Szezonális finomságok – sárgabarack

Nagyanyáink nosztalgikus sárgabaracklekvárját talán senkinek sem kell bemutatni… utánozhatatlan! De hogy ne csak a belőle készült lekvárért szeressük ezt a zamatos gyümölcsöt, mesélek róla még egy kicsit!  ⤵✅

Mint minden narancssárga termény, a sárgabarack (vagy más nevén kajszibarack) is tele van karotinnal, amely – a szervezetünkben A-vitaminná alakulva – remekül támogatja a szem, a bőr és az immunrendszer megfelelő fejlődését. Csonthéjas gyümölcsként ez a barack is tartalmaz olyan nélkülözhetetlen tápanyagokat mint a réz, a vas, a kálium, vagy a C-vitamin. Mindemellett remek antioxidáns, és rostokban gazdag, így segíti a vastagbél megfelelő működését is. Gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban és más értékes fitonutriensekben, így védheti a szervezetünket a súlyos krónikus betegségektől is.

 Ha épp szezonban van, már a hozzátáplálás kezdeti szakasza után akár néhány héttel is kínálhatjuk a babának, hiszen az érett, puha gyümölcs általánosságban nem okoz (kis mennyiségben) pocakfájást és fulladásveszély sem áll fent.

Fontos azonban, hogy a gyümölcs szárított formáját 2-3 éves éves kor után kínáljuk csak nagyobb darabokban, addig áztatva és darálva használjuk ételek ízesítésére. *TIPP:  ha bizonytalan vagy mikor melyik alapanyagot célszerű bevezetni, töltsd le a hozzátáplálási kisokost.

Nem nevezhető igazán allergénnek sem, noha egyesek allergiás reakciót mutathatnak a csonthéjas gyümölcsökre. (Valamint orális allergiás szindrómában szenvedőknél szintén előfordulhat érzékenység a sárgabarackra is.)

 Kínálhatjuk a nagyobb és ügyesebb babának darabosan is a gyümölcsöt (ilyenkor fent hagyhatjuk a héját, hogy könnyebb legyen megfogni, de hámozhatjuk is, ez a baba életkorától és ügyességétől is függ), vagy pürésítve tehetjük joghurtba, illetve zabkására is. Később süteményekbe sütve, lekvárként, esetleg befőttként sok gyerek nagy kedvence – és persze felnőttként sem tudunk neki ellenállni.

Ha tanácstalan vagy milyen finomságot készíts gyermekednek sárgabarackból, az alábbi linkre kattintva számos kipróbált recept közül válogathatsz -> receptek

Forrás:

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_sargabarack_hatasai/20170616104952

https://www.life.hu/eletmod/20160512-csodas-naperlelte-finomsag-sargabarack-a-nyar-sztarja.html

ALAPANYAG KISOKOS