Szezonális finomságaink – Szelídgesztenye

Noha a szelídgesztenye szezonja kicsit korábban – októbertől – van, mivel sok helyen szerepel összetevőként az ünnepi menüben, úgy éreztem, hogy most sem késő kicsit részletesebben megvizsgálnunk ezt a furcsa gyümölcsöt.

Merthogy a gesztenye technikailag nézve inkább gyümölcs…
… számunkra azonban nem ez teszi igazán különlegessé, hanem a rengeteg “jóság”, ami benne van!

Nagy mennyiségben található benne ugyanis – a sejtek egészségéért felelős – E-vitamin, de számottevő C-, B- és K-vitamin forrás is! Ásványianyag tartalma pedig valóban kiemeli a gyümölcsök közül: nátrium, kálium, foszfor és kalcium is meghatározó mennyiségben található benne. Zsiradékot alig, koleszterint egyáltalán nem találunk benne és mindemellett kiváló antioxidáns is.

 Noha a gesztenyét akár már 6 hónapos kortól bevezethetjük a baba étrendjébe, ritka esetekben előfordulhat rá allergiás reakció; leginkább a latexre, vagy a nyírfapollenre érzékenyek között.
Szintén fontos, hogy megfelelően készítsük el a babának, hiszen ha nem eléggé puha és krémes az állaga, fulladást is okozhat!

A legjobb, ha házilag magunk pürésítjük a gesztenyét, ha azonban a bolti massza, vagy gesztenyekrém mellett döntünk, mindenképpen cukor nélküli alternatívát válasszunk! Kiválóan kombinálható almával, körtével, rizzsel, csirkével, és főtt krumplival is, de akár a babacsintát is fel lehet dobni vele! Tisztítva, elkészítve kiválóan fagyasztható is.

Fontos, hogy lehetőség szerint a magyar, vagy olasz gesztenyét részesítsük előnyben!
 
Kedvet kaptál egy jó kis gesztenyés recept kipróbálásához? Készíts el otthon a fő alapanyagot 🙂

Sült gesztenye készítése:
Áztasd be egy órára hideg vízbe, majd éles késsel vágj keresztet a héjába, ügyelve arra, hogy a gyümölcsöt ne sértsd meg, csak a héjat vágd át. Helyezd sütőpapírra, vagy környezetkímélőbb megoldásként választva sütőlapra, majd 180 fokra előmelegített sütőben süsd addig, amíg a bemetszések helyén szét nem nyílik, ez körülbelül 1 óra.
Fogyasztás előtt hagyd kihűlni,majd hámozd meg.
Könnyebb hámozni, ha a sütés után egy textilbe csomagolod, míg kihűl.

A főtt és sült gesztenye kiváló alapanyag desszertekhez, töltelékekhez és köretekhez is. Ha van rá lehetőséged készítsd el egyik kedvenc receptem, mely már 10 hónapos kortól adható -> gesztenyés golyó

Forrás:

https://www.facebook.com/manomenu2016/photos/1873347296308796/ https://gesztenyeinfo.hu/gesztenye-allergia/

https://piszenpisze.hu/etetes/hozzataplal/hozzataplalas-banan/

https://www.babaszoba.hu/articles/kisgyerek/Ezert_egyetek_gesztenyet?aid=20170210092614

ALAPANYAG KISOKOS