Szezonális finomságaink – Dió

A legtöbb ünnepi sütemény kihagyhatatlan alapanyaga a dió – így érdemes gondoskodni róla, hogy még Karácsony előtt biztonsággal bevezessük babánk étrendjébe!

Jó, ha tudjátok, hogy a diófélék képviselői a közönséges dió mellett a kesu-, a makadámia-, a para-, és a pekándió, illetve a pisztácia, mandula, földi- és a törökmogyoró. Hozzátáplálásnál az összes diófélére ugyanaz a javaslat vonatkozik.


Természetesen nemcsak azért javasolt még időben bevezetni a gyermekünk étrendjébe a dióféléket, mert finom sütemény alapanyagok 🙂 hanem mert ezek a csodás termések tele van alfa-linolsavval (amely egy roppant egészséges növényi zsír), ezzel támogatva a kicsik egészséges szív- és idegrendszeri fejlődését.

Bővelkednek kálciumban, magnéziumban, káliumban, folsavban, B-vitamionkban, antioxidáns hatású E-vitaminban, karotionidokban, flavonoidokban, fitoszterolokban.

A diófélék rostot is tartalmaznak az emésztés elősegítésére, valamint folátot és cinket a növekedés és az immunitás erősítésére. Mint minden dióféle, a dió is kiváló vasforrás, így különösen egészséges táplálék a növényi alapú étrenden lévő babák számára.

A dióféléket a 11-12. hónapban célszerű bevezetni a gyermekek étrendjébe.

Pár fontos információt szeretnék megosztani veletek a bevezetéssel kapcsolatban.

Mivel a dió gyakori allergén, érdemes még egy éves kor előtt bevezetni a gyermek étrendjébe. Erre a legjobb megoldás a finomra őrölt formáját vagy dióvajat használni, hiszen a tört, vagy egész diódarabok sajnos komoly fulladásveszélyt jelenthetnek!

A diófélék bevezetéskor mindenféleképpen ügyeljünk arra, hogy kis lépésekben haladjunk – akkor is, ha egyébként nincsen allergiás a családban.

Először keverjünk csak egy csipet őrölt diót, vagy egy ‘kiskanál hegynyi’ dióvajat a baba ételéhez, és ha nem figyelünk meg mellékhatást, akkor növeljük fokozatosan a mennyiséget az elkövetkezendő napokban! Fontos, hogy a szokásos élelmiszer-allergéneket (például a dióféléket) rendszeresen (lehetőleg hetente kétszer 1 grammal) tartsuk az étrendben, miután bevezettük őket. Bár az egyik diófélére adott allergia növeli a többire adott allergia kialakulásának kockázatát, ez nem törvényszerű, így a dióra mutatott allergia nem feltétlenül jelenti azt, hogy az összes diófélét ki kell venni az étrendből. Ritka esetben a gyermek ki is nőheti a dió-allergiát.
(Ha azt gyanítjuk, hogy gyermekünk allergiás lehet a diófélékre, esetleg allergia jeleit is mutatja, mindenképpen forduljunk szakemberhez!)

Fontos még, hogy lehetőleg sótlan és cukrozatlan formában adjuk a picinek!
Sajnos a dió könnyen avasodik, ugyanakkor kiválóan fagyasztható! A bontott dióvajat mindenképpen hűtőben tároljuk, a fagyasztott diót pedig egy éven belül használjuk fel!

Kedvet kaptál egy jó kis diós recept kipróbálásához?
Próbáld ki ezt a -> diós piskóta receptet, melyet már a babádnak 11 hónapos korától kínálhatsz.

Ha a gyermeked szereti a babacsintát, akkor akár annak a tésztáját is gazdagíthatod például dióval:

A weboldalon az alapanyag kisokosban számtalan alapanyagról olvashatsz, illetve tippeket, ötleteket meríthetsz hogyan vezesd be azokat a gyermeked étrendjébe -> ManóMenü/alapanyag kisokos

Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás

Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu

Forrás:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22254047/

https://www.canr.msu.edu/news/preserving_fresh_walnuts_to_maintain_nutritional_content

https://www.aap.org/en-us/advocacy-and-policy/aap-health-initiatives/HALF-Implementation-Guide/Age-Specific-Content/Pages/Infant-Food-and-Feeding.aspx . Letöltve: 2021. július 1.

https://www.healthychildren.org/English/health-issues/injuries-emergencies/Pages/Choking-Prevention.aspx

https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/tree-nut-allergy

ALAPANYAG KISOKOS