Szezonális finomságaink – mák

Tradicionális konyhánk egyik elhagyhatatlan alapanyaga a mák, amelyről azonban kevesen tudjuk, hogy micsoda vitaminbomba is valójában!

Talán emiatt elhanyagolt vendég az étlapon a mindennapokban, pedig kiváló élettani hatásai miatt érdemes lenne gyakrabban – és nem csak a téli ünnepek alkalmával – sütni-főzni vele! Hiszen a mák amilyen kicsi, olyan értékes!

A mák az olajos magvak csoportjába tartozik, ahogyan például a napraforgó-, a tök-, a szezám-, a kender-, a len- és a chia mag.

Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz (mint például az omega-3 zsírsav), és ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható: találhatunk benne kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket, vasat, rezet, jódot és mangánt is. Ezen felül igazi vitaminbomba tele B, A, D, E, K vitaminokkal.

 A mák enyhe fájdalomcsillapító hatása már nagyanyáink korában is ismert volt. Ezen felül jótékonyan védi emésztőrendszerünket és segíti csontjaink megfelelő fejlődését és egészségének megőrzését is.

Mák bevezetése a babák étrendjébe

 Darálva, hőkezelve, kis mennyiségben a mák már 1 éves kor előtt bevezethető, javasolt a 11-12. hónapban megismertetni a gyermekünkkel. Noha az ehető mák csak igen kicsi mértékben tartalmaz morfint és ópiátot, egyes kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy ez az arány a mák típusától, földrajzi helyzetétől, sőt, a betakarítás időpontjától is változhat, így érdemes egyszerre csak valóban kevés mennyiségben fogyasztanunk.

Sajnos a mák ritka esetekben keresztallergénként is felléphet – súlyos tüneteket okozva -, ezért fontos, hogy valóban apró lépésekben vezessük be gyermekünk étrendjébe! A megfelelően előkészített mákot könnyen megismertethetjük a babával: szórhatjuk zabkásába, tésztára, vagy akár a babacsintába is.

 Az ünnepi időszakban nem győzöm eleget hangsúlyozni: amennyiben gyermekünk életkora engedi, érdemes ezt az alapanyagot is még a karácsonyi eszem-iszom előtt bevezetni, hogy ne kelljen árgus szemekkel lesnünk, hogy mikor nyúl a pici a mákos bejgli felé… 😉

Azt tapasztalom, hogy a dió és a mák bevezetése mindig izgalommal tölti el az anyukákat, pedig nagyon egyszerűen is meg lehet oldani. Például egy egyszerű és a gyerekek körében nagyon kedvelt babacsintával.

Diós és mákos babacsinta 

Hozzávalók:

  • 1 banán
  • 1 tojás
  • 2-3 evőkanál durumliszt vagy darált zabpehely
  • 1 evőkanál darált mák vagy darált dió

Elkészítés:

A banánt a tojással habosra keverünk, majd hozzáadjuk a lisztet és a diót vagy mákot. Olajjal kikent tapadásmentes serpenyőbe lassú tűzön 1 evőkanálnyi mennyiséget elterítve megsütjük a pici kezekbe illő babacsintákat.  A recept a Kifli támogatásával készült.

Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás

Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu

Forrás:

https://ementesovezet.hu/cikkek/blog/dio-mak-a-szervezetunk-ket-jobaratja

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_mak_hatasai/20170828110727

https://www.allergiakozpont.hu/keresztallergia

https://www.mylittlemoppet.com/can-i-give-my-baby-poppy-seeds/

https://www.livestrong.com/article/457698-are-poppy-seeds-safe-for-my-child/

https://manomenu.hu//blog/karacsony-a-babaval

ALAPANYAG KISOKOS