Szezonális finomságaink – a batáta

Még hogy az őszi/téli hónapok nem bővelkednek kincset érő alapanyagokban! A sütőtökhöz hasonlóan az édesburgonya, vagy más nevén batáta is ennek az időszaknak a superfood-ja: tele vitaminokkal, antioxidánsokkal és egy csomó egyéb pozitívummal. Lássuk is részletesebben!

✅ Az itthon leginkább elterjedt narancssárga húsú batáta különösen gazdag béta-karotinban, amelyet az emberi test A-vitaminná alakít, és amely így segíti a szem, a bőr és az immunrendszer egészséges fejlődését (főképpen a babáknál!).
Gazdag továbbá B6 vitaminban (amely az agy fejlődésének elengedhetetlen vitaminja) és rostokban. Jótékonyan támogatja emésztőrendszerünket, kiváló antioxidáns és rendbe teszi a vércukorszintet is, ezért sok egészségügyi diéta fontos alappillére.
(Sajnos a talajba kerülő szennyeződések miatt az édesburgonya is tartalmazhat nehézfém származékokat, ezért fontos, hogy egy változatos étrend tagjaként kínáljuk és fogyasszuk.)
 A batáta már a hozzátáplálás korai szakaszában, 6 hónapos kor körül adható alapanyag, ráadásul édeskés, de nem túl erős íze miatt a babák is kedvelni szokták. Noha a kellően megpárolt vagy megfőzött, esetleg pürésített édesburgonya nem okoz fulladásveszélyt a kicsiknek és jelentős allergénként sem tartjuk számon, tanácsos körültekintően bevezetni, mert kiváltója lehet egy ritka betegségnek, az élelmiszerfehérje-indukált enterokolitisz-szindrómának (röviden FPIES), melynek legfőbb tünete a rendkívül heves hányás és hasmenés. (Ha ilyesmit észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz!)
 Ne tároljuk az édesburgonyát a hűtőben, inkább keressünk neki, egy száraz, hűvös (15 fok alatti) zugot! Noha feljebb csak a narancssárga fajtájára tértem ki, jó tudni, hogy van fehér és lila húsú alternatívája is – ezek mind-mind isteniek és rendkívül sokoldalúan felhasználhatóak!
 Pürésítve remekül kombinálható egyéb alapanyagokkal, nagyobbacska gyerkőcöknek pedig készíthetünk rakott batátát, tésztára való feltétet, vagy éppen fasírtot is belőle, de – a sütőtökhöz hasonlóan – szuperül belecsempészhető egy-egy kekszbe vagy süteménybe is.
❗️ Ha kedvet kaptatok egy finom édesburgonyás recept kipróbálásához, a weboldalon számos receptet találtok.
Ha pedig túl sok készült belőle, akkor fagyasszátok le LFGB minősítésű pürétartóinkba, melyet szintén megvásárolhattok a webshopban.

Forrás::

Healthy Babies Bright Futures. (2019). What’s in my baby’s food ? Retrieved September 23, 2021.

González N, Marquès M, Nadal M, Domingo JL. (2019). Occurrence of environmental pollutants in foodstuffs: A review of organic vs. conventional food. Food Chem Toxicol, 125:370-375. DOI: 10.1016/j.fct.2019.01.021. Retrieved September 23, 2021.

Édesburgonya: nem az, aminek látszik | Házipatika (hazipatika.com)

Az édesburgonya 10 élettani hatása | Életmódváltás.hu | Online Magazin (eletmodvaltas.hu)

Ízletes és egészséges az édesburgonya (magyarmezogazdasag.hu)

ALAPANYAG KISOKOS