Szezonális finomságaink – Khakiszilva

Datolyaszilva, kakiszilva, káki, hurma, vagy akár sharongyümölcs… Mind ugyanazt a furcsa, de a szupermarketek polcain egyre gyakrabban látható gyümölcsöt takarja, amely – noha eredetileg Ázsia ősi kultúrnövénye – hazánkban is megterem, így joggal érdemelheti ki a “szezonális finomság” címet.

❓ De lássuk csak, mit is érdemes tudni erről a rejtélyes gyümölcsről?

Noha nálunk leginkább a narancssárga verzió ismert, fajtától függően a színe a sárgától a pirosig terjed. Fontos és szükséges, hogy kivárjuk, amíg túlérik (a boltból jó eséllyel még éretlenül hozzuk haza), ekkor lesz ugyanis igazán puha húsú, szinte zselés állagú és nagyon édes. (Sokan a sárgabaracklekvárhoz hasonlítják az ízét.) Ez az az állapota, amit igazán szeretünk, ugyanis éretlenül nagyon sok csersavat tartalmaz, ezért ilyenkor még fogyasztásra nem alkalmas.

Természetesen a hurmát nemcsak édes íze, hanem a benne található vitaminok miatt is érdemes kóstolgatni és kóstoltatni, hiszen tele van:
✅ rostokkal – amely segíti az emésztést,
✅ E-vitaminnal – ami jót tesz a szem és a bőr egészségének,
✅ C-vitaminnal – ami a vas felszívódását fokozza,
✅ és B6 vitaminnal, ami támogatja a sejtnövekedést, a hormonháztartás és a idegrendszer fejlődését a babáknál.

 Habár a datolyaszilva eredetileg a hozzátáplálás kezdeti szakaszában bevezethető alapanyag, nem árt óvatosnak lenni vele, hiszen csúszós állaga és magjai növelhetik a félrenyelés kockázatát. Éppen ezért került kicsit hátrébb a mi hozzátáplálási táblázatunkban (amelyet itt érhettek el   https://manomenu.hu//…/hozzataplalasi-naplo…).
A nem eléggé érett gyümölcs ráadásul furcsa, zsibbadó érzést okozhat a szájban, amely ugyan veszélytelen, de meglepheti azt, aki először találkozik ezzel a jelenséggel.

❗️ Figyeljünk hát oda, hogy életkornak megfelelő állagban és méretre vágva kínáljuk ezt a gyümölcsöt is, és folyamatosan tartsuk szemmel az étkező kismanót – biztos, ami biztos.
Természetesen, mint minden új ételt, a datolyaszilvát is kis mennyiségben, fokozatosan haladva ismertessük meg a babával!

A khakiszilva egyébként egy rendkívül sokoldalú és szerethető újítása lehet konyhánknak: fogyasztható nyersen, pürésítve, aszalva, lekvárként, befőttként, gyümölcsléként és tárolhatjuk lefagyasztva is. A datolyához hasonlóan kiválóan párosítható akár sós alapanyagokkal is, hmmm! 

Túl sok lett az elkészült finomság? Fagyasszátok le az LFGB minősítésű, szuper pürétartóban, melyet sok más termékkel együtt beszerezhettek a ManóMenü webshopban!
Érdemes körülnézni!   https://shop.manomenu.hu/

 

Forrás:

A datolyaszilva hihetetlen előnyei – Natúrsziget (natursziget.com)

https://hu.hunterpage.net/2592-8-benefits-of-persimmon-good-for-the-heart-and-help-you-lose-weight

https://food.inmydress.com/hu/hurma-polza-i-vred-dlja-zdorovja-organizma/

ALAPANYAG KISOKOS