Szezonális finomságok – Alma

Sokak nagy kedvence, az alma szezonja köszönt be ősszel, érdemes hát ebből az ízletes és vitamindús csemegéből jócskán beraktároznunk a téli időszakra! Kisgyermekes családokban gyakran kifejezetten jól fogy ez a gyümölcs, hiszen sok esetben az először bevezetett ételek egyike.

De mit is érdemes tudnunk az almáról? Milyen fajták kaphatóak itthon, és milyen alapvető ételeket készíthetünk belőlük?


“Mindennap egy alma az orvost távol tartja” – bölcselkedik a mondás, nem is alaptalanul!
Hiszen ez a szuper gyümölcs tele van rostokkal, C és B6 vitaminnal és antioxidánsokkal. Noha a pontos lista az alma fajtájától függően eltérő lehet, egy biztos: válasszuk bármelyiket is, az egészségünk szempontjából biztosan nem nyúlunk mellé, hiszen a rendszeres almafogyasztással támogathatjuk immunrendszerünket, óvhatjuk bőrünk egészségét és elősegíthetjük emésztőrendszerünk megfelelő működését.

❗️ Fontos azonban tudnunk az almáról, hogy a magja természetesen előforduló cianidot tartalmaz, így megnövekedett fogyasztása mérgezéshez vezethet. (Ritkán egy-két kósza mag természetesen nem okoz gondot.)
❗️ Szintén lényeges, hogy a gyümölcsöt alaposan mossuk meg, mert felülete gyakran peszticidekkel kezelt. (Ha tehetjük, részesítsük előnyben a vegyszermentes gyümölcsöket!)

Noha az alma már a hozzátáplálás kezdetekor bevezethető, figyelnünk kell egy-két fontos részletre:

– Sajnos ez a gyümölcs kifejezetten a fulladásveszélyes ételek közé tartozik, ezért a kicsik első életévében érdemes leginkább hámozva és párolva, pürésítve, vagy apróra reszelve tálalni.
– Arra a későbbiekben is figyeljünk, hogy csakis megfelelő méretre szeletelt, keményebb héj esetén megpucolt és magmentes almát kínáljunk csemeténknek!
– Magas cukortartalma miatt nem ajánlott az alma levének kínálása sem legalább az első életév betöltéséig (bár az én személyes véleményem szerint érdemes a gyümölcslevekkel minél tovább várni).

Jó hír azonban, hogy az alma nem tartozik az allergén ételek közé, noha parlagfű allergiánál, vagy orális allergiás szindrómában szenvedőknél előfordulhat érzékenység erre a gyümölcsre is. Mint minden étel bevezetését, az almáét is érdemes apránként, kis adagokban kezdeni!

Tipp: Az alma remek természetes édesítő, így rengeteg receptben használhatjuk a cukor helyettesítőjeként. Próbáld ki az alábbi receptet ➡️ almaszósz.
Ha túl sok khttps://manomenu.hu//egyeb/almaszoszészült a finomságból, semmi probléma. Az LFGB minősítéssel rendelkező ManóMenü szilikon pürétartók remek segítséget nyújtanak a kisebb porciók – akár az almaszósz – fagyasztásában!
Keresd a ManóMenü webshopban! ➡️ https://shop.manomenu.hu/57-fagyasztas

Forrás:

ALAPANYAG KISOKOS