Szezonális finomságok – görögdinnye

Egy kiváló frissítő gyülmölcs de emellett miért is érdemes fogyasztani?

✅ Mert remek antioxidáns és immunerősítő, köszönhetően a benne található fitotápanyagoknak (mint a béta-karotin). Nem elhanyagolható C-vitamin tartalma sem, amely segíti a vas felszívódását, így érdemes vasban gazdag növényekkel fogyasztani. Mindemellett tele van vízzel, így – főleg a legnagyobb kánikulában – remekül segíti a megfelelő folyadékpótlást is, ami gyerekek esetében igazi kincs.

 Ha épp szezonban van – megfelelően felvágva és kimagozva -, akár a hozzátáplálás megkezdése után nem sokkal adható is a babáknak, hiszen nem jelent kiemelkedően fulladásveszélyt, és nem is számít allergén gyümölcsnek – mindenesetre ne ezzel kezdjük a gyümölcsbevezetések sorát. (Parlagfű allergiánál, vagy orális allergiás szindrómában szenvedőknél előfordulhat érzékenység a görögdinnyére is.)

A gyümölcs tálalásakor tényleg figyeljünk a magok eltávolítására, és a megfelelő méretre vágásra: a legkisebbeknek érdemes hosszúkás, kb. két ujjnyi vastag hasábokat vágnunk, hogy az kézzel könnyen fogható legyen. A gyümölcs lédússága miatt előfordulhat, hogy a picik először prüszkölnek, vagy öklendeznek tőle. Ilyenkor maradjunk nyugodtak és adjunk lehetőséget a babának, hogy kiköpje a felesleges folyadékmennyiséget!A fogzás idején pürésítve és fagyasztva a babák ínyét is kényeztethetjük vele.

 A görögdinnye vásárlásakor törekedjünk az egész gyümölcs vásárlására, hiszen az előre elszeletelt darabok sajnos – ritka esetben ugyan, de – szalmonella veszélyt jelenthetnek. A megfelelő finomság kiválasztásakor érdemes a gyümölcsös alját megvizsgálnunk: ha kellően sárga, az jó indikátora lehet, hogy érett, édes darabbal van dolgunk.

*TIPP:  ha bizonytalan vagy mikor melyik alapanyagot célszerű bevezetni, töltsd le a hozzátáplálási kisokost.

Forrás:

Tamburini, E., Costa, S., Rugiero, I., Pedrini, P., & Marchetti, M. G. (2017). Quantification of Lycopene, β-Carotene, and Total Soluble Solids in Intact Red-Flesh Watermelon (Citrullus lanatus) Using On-Line Near-Infrared SpectroscopySensors, 17(4), 746. DOI: 10.3390/s17040746. Retrieved June 23, 2021.

Naz, A., Butt, M. S., Sultan, M. T., Qayyum, M. M., & Niaz, R. S. (2014). Watermelon lycopene and allied health claimsEXCLI Journal,13, 650–660. Retrieved June 23, 2021.

American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. (2020). Oral allergy syndrome (OAS). Retrieved June 23, 2021.

Rodriguez J, Crespo JF, Burks W, Rivas-Plata C, Fernandez-Anaya S, Vives R, Daroca P. (2000). Randomized, double-blind, crossover challenge study in 53 subjects reporting adverse reactions to melon (Cucumis melo)Journal of Allergy and Clinical Immunology, 106(5), 968-72. DOI: 10.1067/mai.2000.110467. Retrieved June 30, 2021.

U. S. Department of Agriculture. (2019). Watermelon, rawFoodData Central. Retrieved July 2, 2021

ALAPANYAG KISOKOS