Datolyaszilva, kakiszilva, káki, hurma, vagy akár sharongyümölcs… Mind ugyanazt a furcsa, de a szupermarketek polcain egyre gyakrabban látható gyümölcsöt takarja, amely – noha eredetileg Ázsia ősi kultúrnövénye – hazánkban is megterem, így joggal érdemelheti ki a “szezonális finomság” címet.

❓ De lássuk csak, mit is érdemes tudni erről a rejtélyes gyümölcsről?

Noha nálunk leginkább a narancssárga verzió ismert, fajtától függően a színe a sárgától a pirosig terjed. Fontos és szükséges, hogy kivárjuk, amíg túlérik (a boltból jó eséllyel még éretlenül hozzuk haza), ekkor lesz ugyanis igazán puha húsú, szinte zselés állagú és nagyon édes. (Sokan a sárgabaracklekvárhoz hasonlítják az ízét.) Ez az az állapota, amit igazán szeretünk, ugyanis éretlenül nagyon sok csersavat tartalmaz, ezért ilyenkor még fogyasztásra nem alkalmas.

Természetesen a hurmát nemcsak édes íze, hanem a benne található vitaminok miatt is érdemes kóstolgatni és kóstoltatni, hiszen tele van:
✅ rostokkal – amely segíti az emésztést,
✅ E-vitaminnal – ami jót tesz a szem és a bőr egészségének,
✅ C-vitaminnal – ami a vas felszívódását fokozza,
✅ és B6 vitaminnal, ami támogatja a sejtnövekedést, a hormonháztartás és a idegrendszer fejlődését a babáknál.

👶 Habár a datolyaszilva eredetileg a hozzátáplálás kezdeti szakaszában bevezethető alapanyag, nem árt óvatosnak lenni vele, hiszen csúszós állaga és magjai növelhetik a félrenyelés kockázatát. Éppen ezért került kicsit hátrébb a mi hozzátáplálási táblázatunkban (amelyet itt érhettek el 👉 https://manomenu.hu/…/hozzataplalasi-naplo…).
A nem eléggé érett gyümölcs ráadásul furcsa, zsibbadó érzést okozhat a szájban, amely ugyan veszélytelen, de meglepheti azt, aki először találkozik ezzel a jelenséggel.

❗️ Figyeljünk hát oda, hogy életkornak megfelelő állagban és méretre vágva kínáljuk ezt a gyümölcsöt is, és folyamatosan tartsuk szemmel az étkező kismanót – biztos, ami biztos.
Természetesen, mint minden új ételt, a datolyaszilvát is kis mennyiségben, fokozatosan haladva ismertessük meg a babával!

A khakiszilva egyébként egy rendkívül sokoldalú és szerethető újítása lehet konyhánknak: fogyasztható nyersen, pürésítve, aszalva, lekvárként, befőttként, gyümölcsléként és tárolhatjuk lefagyasztva is. A datolyához hasonlóan kiválóan párosítható akár sós alapanyagokkal is, hmmm! 😋

Túl sok lett az elkészült finomság? Fagyasszátok le az LFGB minősítésű, szuper pürétartóban, melyet sok más termékkel együtt beszerezhettek a ManóMenü webshopban!
Érdemes körülnézni! 👉 https://shop.manomenu.hu/

 

Forrás:

Datolyaszilva fajták (2021). https://www.jardineriaon.com/hu/que-variedades-de-caquis-hay.html. Letöltve: 2021. augusztus 1.

Soon-Ok Choi, Joong-Shin Kang. (1988). Gastrointestinalis fitobezoárok gyermekkorban , Journal of Pediatric Surgery, 23(4), 338-341. DOI:10.1016/S0022-3468(88)80202-1. Letöltve: 2021. július 29.

Anliker, MD, Reindl, J., Vieths, S., Wüthrich, B. (2001). Datolyaszilva (Diospyros kaki) lenyelése által okozott allergia: specifikus IgE kimutatása és keresztreaktivitás profilin- és szénhidrát-determinánsokkal . The Journal of allergia and klinikai immunológia, 107(4), 718–723. DOI:10.1067/mai.2001.113568. Letöltve: 2021. július 29.

Kim, JH, Kim, SH, Park, HW, Cho, SH, Chang, YS (2018). Orális allergiás szindróma nyírfapollenérzékeny betegeknél egy Koreai Egyetemi Kórházból . Journal of Korean Medical Science, 33(33), e218. DOI:10.3346/jkms.2018.33.e218. Letöltve: 2021. július 29.

Pradubpongsa, P, Kanechorn-Na-Ayuthaya, P. (2015). Latex-gyümölcs anafilaxiás datolyaszilva. Journal of Clinical & Experimental Dermatology Research . DOI:10.4172/2155-9554.1000340. Letöltve: 2021. július 29.

Nowak-Regrzyn, A. (2021). Betegoktatás: Orális allergiás szindróma (az alapokon túl) . Naprakész. Letöltve: 2021. június 14.

Mankad, V. (2015). Ha egy ételre allergiás, kerülnie kell a kapcsolódó élelmiszereket? Élelmiszerallergiás gyerekek: Az Amerikai Asztma és Allergia Alapítvány egyik osztálya. Letöltve: 2021. július 29.

Pin It on Pinterest

Share This