egy titkot: lehetnek tökéletlenek a dolgok, mert ha családra igazítjuk a készülődést, akkor igazán meghitt, szívet melengető időszakban lehet részünk telis-tele csodálatos szenzoros élményekkel. 

Tudatos szenzoros készülődés az adventi időszakra

Gondoljunk csak bele, hogy az érzékszerveink által veszünk fel sok ingert, szűrünk meg és adunk rá valamilyen reakciót. Nekünk most az lesz a feladatunk ebben az évben is, hogy a Kicsik számára elhozzuk az érzékek kánaánját, de csakis irányított és éppen elég formában.

És hogy miért határolom be a kánaánt: túlzásokba tudunk esni bármilyen ingerrel, bármilyen elvárással és bármilyen élménnyel is, ezért tartsuk mindig szem előtt azt, hogy a kevesebb inger is több és a fokozatosság mindig fontos a gyerekek számára.

  • Az 5 érzékszervet nem 1 héttel karácsony előtt kezdjük el felkészíteni az ünnepre, hanem ahogyan a szívünket is öltöztetjük, hangolódunk az ünnepre, úgy az érzékeket is folyamatosan igyekszünk tanítani, szoktatni az új ingerekhez. 
  • November közepe – vége fele érdemes egy kis füzetbe összeírni, hogy a szemünkkel, az orrunkkal, a fülünkkel, szánkkal és a tapintásunkkal, milyen anyagokat, felületeket és egyéb dolgokat szeretnénk megtapasztalni családilag. Igen, jól olvassa Mindenki tudatosan érdemes tervezni ebben is. Hiszen az érzékszervek általi tapasztalatok beépülése is legalább 1 hónapnyi időt tud igénybe venni, így ne csodálkozzunk, ha rögtön nem leszünk nagy fanatikusai a karácsonyi illatoknak, zenéknek vagy akár az ételeknek.
  • Lépésről lépésre kell elvarázsolni az idegrendszert pozitív élményekkel, érzésekkel, hogy hamar tudjon kapcsolódni és belemerülni a csodálatos karácsonyi légkörbe. Nem tehetjük azt meg, hogy egyben odaadunk mindent, mert besokallna az idegrendszer és kevesebb tapasztalat miatt elutasítóvá tudna válni az ingerekkel, ami valljuk be, teljesen érthető lenne.
Tudatos szenzoros készülődés az adventi időszakra

Tippek, hogyan készítsd fel a gyermeked az ünnepi időszakra

Megosztok pár tippet, hogy amikor gyerekekkel vagyunk már, miket érdemes bevetni, hogy mire a 3 napos ünnephez érünk, mi se és ők se omoljanak össze az ingerekben (tudom, mi a fáradtságtól tudnánk, de azt nem tudjuk megtenni):

  1. Ha valaki nagyon szereti a fényeket, akkor a vizuális ingereket érdemes bevetni, mindenféle kellemes, nem vibráló, túlzottan fénylő zsineggel, led fénnyel, gyertyával, ablakdísszel. Ezeket már tudatosan lehet használni, akár úgy, hogy a kezdetektől esténként felkapcsoljuk és napról- napra egyre több időt vannak aktiválva. Bizalmat tudunk mutatni a fények felé, ha sötétben is használunk ilyeneket a klasszikus lámpák helyett.
  2. Ha valakit nagyon elkapna a karácsonyi zenék őrülete, mert miért is ne, hiszen majdnem minden bevásárló központ, szupermarket leterheli a fülünket vele, akkor el lehet kezdeni kedves karácsonyi dalokat kipróbálni és közben figyelni a gyerekek reakcióit, hogy melyik az, amelyik tetszik nekik. Ezeket többször is lehet hallgatni, hiszen ezek is egységet és biztonságot kovácsolnak az idegrendszer számára. De persze ide lehet kapcsolni, hogyha lesz hó, hogy jeget törünk, megnézzük, hogy ropog a lábunk alatt a fehér csoda vagy a sercegő kandallónak, a fenyőnek és a karácsonyi fűszereknek, amikor próbsütést csinálunk.
  3. Számomra talán az egyik legkedvesebb terület a tapintás, mert ez egy annyira sokrétű és szerethető terület. Elkezdhetjük feltérképezni a fenyőt, a gömböket és az egyéb kiegészítőket, hogy minél barátságosabb legyen. De bevezethetjük Őket a konyhába és elkezdhetjük a sokféle alapanyagot megismertetni, amit fogunk majd használni a karácsonyi sütések – főzések során: pl. nézhetjük, hogy a lisztet, a fűszereket mennyire tudják elfogadni szemben a picit ragadósabb mézeskalács tésztájával szemben. Vagy ha karácsonyi turmixot/forró csokit készítünk tudunk-e mindenféle probléma nélkül pillecukor hóembereket belepattintani a lötyibe és sorolhatnám. De mondhatnám azt is, hogy kis kuktáinkat bekapcsolhatjuk egy kirepedős bejgli elkészítésébe, ahol már mák, kakaó, gesztenye és dió is szerepet kaphat az érintések során.
    • Az ízlelés és illatokat idekapcsolnám ehhez a területhez, hiszen nagyon fontos, hogy játékos formában elhozzuk a teljesség igénye nélkül: a fahéjat, a szerecsendiót, a szegfűszeg és narancs szerelmét, a mandarin illatot, a kacsa omlós almás illatát és akkor még nem beszéltünk a bejglikről, a mézesekről, a zserbóról és sorolhatnám. 
    • Ezek időszakos illatok és ízek is, melyeket fel kell eleveníteni, hogy az idegrendszer igent tudjon rá mondani. Gyakorolni kell, élményeket szerezni.

Fontos az a gyerekeknek, hogy legyenek tapasztalataik, nem kell szenzoros integrációs zavarról beszélnünk, mert mindenki idegrendszere úgy dolgozik, hogy a pozitív élményeket tudja eltárolni és annak alapján fejlődik magasabb szintre.

Mint szenzoros integrációs szakember és gyógypedagógus egyet tudok javasolni: fel az élményekkel karácsonyi időszakban, nem kell megijedni, ha fújjolás van egy ízre, illatra vagy nem eszi meg azonnal, ami szerintünk okés. Meg kell nekünk is tanulni, hogy mi már nagyon jól bebiztosítottuk magunkat a karácsonyi ingerekkel sok év után, ők még tanulják és amit megtehetünk, hogy tudatosan tervezünk és segítjük őket és figyelünk arra, hogy mik lehetnek a prioritásaik ízekben, illatokban, fényekben, textúrákban.

Az Adventi időszak rengeteg lehetőséget kínál, hogy gyermekeink érzékelését fejlesszük. Korábbi bejegyzésünkben találsz még tippeket ManóMenü/blog/adventi tippek kicsikkel.

Szuper szenzoros élményeket és élményekkel teli karácsonyi készülődést kívánok sok nevetéssel! 🙂

Szeretettel:

Oroszi Viki

VIKO – vikoroszi.com

gyógypedagógus 

ALAPANYAG KISOKOS