Szilikon konyhai eszközök – szilion az asztalon

⚠️ Napjainkban már viszonylag köztudott, hogy egyes anyagok az ételeinkkel érintkezve káros egészségügyi hatásokkal bírnak. Ilyenek például:

▪️az alumínium (magas hőmérsékleten kioldódva növeli az Alzheimer-kór kockázatát),

▪️a teflon (túlmelegedve jellegzetes füstöt bocsát ki, amely mérgező, rákkeltő perfluoroktánsavban gazdag)

▪️vagy a BPA-t tartalmazó műanyagok (hormonkárosító hatás).

❓Mit válasszunk hát, ha biztosra szeretnénk menni családunk egészségét illetően?

 Sütésnél kerüljük a ragadásmentes felületkezeléssel ellátott edényeket, mivel ezek általában vagy teflonból készülnek, vagy olyan új kemikáliákkal és technológiákkal, amiknek még nem ismertek a hosszútávú hatásai. Helyettük biztonságosnak tekinthetők az öntöttvas és a rozsdamentes acél termékek. Jelenleg még én is használom a teflon edényeimet, de szépen fokozatosan remélem az idei év végére sikerül lecserélnem a jelenlegi készleteimet. Addig is arra vigyázok, hogy ne sérüljön meg ( karcosodás) illetve a használatnál figyelek arra, hogy ne melegedjen túl ( nem használom hosszú ideig a legmagasabb fokozaton)

 Tálkák, kanalak, poharak, dobozok esetén pedig műanyag helyett szuper opciók a bambusz, a káros felületkezeléstől mentes fa, az üveg, a rozsdamentes acél, valamint mai főszereplőnk, a szilikon!

 Az étkezéshez használt tárolókat, edényeket egy úgynevezett ’étel kontakt’ tesztnek szokták alávetni, amely során azt vizsgálják, hogy felszabadul-e bármilyen káros anyag, ami belekerülhet az ételbe, illetve hogy a terméknek van-e hatása az étel ízére.

✅ Szilikon termékek esetén két nemzetközileg elfogadott sztenderdet ismerünk, ezek az FDA (Food & Drug Administration) és az LFGB (Lebensmittel-, Bedarfsgegenstände- und Futtermittelgesetzbuch) szabályozásain alapulnak. Ha a terméken a kés és villa jelölést látjuk, az azt jelenti, hogy megfelel az LFGB legszigorúbb elvárásainak.

✅ A szilikonnal kapcsolatban több nemzetközi szervezet is végzett kutatásokat. A CES – Silicones Europe a következőt fogalmazta meg: ’Folyamatos kutatásaink és teszteléseink bizonyították, hogy a szilikon biztonságosnak tekinthető változatos felhasználási területeken, így nagyban hozzájárul a mindennapi életünk kényelméhez, biztonságához és élvezetéhez.’. A Health Canada pedig kijelenti: ’A szilikon anyag egy szintetikus gumi, amely oxigénnel kötött szilikont (természetes elem, amely nagy mennyiségben fordul elő homokban és kőzetekben) tartalmaz. Az élelmiszerbiztonsági minősítésű szilikonból készült konyhai edények az utóbbi években igen népszerűvé váltak színes, ragadásmentes, foltálló, strapabíró, gyorsan lehűlő, extrém hőmérsékletet is elviselő anyaguknak köszönhetően. A szilikon konyhai eszközök használatának jelenleg nincs ismert egészségügyi kockázata. A szilikongumi nincs hatással az ételekre és italokra, nem bocsát ki veszélyes füstöt.’

✅Természetesen igyekszünk a fenti szempontokat mi is figyelembe venni termékeink fejlesztésekor, így a ManóMenü pürétartók a legmagasabb minőségű szilikonból készülnek – így biztosítva, hogy fagyasztáskor vagy kiolvasztáskor semmilyen káros anyag nem kerül a babák ételébe

Több hasonló érdekes témáról olvashatsz a blogbejegyzéseimben -> ManóMenü/blog

Forrás:

siliconemoldsfactory.com

ALAPANYAG KISOKOS