Ha zöld leveles zöldségre gondolsz, elsőként nagy valószínűséggel nem a mángold ugrik be.
Viszont könnyű termesztésének és remek felhasználhatóságának köszönhetően hazánkban is egyre nagyobb teret hódít ez a zöldség, amely – noha a répafélék családjába tartozik – felhasználásában leginkább a spenóthoz hasonlatos igazi superfood
Már 11-12 hónapos kortól bevezethető gyermeked étrendjébe.
Rendkívül gazdag A-, C- és E-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban és élelmi rostban. Jelentős mennyiségben tartalmaz rezet, kalciumot, foszfort és cinket, valamint B-vitaminokat és K-vitamint. (Utóbbiból már egy tányérnyi mángold fedezi a napi szükségletünk háromszorosát!) De nemcsak emiatt, hanem vastartalma miatt is kifejezetten javasolt a fogyasztása!
Kis kreativitással igazán sok egyéb zöldséget kiválthatunk, megcserélhetünk vele: használhatjuk spenót, vagy akár fodros kel helyett, valamint a zsengébb leveleket önmagában salátának is. De akár megpárolva rizshez, bulgurhoz is keverhető. Nagyon jól áll neki a fokhagyma íze, így azzal párosítva igazi főnyeremény.
Figyeljünk arra, hogy ha nincs kellőképpen hőkezelve, akkor nehezen rágható lehet a kisebb babáknak, ezért ilyenkor vágjuk kisebb darabokra, hogy megelőzzük az öklendezést! *TIPP: ha bizonytalan vagy mikor melyik alapanyagot célszerű bevezetni, töltsd le a hozzátáplálási kisokost.
Forrás:
https://www.myfarmharta.com/blog/mangold-edesebb-mint-a-spenot