Tradicionális konyhánk egyik elhagyhatatlan alapanyaga a mák, amelyről azonban kevesen tudjuk, hogy micsoda vitaminbomba is valójában!

Talán emiatt elhanyagolt vendég az étlapon a mindennapokban, pedig kiváló élettani hatásai miatt érdemes lenne gyakrabban – és nem csak a téli ünnepek alkalmával – sütni-főzni vele! Hiszen a mák amilyen kicsi, olyan értékes!

Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz (mint például az omega-3 zsírsav), és ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható: találhatunk benne kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket, vasat, rezet, jódot és mangánt is. Ezen felül igazi vitaminbomba tele B, A, D, E, K vitaminokkal.

🖤 A mák enyhe fájdalomcsillapító hatása már nagyanyáink korában is ismert volt. Ezen felül jótékonyan védi emésztőrendszerünket és segíti csontjaink megfelelő fejlődését és egészségének megőrzését is.

👶 Darálva, hőkezelve, kis mennyiségben a mák már 1 éves kor előtt bevezethető. Noha az ehető mák csak igen kicsi mértékben tartalmaz morfint és ópiátot, egyes kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy ez az arány a mák típusától, földrajzi helyzetétől, sőt, a betakarítás időpontjától is változhat, így érdemes egyszerre csak valóban kevés mennyiségben fogyasztanunk.

Sajnos a mák ritka esetekben keresztallergénként is felléphet – súlyos tüneteket okozva -, ezért fontos, hogy valóban apró lépésekben vezessük be gyermekünk étrendjébe! A megfelelően előkészített mákot könnyen megismertethetjük a babával: szórhatjuk zabkásába, tésztára, vagy akár a babacsintába is.

🎄 Az ünnepi időszakban nem győzöm eleget hangsúlyozni: amennyiben gyermekünk életkora engedi, érdemes ezt az alapanyagot is még a karácsonyi eszem-iszom előtt bevezetni, hogy ne kelljen árgus szemekkel lesnünk, hogy mikor nyúl a pici a mákos bejgli felé… 😉

Kedvet kaptál egy jó kis mákos recept elkészítéséhez? A weboldalon a receptek között találsz pár inspiráló verziót. Ha pedig túl sok készült belőle, akkor fagyaszd le az LFGB minősítésű pürétartóinkba -> https://shop.manomenu.hu/35-puretarto

Forrás:

https://ementesovezet.hu/cikkek/blog/dio-mak-a-szervezetunk-ket-jobaratja

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_mak_hatasai/20170828110727

https://www.allergiakozpont.hu/keresztallergia

https://www.mylittlemoppet.com/can-i-give-my-baby-poppy-seeds/

https://www.livestrong.com/article/457698-are-poppy-seeds-safe-for-my-child/

https://manomenu.hu/blog/karacsony-a-babaval

Pin It on Pinterest

Share This