Húsvét közeledtével biztos vagyok benne, hogy sok szülő emlékeiben felszínre kerülnek gyermekkorának húsvéti ünnepei.

A főtt sonka illata, a finom puha kalács, a sárgatúró, és a legnagyobb kedvenc a színes festett tojás.

Az elmúlt években ilyenkor Húsvét táján egyre gyakrabban jönnek velem szembe azok a fotók, amelyek a különböző élelmiszerek “tojásfestő” hatását mutatják be: áfonya, cékla, káposzta, kurkuma – a leleményesség határtalan!

Noha remek irány, hogy a mesterséges festékek helyett természetes anyagokat használunk, úgy gondolom, hogy a naturális tojásdekorálást is el lehetne vinni egy jóval kevésbé pazaroló irányba. Elvégre egy marék áfonya, vagy egy jó kis cékla landoljon inkább a pocakunkban, nem igaz? Arról nem is beszélve, hogy zöld vagy kék tojást szinte csak akkor tudsz elérni természetes színezékkel, ha fehér héjú tojást tudsz beszerezni, ami manapság legalább akkora ritkaság mint a fehér holló…ne pazaroljuk hát az élelmiszereinket ( áfonya, petrezselyem) arra, hogy lehetetlen küldetést próbálunk megvalósítani. Biztos vagyok benne, hogy gyermeked a lila vagy piros tojásnak legalább annyira fog örülni…sőt!

Személy szerint én nagy rajongója vagyok a hagymahéjnak, hiszen ez alap esetben a kukában végezné…. ilyenkor viszont remek tojásfestő alternatíva! (Ahogy látjátok, a képen látható tojásokat is ezzel színeztem meg.) Az árnyalatokkal játszhatunk annak megfelelően, hogy melyik hagyma héjából mennyit teszünk a “varázsfőzetbe”.

De hasonlóan zerowaste alternatíva az ecetes cékla leve is. Miután elfogyasztottátok a fincsi cékla-savanyút, melegítsétek újra a levét és abba tegyétek bele a tojásokat.

Nálunk egyébként mostanában szinte naponta készülnek az újabb adag festett tojások, mert a kisfiam is sokkal szívesebben eszi így a főtt tojást!
Érdemes hát a tojással szemben gyanakvóbb gyerekeknek akár így is kínálni ezt az ételt. (Nyilvánvalóan csak a természetes anyagokkal megfestett tojásokra gondolok!)

Nézzük akkor lépésről lépésre mire is lesz szükségünk a természetes zerowaste tojásfestéshez:

  • Tojás
  • Hagymahéj
  • Hibás, felszaladt harisnya, amit már egyébként kidobnál ( én egyébként hajgumi helyett is ezt szeretem használni)
  • Növények, virágok a minták kialakításához
  • 1 evőkanál ecet

Helyezd a tojásra a szabadban, kertben gyűjtött növényeket, leveleket és a harisnyával minél szorosabban szorítsátok rá. Ezt követően helyezzétek a hagymahéjjal kibélelt edénybe a tojásokat, majd engedjetek annyi vizet hozzá, hogy éppen ellepje a tojást.

Miután felforrt a víz tegyétek takarékra, és tegyétek hozzá az ecetet. Ettől az addig barnás víz szép élénk lilává változik.

5-10 perc főzés után zárd el nyugodtan a főzőlapot, és hagyd a tojásokat a vízben 4-5 órát ( attól is függ mennyire élénk színt szeretnétek)

Ezt követően fejtsétek le a harisnyát a tojásról óvatosan, majd a leveleket is szedjétek le. Miután a tojások megszáradtak, olajjal vagy szalonnahéjjal kenjétek át, hogy szép fénye legyen.

Szuper program a gyermeketekkel, természetes, ténylegesen felhasználtad a hulladékot még mielőtt komposzttá vált.

Ugye hogy sokkal jobb érzés, mintha a finom áfonyát vagy céklát pazaroltad volna el?

És még egy dolog fontos lehet…nyugodtan készítsetek ilyet húsvét után is, akár jópofa ötlet lehet egy szülinapi reggelinél is, ha mondjuk az ünnepelt életkorát rajzoljátok ezzel a technikával a tojásra.

Tetszett az ötlet? Akkor hagymahéj gyűjtés indul!

 

Nézz körül weboldalunkon is, ahol szuper termékekkel várunk! ManóMenü webáruház

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This